Redactieblog

497 x bekeken 12 reacties

Geitenhouder spant rechtszaak aan over vaccinatie Q-koorts

Een melkgeitenhouder probeert via een kortgeding bij de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor Bedrijfsleven (CBB) te voorkomen dat zijn geiten gevaccineerd worden tegen Q-koorts.

De veehouder kreeg op 4 juni een last onder dwangsom opgelegd omdat hij weigerde zijn dieren te vaccineren. Dierenartsen van de Voedsel en Waren Autoriteit zouden het bedrijf gaan vaccineren, maar de veehouder heeft hier bezwaar tegen gemaakt. Hij vindt het risico dat de dieren besmet raken met Q-koorts door de vaccinatie groter dan het risico op besmetting via de normale weg, omdat de VWA-dierenartsen mogelijk eerder op besmette bedrijven zijn geweest. "De veehouder zegt dat hij in zijn bedrijfsvoering zo hygiënisch werkt dat het risico op besmetting gering is. Op een afstand van 800 meter van zijn bedrijf is een besmet bedrijf geruimd, maar zijn bedrijf is nog altijd vrij van Q-koorts", zegt een woordvoerder van het ministerie van landbouw. De veehouder maakt ook bezwaar omdat het vaccin dat gebruikt wordt tegen Q-koorts niet officieel toegelaten is.

De rechter doet maandag uitspraak.

Het bedrijf is het laatste bedrijf dat in het kader van de verplichte vaccinatie tegen Q-koorts weigert te vaccineren. Van de negen overgebleven bedrijven gaan zeven bedrijven vaccineren en één heeft aangegeven gewetensbezwaren te hebben. Dit bedrijf krijgt van LNV andere aanvullende maatregelen. "Hierdoor telt het niet mee voor de verplichte volledige vaccinatie die als voorwaarde geldt voor versoepelingen van maatregelen", zegt LNV.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  william

  ja dat kan best wezen, ik voer al een halfjaar lang dezelfde strijd en weet hoe hopeloos het is, ik denk er precies hetzelfde over maar dit is niet het moment om de held uit te gaan hangen want het maakt de overheid geen kloot uit of de versoepelingen per 1 juni/1juli/1augustus of nog later ingevoerd worden, bij de boeren begint de tijd daar in tegen wel te dringen. Bovendien is de hele sector overtuigd van het belang van het inenten dus wat bereiken we als het kort geding wonder boven wonder gewonnen word??? nee we moeten allemaal zo snel mogelijk enten en dan samen door strijden tegen die corrupte overheid in dit land.

 • no-profile-image

  Pieta Janssen

  Beste mensen, kunt u mij de contactgegevens van deze geitenboer geven? Wij hebben nl mogelijk een goede oplossing voor het q-koorts probleem. Het gaat om infrarood-warmtepanelen met een enorm lange golflengte, die een klimaat veroorzaken dat dusdanig gezond is dat q-koorts-bacterien niet overleven, evenmin als RMSA, streptokokken en stafylokokken.

 • no-profile-image

  william

  die datum schuift gewoon op dat is helaas vrij simpel, als iedereen ingeent heeft dan gaat het fokverbod er waarschijnlijk voor de vrije dieren af en ik hoop zelfs op meer. Dus als één stijfkop niet ent of zelfs een rechtzaak aanspant dan kun je op je vingers natellen dat we 1 juli niet gaan halen....... Ik geloof niet dat dit het goede moment is om als boer tegen de enting in te gaan procederen. Ik kan me trouwens wel voorstellen dat je de maat een keer vol vind maar daar heb ik al langer last van dus nog maar één keer slikken is mijn vraag aan de mensen die niet willen enten.
  bedankt want pas daarna kunnen vooral de besmette bedrijven weer vooruit kijken. Vooral het individueel testen van dieren moet maximaal onder de aandacht gebracht worden maar lnv wil eerst enten en daarna pas weer praten heb ik het idee, opschieten met dat enten dus!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Boer

  Aan william: Deze boer heeft groot gelijk en alle recht om hier een rechtzaak over te beginnen. Dat het LNV wacht met versoepeling tot alle bedrijven ge-ent zijn is grote BullShit!! Ze kunnen de niet-ge-ente bedrijven ook gewoon uitsluiten van de nieuwe regelgeving. Ik wens deze boer veel succes in de strijd tegen de overheid(zal hij nodig hebben).

 • no-profile-image

  Jacco

  "...omdat de VWA-dierenartsen mogelijk eerder op besmette bedrijven zijn geweest... "
  En de tankauto dan? Die komt toch ook op andere bedrijven? Ik zou die dan ook niet meer op het erf willen hebben.

 • no-profile-image

  overeem

  De vwa trekt wel zoveel nieuwe kleren aan dat er geen stukje van de hele meneer meer te zien is want dat mag wel wat kosten dus daar hoef je denk ik niet zo bang voor te wezen. Rechten heeft al helemaal geen enkele zin volgens mij dat is onderhand wel gebleken. Wij zijn dat wachten wel zo spuugzat maar dat zullen alle geruimde boeren wel net zo voelen. Iedere dag maar weer dat internet lezen in de hoop op wat positieve berichten. Ik hoop dat deze ene geitenboer ook inziet dat er maar een oplossing is en dat is zo snel mogelijk enten en hopen dat deze onzin zo snel mogelijk ophoud.

