Redactieblog

382 x bekeken 15 reacties

Cumela: mestexport naar Duitsland onder druk

De export van mest naar Duitsland staat onder druk.

Dat meldt de sectie meststoffendistributie van loonwerkersorganisatie Cumela Nederland op basis van de huidige marktsituatie.

Duitse autoriteiten hebben in een brief aan het Nederlandse ministerie van landbouw dringend verzocht om mestexporteurs op de hoogte te stellen van de verplichtingen waaraan ze moeten voldoen. Duitsland heeft de indruk dat er veel mest illegaal uit Nederland wordt geëxporteerd. Mede hierom wil het land de regels verscherpen.

Cumela zegt dat deze indruk bij de Duitse autoriteiten voor een groot deel te wijten is aan een beperkt aantal exporteurs. "Op dit moment zien we dat Duitsland zich meer gaat vastbijten in de regels die al jaren gelden, maarhet land werkt ook aan nieuwe regels", aldus de loonwerkersorganisatie. Duitsland oriënteert zich op een verplichte behandeling van drijfmest met druksterilistatie. Daarnaast wordt gewerkt aan een systeem van importvergunningen per akkerbouwer, gebaseerd op het bouwplan.

Jaarlijks exporteert Nederland ruim 15 miljoen kilo fosfaat via dierlijke mest naar Duitsland. Dit heeft veel effect op de Nederlandse mestmarkt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Onze Pietje heeft het nogal met zichzelf getroffen en voor zulke mensen is het nu eenmaal moeilijk om het ongelijk toe te geven. Bovendien zit hij op een "topuniversiteit" waar keiharde rekenregels van ondergeschikt belang zijn.

 • no-profile-image

  jacob johan den uittena

  Waarde Kritsiche Lezer, ten onzent kennen wij helaas ook parvenuen gelijk deze Piet Wisse: studentikoos (doch eerder infantiel) overnemer van het familiebezit, zijnde een kleinschalige kalvermesterij kortbij de Bonifatiusput in uw Hollands gewest friesland. Vermits U en Uw intellectuele medestanders in de beide genoemde fora méér belangwekkende feiiten, meningen, vooronderstellingen en gefundeerde suggesties hebben aangedragen dan de genoemde opgewaardeerde Wageningse Agrarische Handwerksschool in een (1) volle eeuw vermag te produceren, word het door mijn persoon zeer toebejubeld mocht er een herstart plaatsvinden van een der fora: 'chauffeur....' of 'puber....'. Het is intussen duidelijk dat Wisse zéker nog een puberale status kent. Persoonlijk zou ik zulk een studentikoos kind zeker niet in het bezit van een rijvaardigheidsbewijs stellen. Het ongemeen indringende forum 'chauffeur......" is dus aan deze brokkenpiloot beslist niet besteed. Een warme groet vanuit een zomers Gentbrugge.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het wordt tijd dat de mest daar geproduceerd wordt waar voldoende akkerland is!!!... Stelt u zich eens voor dat ik mijn opa zou vertellen (35 jaar geleden overleden) dat NL mest exporteerd !!!... De beste man zou zich toch omdraaien in zijn graf !!!...

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Hetzelfde geldt voor het forum "puber verdubbelt omzet mesthandel".

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  De grootste mop in deze fora ben je zelf, Piet Wisse. Je zult ook nooit verder komen dan dat achterlijke Wageningen-niveau, om de doodeenvoudige reden dat je niet in staat bent om zelfstandig te denken. Je kakelt slechts je "hoogleraren" na. Je bent in deze fora verschillende keren stevig op je bek gegaan. Lees het nog maar eens na.

 • no-profile-image

  niet netjes

  Laat ze het dosier firebrick maar publiceren,dan weet iedereen direct met wie wel en met wie niet zaken te doen,een ding is zeker,er zijn meer handelaren en intemediars die in het dosier staan,dan iedereen maar durft te denken!
  als de duitsers het dosier lezen gooien ze direct de grenzen dicht!

 • no-profile-image

  biggenfokker

  Het is niet alleen varkensmest dus die berekenig klopt nooit.

 • no-profile-image

  Mariska

  @ mestproducent:

  Het gaat niet alleen om varkensmest, maar ook om pluimveemest (500.000 ton met gemiddeld 24,92 kg fosfaat per ton) en mengmest (213.00 ton met gemiddeld 15,4 kg fosfaat per ton)
  Daarnaast gaat er ook paardenmest en rundveemest naar Duitsland.

 • no-profile-image

  spotvogel

  Nou dan wordt het tijd dat het magnifieke mestdossier van Henk van der Pol in de Bundestag wordt ingebracht!

 • no-profile-image

  mestproducent

  15 milj kg p2o5;5kg per ton;3milj ton;30 ton per vracht;100 duizend vrachten/jaar;200 dagen per jaar rijden=500 vrachten per dag ;2 vrachten per dag; 250 opleggers continue aan het rijden? beetje veel?

 • no-profile-image

  spotvogel

  Redactie, dit lijkt mij het juiste moment om het forum 'chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland' opnieuw te openen. Anders wordt straks opnieuw het wiel uitgevonden.

 • no-profile-image

  Hans

  Laat de Cumela die mensen die de mestmarkt verzieken met duistere praktijken eens vol in het licht zetten, dan worden de Duitsers ook wel rustiger!

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Om nu elk moppenboek 3x uit te brengen gaat wel wat ver KL en Spotvogel.

 • no-profile-image

  spotvogel

  De mijne ook beste Piet en die overleed in 1952. Daarom ben ik ook voor crematie. Dat geeft de doden veel meer innerlijke rust!

 • no-profile-image

  koetje

  Laten we ons dan eerst eens gaan afvragen waarom de Nederlandse akkerbouwers nog bij de vleet fosfaatkunstmest strooien.Idd de hele ellende begint bij de mestwet met uitrijdverboden in de herfst die nergens op slaan.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.