Redactieblog

388 x bekeken 13 reacties

AID inventariseert dumpingen kadavers

De Algemene Inspectie Dienst (AID) maakt een landelijke inventarisatie van dumpingen van kadavers.

Het Friese waterschap Wetterskip Fryslan heeft dit jaar aanzienlijk meer kadavers in sloten en watergangen aangetroffen dan voorgaande jaren. Mogelijk houdt de toename verband met het stopzetten van de overheidsbijdrage voor het ophalen van kadavers.

"We hebben dit jaar tot nu toe 36 schapen, 20 lammeren en vier overige landbouwhuisdieren gevonden in sloten. Dat is aanzienlijk meer dan voorgaande jaren", aldus een woordvoerder van Wetterskip Fryslan. Waar de dieren vandaan komen kan het waterschap niet zeggen. Wel staat vast dat de dieren gedumpt zijn. Het waterschap heeft contact gezocht met andere waterschappen.  "Bij Waterschap Veluwe is ook een toename merkbaar."

De AID heeft alle waterschappen en regionale milieuteams van de politie benaderd om een landelijke inventarisatie te maken van het aantal gedumpte kadavers. "Het traceren van de eigenaren is lastig. De mensen die kadavers dumpen willen niet getraceerd worden. Vaak zijn de oornummers uit de oren gesneden, zodat ze op basis daarvan niet te herleiden zijn. Alleen als we de indruk hebben dat er veel dieren van één eigenaar worden gedumpt gaan we via DNA onderzoek doen naar de herkomst", legt een woordvoerder van de AID uit. De inspectiedienst heeft de indruk dat het vooral de hobbymatige veehouders zijn die kadavers dumpen. "Professionele veehouders hebben de afvoer van kadavers doorgaans goed geregeld."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  herkauwer

  Inderdaad Kritische Lezer, vooral in het voor wandelaars afgesloten deel van het Fluitbos schijnen aan het begin van de winter veel kadavers begraven te zijn. Daarom plaatste SBB daar ook Verboden Toegang borden. Later werd het steeds moeilijker om dieren te begraven vanwege de stijf bevroren grond en de almaar hogere aantallen kadavers. Ze hadden er een derde Praambult van kunnen bouwen. Een écht hoge! Maar ook in het Nationaal Park Veluwezoom schijnen door NM dode Hooglanders ondergronds verdonkeremaand te zijn. Iemand deed er in een forum melding van dat hij op een vroege zondagochtend in januari een graafmachine in de Onzalige Bossen zag rijden. Leuke klus voor AID-ers, want die vinden van zichzelf immers dat ze zo'n goeie neus voor wetsovertredingen hebben!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Gert, je hebt niet helemaal gelijk. Staatsbosbeheer is verzelfstandigd en geen overheidsdienst meer. Maar de gronden/wateren die ze beheren zijn en blijven wél Rijkseigendom. Ik zou zeggen dat de Staat er juist veel belang bij heeft om dergelijke toestanden, die levensgevaarlijk zijn voor de volksgezondheid en een bedreiging voor de integrale veestapel kunnen vormen, grondig aan te pakken. Sjeng, er wordt Aangenomen dat het vooral kadavers van hobbydieren zijn. Maar Aannames zijn nog geen bewijs! Het is dus wat voorbarig om er maar alvast van uit te gaan dat het DUS geen dieren uit de professionele dierhouderij betreft. Maar erg waarschijnlijk lijkt mij dat inderdaad niet.

 • no-profile-image

  herkauwer

  Jagertje, je juicht voor jouw beurt. Vorig jaar op 15 augustus begon aan de rand van het dorp hier een 'wildbeheerder' ineens op invallende houtduiven te schieten op een net afgeoogst graanveld. Pal ernaast graasden shetlands die op hol sloegen en in het puntdraad kwamen. De eigenaar- een oudere heer- maakte zich zo kwaad over de onbeschofte reactie van de jager dat hij een hartstilstand kreeg en ter plekke overleed. Het hele dorp sprak er schande van, maar een causaal verband viel niet aan te tonen! Twee dagen later(het slachtoffer stond nog boven aarde) zat die onverlaat daar weer te knallen! En nu hoor ik weer schoten in die richting dus ik ga poolshoogte nemen. En reken maar dat mijn hart het niet begeeft!

 • no-profile-image

  gert

  Tuurlijk kijken ze niet in de Oostvaarderplassen,dat is de overheid zelf,wel meten met twee maten , dat is wel vaker

 • no-profile-image

  ??

  Heb de AID eens gevraagd, dit is het antwoord? Dus noem je dieren wild en je hoeft je aan heel veel regels niet te houden :)))

  Geachte ,*********

  Bedankt voor uw bericht. Uw vraag over de Oostvaardersplassen is een terechte vraag. Echter is het zo dat er in Nederland 2 gebieden zijn uitgezonderd van de gangbare regelgeving, waaronder de Oostvaardersplassen. In dit gebied worden de dieren, waaronder ook de runderen, gezien als wild en niet als landbouwhuisdier.
  Derhalve hoeft men hier zich niet te conformeren aan de Regeling dierlijke bijproducten 2008. Meer informatie over de Oostvaardersplassen kunt u vinden op http://www.staatsbosbeheer.nl/
  Hopende u hiermee voldoende te hebben ingelicht

 • no-profile-image

  boer in opleiding

  ja dan moet er maar weer overheidsbijdrage komen. dan heb je dit probleem niet.

 • no-profile-image

  Boer

  Overheidsbijdrage of niet, zo maak je geen reclame voor de sector. En van die kadaverkosten ga je heus niet failliet.

 • no-profile-image

  sjeng

  Boer uit Friesland: zoals het artikel al aangeeft zijn het particulieren (hobbyboeren) die zich hiervan voornamelijk verdacht maken, dus niet de profesionele dierhouderij.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Herkauwer, dat kladestien begraven is maar een deel van dat verhaal. Je weet vanzelf ook wel dat er in de Oostvaardersplassen nog honderden kadavers in het moeras tussen het riet liggen weg te rotten. Veel meer dan Staatsbos ooit heeft kunnen verdonkeremanen. Leuke klus voor de AID!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Wat te denken van al die wegrottende kadavers in de Oostvaardersplassen? Kan de AID daar ook even naar kijken? Of ehh....

 • no-profile-image

  gert

  hobby ?

 • no-profile-image

  Boer

  Je hebt gelijk Sjeng, niet goed doorgelezen. Wel lullig dat we door die particulieren in een slecht daglicht komen te staan.

 • no-profile-image

  J@gertje

  Herkauwer heeft zijn leven gebeterd!
  Hij ziet eindelijk in dat aannames nog lang geen bewijzen zijn.
  Komt het dan toch nog goed met die man?
  Groet,
  J@gertje

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.