 • no-profile-image

  geruimd bedrijf

  Maar Boer Gelderland, bent u soms die ene geitenhouder??

  En William en geruimd en strontfl...... ik ben het volkomen eens met jullie, maar ik denk dat je zelf geruimd bedrijf moet zijn omdat te snappen!!!

 • no-profile-image

  william

  ach waarom zou je nu nog tegen enten zijn? Als dit bedrijf vrij is kan het enten ook geen verhoging in de melk veroorzaken, je kunt immers alleen iets verhogen als het aanwezig is.

  Het is die ene boer die de tweestrijd in de sector maakt niet de reactie die wij als getroffen boeren hierop geven. Ik vind het zeer egoistisch om als vrije boer stug te gaan zitten doen. 1 september mag hij zijn bokken er echt wel een keer bij doen en dan is er voor de vrije geitenbedrijven nog geen enorme ramp gebeurd. U meneer Meekma weet ook dat de discussie over de besmette bedrijven pas begint nadat deze voor de vrije bedrijven afgesloten is. En als we daar pas na 1 september over gaan praten dan is het wel november voor ik een bok in de stal mag doen, (in het meest gunstige geval dat dat mag, maar ja een mens heeft toch meer hoop dan je zou vermoeden). Dus wat moet ik doen zolang iemand met een ondergeschikt belang moeilijk blijft doen? moet ik wachten?, moet ik dure lammeren gaan kopen? NEE DE DISCUSSIE OVER HET INDIVIDUEEL TESTEN MOET ZO SNEL MOGELIJK WEER VOORTGEZET WORDEN, DIT IS ZINLOZE TIJDVERSPILLING!!!!!

 • no-profile-image

  overeem

  Zijn wij hier nu met z'n allen op aan het wachten of hoe zou dat zitten. Wie weet wanneer het duidelijk wordt of 1 juli doorgaat ? Het is toch onbegrijpelijk dat we maar aan het lijntje gehouden worden .

 • no-profile-image

  klaas sjoerd meekma

  De reacties over dit thema zijn niet goed. Hoe begrijpelijk ook, het uitgangspunt is verkeerd. Een hele sector afrekenen op één of enkele individuen, dat is fout. LNV is er in geslaagd om geitenboeren boos op collega's te krijgen. Ik weet niet wie die laatste weigeraar is, ik ken zijn of haar motieven ook niet, maar ik kan me wel voorstellen dat je problemen hebt met een vaccinatie. Vaccinatie is een mooi instrument, maar het kan ook helemaal verkeerd uitpakken. Dat LNV dit misbruikt om beslissingen voor zich uit te schuiven is slecht. De andere kant is dat een laat besluit beter is dan een slecht besluit. Hoewel ik hier allesbehalve gerust op ben.

 • no-profile-image

  Geruimd

  Hoe bedoel je deze boer heeft groot gelijk? Boer uit Gelderland is vast niet geruimd en zal ook wel geen geiten of schapen hebben. Dan weet je ook niet hoelang wachten duurt op versoepeling terwijl je financieel elke maand verder achteruit gaat samen met de melkprijs! Elke dag kijken we op internet of er versoepeling aankomt en als je dan vandaag leest dat er 1 klootzak bijzit die een hele sector nog verder in de problemen wil helpen, dan snap ik niet dat jullie het met hem eens zijn. Is er al een rechtszaak gewonnen tegen deze overheid door een geiten- of schapenhouder?
  Verder snap ik ook niet dat ruimen wel van de ene op de andere dag uitgevoerd kon worden (dwang of niet) en deze gedwongen vaccinatie uitgesteld zal worden tot minimaal 21 juni. Dan zijn we verdomme bijna 3(!) weken verder.
  LNV vind het helemaal niet erg dat alles maar opschuift, ze kunnen gewoon niet een oplossing vinden hoe ze met deze situatie aanmoeten. Nu hebben ze alleen maar meer tijd om over de nieuwe regeltjes na te denken. Want zeg nu eerlijk, hoe moeten ze een fokverbod controleren als een veehouder deels nieuwe dieren heeft aangevoerd?

 • no-profile-image

  overeem

  Ik denk juist dat na de bevolking toe het ook een hele slechte zaak is om een rechtzaak aan te spannen. Het volk wil toch dat er wat gedaan word en vaccinatie is daarvoor het enigste middel. Zoals een politici bij ons al zei de publieke opinie is de grootste bacterie momenteel. We kunnen het met dingen niet eens zijn maar er zal toch wat moeten gebeuren zodat je als sector kunt zeggen we hebben er alles aan gedaan. Het individueel testen is daarna inderdaad van allergrootst belang maar het zal eerst los moeten en daarom vind ik zo'n rechtzaak weer negatieve publiciteit voor de burger. Waarom ze deze ene boer niet alleen op slot kunnen zetten is wel onbegrijpelijk.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.