Redactieblog

429 x bekeken 1 reactie

Varkens verst gevorderd bij antibiotica-vraagstuk

De varkenshouderij is het verst gevorderd op de weg naar minder antibioticagebruik.

Dat zegt dierenarts Gerard van Eijden tijdens een themadag over antibioticagebruik van Schothorst, GD Deventer en Nevedi. "In de praktijk zie ik dat er in de varkenshouderij al minder antibiotica wordt gebruikt. Ik kan het niet met cijfers onderbouwen, maar ik schat dat dit al 10 tot 20 procent lager ligt dan voorheen", zegt de voorzitter van de vakgroep Varkensgezondheid van dierenartsenorganisatie KNMvD.

Hij benadrukt dat dit niet alleen komt door de bewustwording in de varkenshouderij, maar ook door het systeem van dierhouderij. "In de varkenshouderij zijn gemakkelijker stappen te maken dan bij de kalverhouderij en de pluimveehouderij. Hier worden dieren in grote groepen gehouden en met name bij kalveren zijn de dieren afkomstig van veel verschillende bedrijven. Dit zorgt voor een hoge druk van ziektekiemen", aldus Van Eijden. In de pluimveehouderij is het bovendien lastig om af te stappen van koppelbehandelingen.

Van Eijden voorziet dat het veel inspanning vraagt om het antibioticagebruik te halveren, zoals landbouwminister Gerda Verburg heeft opgelegd. "Vermindering is zeker mogelijk. We komen van de situatie dat antibiotica werd gebruikt onder het motto baadt het niet, dan schaadt het niet. Daar kijken we nu heel anders tegenaan."

Eén reactie

  • no-profile-image

    b.dekker

    Zuren worden steeds belangrijker in de varkensvoeding.Wanneer men hier ook nog vloeibare mineralen en sporenelementen aan toevoegt zal men practisch geen antibiotica nodig hebben en een veel betere gezondheid en extra groei verkrijgen.Wanneer gaat men in Nederland hier aandacht aan besteden.Men kijkt weer naar het buitenland o.a. Denemarken o.a. hogere ijzer gehalten.Alles is in Nederland aanwezig om een betere gezondheid en extra groei te verkrijgen.Alleen wil men het niet gebruiken.Dan maar niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.