Redactieblog

382 x bekeken 10 reacties

En nu niet meer klagen

We hebben gekregen wat we willen. Het CDA is – met dank aan Annie Schreijer-Pierik - weggevaagd en de VVD en PvdA geven de toon aan.

Is dat beter voor de boer? Ik betwijfel het. De VVD vindt dat de steun uit Brussel drastisch moet worden verminderd. De markt moet meer nog dan nu de macht krijgen. Dat betekent voor de toekomst minder steun uit Brussel en beperking van het vangnet voor de melkprijs. De PVV is nog radicaler. Die wil bijna afscheid nemen van de EU.

Het past ook in het straatje van de PvdA. Die wil eveneens minder geld uit Brussel voor de boer en het alleen gebruiken als betaling van diensten die de boer verleent voor de maatschappij. Twee verschillende benaderingen, maar ze werpen beiden de boer terug op zijn eigen erf. Terwijl een Europees vangnet toch helemaal niet zo gek is.

Het CDA hebben we laten vallen als een baksteen. Toch jammer, denk ik. Dat was een plattelandspartij. En juist dat platteland heeft het CDA afgeserveerd. Kijk naar Brabant en Limburg. Massaal is men overgestapt op de VVD en de PVV. Voormalige CDA'ers op het platteland moeten dus straks niet klagen als er een kille wind gaat waaien. We hebben er om gevraagd.

Een lichtpuntje vormt de Partij voor de Dieren. Met moeite konden de twee zetels worden behouden. Dat betekent dat de kiezer door heeft dat de clan rond Marianne Thieme onfris opereert. Nog een ronde verkiezingen en ze zijn er niet meer.

Conclusie van deze verkiezing kan niet anders zijn dat we twee keuzes hebben. Of versneld uitbreiden om de laagst mogelijke kostprijs te krijgen of natuurbeheerder of zorgboer te worden. Er komt een tweedeling in de bedrijfsvoering. Deze verkiezing bevordert die ontwikkeling.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  willem

  Vergaderboer, Annie heeft hier geen schuld aan, Als balkenende meteen was opgestapt gelijk annie, ( ze heeft het notabene nog gezegt toen ze ging ) en een ander lijsttrekker was geworden had het niet zo`n nederlaag gehad.

 • no-profile-image

  boerin

  Gert je ziet het helemaal verkeerd, de keus voor Balkenende is veel te snel gemaakt. Zij benoemde het probleem, wat anderen al lang zagen aankomen.
  4 x Balkende was genoeg, al is de val van al de kabinetten misschien niet zijn schuld. CDA wou niet luisteren, maar moet nu voelen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  We zijn ook geen steun uit brussel nodig, als we maar minder regeldruk, geen quotering en minder beperkingingen
  hxx4tebben van natura 2000.
  Kunnen we tenminste echt ondernemen.

 • no-profile-image

  Gert

  Het is natuurlijk wel mede de schuld van Annie Schreijer-Pierik. Zij verscheen op alle schermen en in de kranten met haar mening dat Balkenende een foute keus was. Ze zei er zelfs bij dat door Balkenende het CDA de derde of vierde partij zou worden. Welnu, ze heeft gelijk gekregen. Maar dat laat onverlet dat ze er zelf het startschot voor heeft gegeven. Over eigen nestbevuilen gesproken....Of is het rancune omdat ze zelf nog graag een periode wilde blijven, maar dat het CDA het niet wilde? Wie het weet mag het zeggen. Feit blijft dat ze het CDA bij h aar afscheid veel schade heeft berokkend.

 • no-profile-image

  Even

  De tijd van het handje ophouden bij Brussel is hopelijk snel voorbij. Uit de bijstand en het inkomen uit de markt halen biedt een waardiger boerenbestaan.

 • no-profile-image

  verkel

  EU geld voor iedereen en niet alleen voor die subsudie trekekrs van melkboeren, of anders helemaal geen structuele geldstroom

 • no-profile-image

  boerin

  Het CDA had het platteland al lang laten vallen, dus nu niet zeuren. Ik hoop niet dat de PvA arbeid onpnieuw mag regeren, natuurreinen hebben we genoeg. Dit verlies lijkt mij niet de schuld van Annie, maar van de partijleiding die Balkende te snel weer op het paard zette. Ik hoop echt dat de VVD goede hervormingen doorzet, want dat is op veel terreinen hard nodig er wordt te veel geld verbrast.

 • no-profile-image

  bo

  Eens met vergaderboer niet meer klagen over afschaffen subsidies, niet meer klagen over de slechte verdeling van de marges, VVD is er voor de grote en sterke en niet meer klagen over stijging pachtprijzen!!

 • no-profile-image

  E. Boshart

  Dat zou u wel goed uitkomen hè, dat de Partij voor de Dieren wordt weggevaagd bij de volgende verkiezingen? Als het behoud van twee zetels in de meest stormachtige verkiezingen sinds mensenheugenis getuigt van 'onfris' opereren, wat vertelt ons dan het verlies van 20 CDA-zetels wel niet?
  De Partij voor de Dieren is een blijvertje en zal zich ook de komende kabinetsperiode sterk blijven maken voor een mens- en dierwaardige landbouw.

 • no-profile-image

  Anneke

  CDA en PvdA hebbben gezorgd voor het nieuwe pachtsysteem, dit nu niet de VVD in de schoenen schuiven. PvdA heeft ons de afgelopen tijd genoeg gekost. Verhoging bankgaranties, steun aan banken, nieuwe natuur etc. etc. Ik hoop dat de VVD even orde op zaken zal stellen, zodat het huishoudboekje van de Staat weer klopt.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.