Redactieblog

239 x bekeken 2 reacties

Friesland wil haast met uitbreiding vergistingsproducten

Het ministerie van landbouw moet haast maken met verruiming van de lijst stoffen die in een biovergister mogen.

Dat zegt milieu-gedeputeerde Piet Adema (ChristenUnie) van Friesland. "We willen allemaal naar duurzame energie en naar een duurzame landbouw. Maar doordat veel producten niet in de vergister mogen, komen veel biogasproducenten in de problemen", zegt Adema. Als provincie heeft Friesland het bevoegd gezag over de producten die in de vergister mogen. "Deze lijst is veel te beperkt en er staan veel dingen op die niet uit te leggen zijn. Zo mogen sinaasappelen er wel in, maar sinaasappelschillen niet", geeft Adema als voorbeeld.

In een brief heeft Adema het ministerie van landbouw gevraagd de zogeheten witte lijst met spoed uit te breiden. "Maar het werkt allemaal te langzaam en te ambtelijk. Het is nu het moment op het op de politieke agenda te zetten", zegt Adema.

De co-producten die in de vergister mogen zijn beperkt vanwege het voedselveiligheidsaspect. Alleen bij toegelaten producten mag de vergiste mest (digestaat) als mest uitgereden worden op het land. Niet-toegelaten producten mogen wel vergist worden, maar dan dient de digestaat als afvalstof te worden afgevoerd.

Versnelling van uitbreiding van de lijst kan volgens Adema onder andere door producten die in het buitenland zijn toegelaten ook in Nederland versneld toe te laten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boesje

  Hoe meer vergisters, hoe meer mest.
  Zouden die politici dat ook snappen?

 • no-profile-image

  n.karsten

  als je het goed doe, niet meer mest maar kunstmest dat is heel wat anders als bij ons in de kas is alles door het gebruik van digistaat er op vooruit gegaan bodemleve geen onkruid ,geen ziektes betere structuur en enorme besparing op kunstmest kosten geweldig spul dat digistaat

Of registreer je om te kunnen reageren.