Redactieblog

545 x bekeken 22 reacties

Mijn partij bestaat niet

Woensdag gaan we stemmen. Maar wat? Ik heb het nog nooit zo moeilijk gevonden als nu. Want mijn partij bestaat niet.

Als ik zou kunnen winkelen in de Partijprogramma’s zou ik het plattelandsgevoel van het CDA kiezen. De duidelijkheid van de VVD en de zorg voor de zwakkeren in de maatschappij van de PvdA, het doordachte commentaar van Femke Halsema van Groen Links en de vernieuwende beweging bij D66. Met de SP heb ik niet zoveel, alhoewel ik die nieuwe Emiel Roemer wel een toffe peer vindt. Geert Wilders is goed als luis in de pels, maar moet niet te groot worden.

Maar wat stem ik dan? Net zoals vele anderen in de boerenwereld de VVD? Ik weet het niet. Het is een soort proteststem. Tegen het CDA. Daar zijn we de afgelopen periode niet gelukkig mee geweest. Minister Verburg is wel een boerendochter, maar het gevoel voor de boeren heeft ze niet over kunnen brengen. En dat terwijl het CDA nadrukkelijk wil staan voor normen en waarden, minder hufterigheid en meer hoffelijkheid. Dat hebben de boeren de afgelopen periode niet zo ervaren. Naast onmogelijke regelingen ook standpunten, die sterk beïnvloed waren door Marianne Thieme. Deze was sterker dan Verburg. En dat stak ons als boeren.

Dus, als protest maar niet meer op het CDA stemmen? Lijkt me ook niet goed. Vooral niet als we kiezen voor de VVD. Dan wordt de liberale wind nog sterker. En kunnen we fluiten naar geld uit Brussel. Dat geld sleept ons nu mooi door de crisis heen. Woensdag dus stemmen met verstand. Het kan best zijn dat ik het gevoel van een hakkelende onzekere CDA met en zwakke minister van Landbouw maar even vergeet. Tenminste achter het gordijntje van het stemhokje.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Nou ja, CDA? Laatst bleek dat het CDA de rode diesel wilde afschaffen. Atsma was daar opeens geen voorstander van. Hij wist zgn. niet dat zijn eigen partij dit standpunt had, want het stond niet in het verkiezingsprogramma. Wel in de financiële pagina. DAT WIST HIJ NIET!!!! Je bent wel heel erg naief als je dit gelooft. Als een van de kopstukken van een partij niet weet wat er in de financiële pagina staat...Maak het effe.

 • no-profile-image

  jan warmenhuizen

  Weg met het CDA en zand erover!

 • no-profile-image

  Jet

  Als je geen partij kunt vinden, die bij je past, kies dan een persoon. Iemand die je vertrouwt. Als vrou kies ik dan ook nog altijd een vrouw omdat die toch vaak ondervertegenwoordigd zijn. Op dit momement vind ik Femke Halsema de meest inspirerende vrouw. Haar programma is mij eigenlijk te boeronvriendelijk, maar ik hoop toch dat ze veel stemmen krijgt. Wie weet ook die van mij en mijn man. We moeten het er vanavond nog maar even over hebben.

 • no-profile-image

  Dries

  Al ben je het dan niet eens met de SGP
  Voor het landbouwbeleid is dit de betere keuze.

 • no-profile-image

  joost mag het

  Joost is gewoon echt dom....

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Weinig meer te zoeken bij het CDA, ze zijn compleet voor vrije marktwerking, dan kan ik net zo goed op de a- sociale VVD gaan stemmen

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ik snap persoonlijk niet dat mensen stemmen op een inspirerend persoon alleen vanwege de uitstraling van diegene. Je stemt nl ook op een partij en haar ideologieën. Ik vind Balkenende ook niet de meest inspirerende persoon, wat karakter betreft heb ik liever Cohen. Toch stem ik op de idealen die een partij als het CDA heeft. Dat zijn nl idealen die dicht bij de mijne liggen.

 • no-profile-image

  Bertus

  En die idealen hebben vast te maken met je voorliefde voor de intensieve veehouderij.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Henk Atsma, ik zie zojuist op Google Earth dat Aalten in een Zwart Gat ligt. Moet ook wel arme stakker, want jij stemt op een clan die zowel fatsoen, beschaving, respect, als realiteitsbesef met voeten treedt. De terneergang van onze morele en ethische civilisatie is te wijten aan dat hufterige dubbelhartige conglomeraat. Besef je dat eigenlijk wel, Rund dat je bent? Mijn gratis stemadvies: weg met het immorele CDA!

 • no-profile-image

  Alex

  Stemmen op een vrouw? Heeft u net Marianne Thieme zien stuntelen voor de televisie? Een afgang. Allemaal wollig gepraat en alles wat anderen zeggen is korte termijn. En geen enkele opbouwende opmerking. Liever geen vrouw in de Kamer dan een leeghoofd als Thieme.

