Redactieblog

212 x bekeken

Q-koortsbedrijf wil vrouwelijke dieren individueel testen

De rechter van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBB) oordeelt volgende week of geitenhouder Jan Schepers uit het Gelderse Laren weer mag gaan fokken met zijn geiten.

Schepers spande een kortgeding aan over het levenslange fokverbod op zijn geiten, nadat hij besmet is verklaard met Q-koorts. "Bokken mogen individueel getest worden op Q-koorts, waarna Q-koortsvrije dieren weer ingezet mogen worden voor de fokkerij. Dat willen we voor onze vrouwelijke dieren ook. We willen de vrouwelijke dieren individueel testen, zodat hiermee na beëindiging van het algehele fokverbod ook weer gefokt kan worden", zegt Jan Schepers.

Tijdens de zitting zei de hoogste veterinair van het ministerie van landbouw, Christianne Bruscke dat het individueel testen van bokken betrouwbaarder is dan het individueel testen van vrouwelijke dieren. Frans van Knapen, hoogleraar veterinaire volksgezondheid bestrijdt dit volgens Schepers.

Bij Schepers zijn alle bokken op het bedrijf nog aanwezig, nadat hij in een andere rechtszaak aankaarte of het bedrijf officieel besmet is met Q-koorts. Deze zaak verloor Schepers. "Pas als ik weet of ik de geiten mag inzetten voor de fokkerij kan ik besluiten of de bokken getest worden of dat de dieren geruimd worden. Als ik met de geiten niet mag fokken, heb ik geen dieren om te dekken voor de bokken."

Tijdens de zitting werd ook gesproken over het opheffen van het algehele fokverbod. LNV heeft aangegeven dat dit gebeurt zodra aan de voorwaarden van algehele vaccinatie is voldaan. LNV heeft hier geen datum aan verbonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.