Redactieblog

496 x bekeken 1 reactie

'Grondmarkt stagneert door DLG'

De sfeer op de markt voor agrarische grond en agrarische bedrijven is lauw. Dat concludeert Harry Boertjes, voorzitter van de vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

"De sfeer was de afgelopen maand vergelijkbaar met de periode daarvoor. Veel kopers en verkopers zijn terughoudend." Een rustige markt komt vaak voor in deze periode van het jaar. "Daar komt nog bij dat veel ondernemers willen afwachten waar het met de politiek en de economische crisis naartoe gaat. Dit speelt ook op de huizenmarkt", zegt Boertjes.

De politiek speelt met name een belangrijke rol omdat er na de verkiezingen mogelijk andere politieke partijen aan het roer komen. Het beleid op het gebied van aanleg van natuur, waar veel landbouwgrond voor aangekocht wordt, kan hierdoor ook veranderen. "We merken nu dat Dienst Landelijk Gebied (DLG) in sommige gebieden ook al terughoudend is met de aankopen van grond. Dit zorgt voor stagnatie op de grondmarkt. Bedrijven die op de lijst staan om aangekocht te worden voor aanleg van natuur, worden in de praktijk nog niet gekocht, waardoor de ondernemers ook nog geen andere bedrijfslocatie kunnen kopen", legt Boertjes uit.

In april was sprake van een correctie van de prijs van landbouwgrond. In mei heeft deze correctie volgens de NVM niet doorgezet. "De prijzen zijn vrijwel stabiel op het huidige niveau." Het aantal transacties is door de terughoudende stemming gering. "Maar je ziet nog altijd dat percelen die te koop zijn waar meerdere gegadigden zijn, toch gewoon verkocht worden", aldus Boertjes.

De markt voor complete bedrijven geeft hetzelfde beeld als de handel in losse percelen. "Het is rustig. Zowel kopers als verkopers zijn terughoudend. Verkopers die willen stoppen hebben vaak voor het lopende teeltseizoen de gronden tijdelijk verhuurd of verpacht, zodat ze wel beteeld worden."

De nieuwe compartimentering van varkens- en pluimveerechten in drie regio’s heeft op de markt voor intensieve veehouderijbedrijven nog geen merkbaar effect. "Ik denk dat het hiervoor nog te vroeg is", zegt Boertjes.

Eén reactie

  • no-profile-image

    anton germeraad

    Anne

    Ter informatie

Of registreer je om te kunnen reageren.