 • no-profile-image

  ga zo

  Leo gaat rustig door Rustig.

 • no-profile-image

  Arie

  Het wordt tijd dat we kiezen voor liberalisatie. Dan weten we waar we aan toe zijn. De zwakke bedrijven vallen dan wel af en de sterke kunnen doorgroeien. Dat is veel beter dan het pappen en nathouden van nu.

 • no-profile-image

  Henk

  Liberalisatie is koud en hart. Het CDA is altijd nog de partij, die voor het platteland kiest, met daarop een leefbare boerenstand. Annie Screijer heeft veel voor ons gedaan. Ook Joop Atsma is iemand die zich nog in de boerenproblematiek kan inleven. Wie hebben we daarvoor bij de VVD? Ik ken hem niet. En het zijn niet alleen de partijprogramma's, maar vooral de mensen die het moeten doen. En wie weet wordt Atsma minister van Landbouw. Dat kan als we veelvuldig CDA kiezen.

 • no-profile-image

  Gerritsen

  Een trotse (vergader)boer haalt het liefst zijn inkomen uit de markt en staat liever niet te boek als subsidie slurper.

 • no-profile-image

  Dennis Westerhof

  Hoewel de Partij voor de Dieren niet op veel sympathie kan rekenen onder boeren is dat wel enigszins raar. Boeren zijn mensen met het hart op de goede plaats en hoewel ze het niet altijd willen toegeven, staan ze erg dicht bij hun gevoel.

  De PvdD staat voor het welzijn van de dieren, maar wil ook een eerlijke prijs voor het vlees en de melk. Dat wil toch iedere boer? De schaalvergroting is er alleen maar gekomen uit pure economische noodzaak. Zo goedkoop mogelijk produceren, om je hoofd nog een beetje boven water te houden.

  Als boer wil je goed zijn voor je dieren, maar je wilt ook nog een beetje beleg op je boterham. Het CDA heeft jarenlang de agrarische sector om zeep geholpen, terwijl ze zogenaamd voor de boeren zijn.

  Misschien is het eens tijd om het roer eens goed om te gooien!

 • no-profile-image

  Joost

  Arie uit Drunen. U bent voor een liberaal richting. Ik ook.Gelijk de ALLE grenzen weg. Dus vrije import van ALLE agrarische producten uit de hele wereld.Geen importheffingen en exportsubsidies meer. Dan zijn we snel van al die bio-industrie af in Brabant......

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Vrij verkeer van werknemers, ben je snel je baan kwijt Joost.

 • no-profile-image

  more

  Bedankt voor het stemadvies Vergaderboer. Ik stem VVD, weg met alle subsidie en leer maar eens zelf weer te ondernemen ipv bakken vol subsidie te ontvangen om dit zogenaamde crisisje te ondervangen pffff VVD dus !!

 • no-profile-image

  Thijs

  Het liefst zou ik twee stemmen uitbrengen. Op de eerste plaats op de PVV van Geert Wilders. Want de criminaliteit moet eerst hard aan gepakt worden. Alleen Wilders durft het te benoemen, de andere schoppen tegen Wilders i.pv. de criminelen. Ik denk dat er daardoor zeer veel slachtoffers van de criminalieteit op De PVV van Geert Wilders zullen gaan stemmen. Dat was niet nodig geweest als alle partijen dit gezamelijk opgepakt hadden. Daardoor is er heel veel vertrouwen verloren in de politiek. Dit is een zeer ernstige zaak!!!! Maar mijn tweede stem gaat toch naar het CDA. Hier staan enkele goede vertegenwoordigers voor landbouw. Nieuwkomer Jaco Geurts krijgt mijn stem. Hij is secrtaris van de NVV, een vereniging die echt voor de varkenshouders opkomt. Mensen met verstand van zaken een een rechte rug hebben we nodig!!

 • no-profile-image

  Rustig

  Ben je nu namen aan het publiceren Leo van den Bergh uit Druten-Zuid?

 • no-profile-image

  Bertus

  Ik denk juist dat de "zwakken" ook weer sterk kunnen worden door liberalisering. /weg met het quotum en de overheidsbemoeizucht. Leve de vrijheid.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Uiteindelijk zal voor niemand zijn eigen partij bestaan, behalve als je solo-lid bent zoals Wilders. Wil je de geluiden binnen de partij waarvan de ideologie het dichtste bij je ligt in jouw richting sturen, zul je actief lid moeten worden. Ik zie zelf het CDA als de partij die het dichtste bij de agri-sector staat en bij mijn eigen idealen. Dat neemt niet weg dat volgens mij Pechtold, die ik vanmorgen nog op de radio hoorde bijzonder waardevolle ideeen heeft op punten waar het CDA teveel de kiezers wil paaien.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.