Redactieblog

798 x bekeken 1 reactie

Forse toename Clostridium difficile bij varkens

De bacterie Clostridium difficile (CDI) komt in toenemende mate voor op varkensbedrijven in Nederland.

Dat blijkt uit onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). De toename komt vermoedelijk door veelvuldig antibioticagebruik.

CDI veroorzaakt diarree bij biggen en werd in 2007 voor het eerst aangetoond bij varkens. Het ging hierbij om ribotype 078. "In dezelfde periode is bij humane patiënten in Nederland ook een toename van Clostridium difficile ribotype 078 geconstateerd", legt medisch microbioloog Ed Kuijper van LUMC uit.

Of er een link is tussen de toename bij mensen en in de varkenshouderij wordt onderzocht. "Er zijn geen aanwijzingen dat er gevaar is voor mensen die direct contact hebben met varkens of dat er gevaar is bij de consumptie van varkensvlees." Epidemiologisch onderzoek naar de herkomst van het type CDI is volgens Kuijper lastig omdat de verspreiding inmiddels al zo breed is.

Humaan komt het type Clostridium vooral voor bij mensen die veel antibiotica hebben gehad waardoor het evenwicht in het maag-darmkanaal verstoord. "We vermoeden dat er in de varkenshouderij ook een link is tussen antibioticagebruik en het voorkomen van CDI", zegt Kuijper. Het grote gevaar van CDI ribotype 078 is dat het verder verspreidt in de varkenshouderij.

Eén reactie

  • no-profile-image

    reeele boer

    in toenemende mate? Is dit van 2 naar drie bedrijven gegaan, of van 20 naar 50 procent van de bedrijven? Het vermoeden bestaat dat? Dit is ook al zo vaag. Wie regeert bij de faculteit en/of bij het LUMC. Met zulke vage berichten kunnen de marian thieme-achtige journalisten weer grote luchtbellen blazen, om de sektor in een kwaad daglicht te brengen. Geachte "geleerde" onderzoek eens iets i.p.v. hersenspinsel te verspreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.