197 x bekeken 23 reacties

Positief advies Raad van State wijziging nertsenvoorstel

De Raad van State is positief over de aanpassing van het wetsvoorstel voor een verbod op de nertsenhouderij.

Het adviescollege heeft geen inhoudelijke opmerkingen gemaakt bij de verlenging van de overgangstermijn van 2019 naar 2024. De indieners van het plan, Tweede Kamerleden Harm Evert Waalkens (PvdA) en Krista van Velzen (SP) zijn blij met het advies en hopen dat hun voorstel nu zo snel mogelijk kan worden behandeld.

Of de Tweede Kamer zich nog voor het zomerreces over de kwestie zal buigen, zoals zij graag willen, is onzeker. Waarschijnlijk kan dat alleen als de Kamer het voorstel als een hamerstuk afdoet. Maar omdat het verbod tamelijk controversieel is, lijkt een debat noodzakelijk. Eerder stemde de Tweede Kamer nipt voor.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  logisch denker

  Ik zei ook slecht (nederland) of nog slechter (china).
  Een (roof)dier hoort niet in een kleine kooi. Een echte grote kooi zou wel oke zijn.

 • no-profile-image

  Hans

  Maar kent de NL burger het verschil tussen een nerts en een varken? Want hij wil met beide knuffelen. Als je het moet opgeven omdat het economisch niet meer uitkan, is niet mooi, maar is uit te leggen. Maar als je moet stoppen, omdat een stel rechters vind dat het knuffelgehalte niet hoog genoeg is!! Piet Wisse, dat is precies die ruimte voor de intensieve veehouderij waar jij voor pleit.

 • no-profile-image

  logisch denker

  In principe ben ik tegen het dragen van bont. Maar als de nerts het nou écht goed zou hebben in Nederland zou ik nog mee kunnen gaan in jullie stelling: Als er wereldwijd geen bontjas minder wordt gedragen, dan laat ze gefokt worden daar waar het goed is. Ik vind echter dat de nertsen het in nederland niet goed hebben. Dus slecht in Nederland of slecht/ nog slechter in buitenland. Nee dan liever een verbod.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dit land is in alle opzichten een zinkend schip. Ik verbaas me zo langzamerhand nergens meer over.

 • no-profile-image

  logisch denker

  Maar beter nog: geen dieren fokken voor de pels

 • no-profile-image

  koetje

  Biedt de Europese grondwet hier dan geen houvast voor?Als er nooit een gelijk speelveld komt binnen de EU wordt het ook nooit wat,wij moeten hier met dure mestaanwendingsapparatuur werken en net over de grens sproeien ze maar raak bovengronds.

 • no-profile-image

  koetje

  Het gaat even duren Hans,voor ze in Den Haag erachter komen dat bovengronds uitrijden beter is,maar Verburg heeft hier in de buurt een aantal boeren met zo'n 1200 ha ontheffing gegeven om weer ouderwets uit te rijden bij wijze van proef en 2 jaar lang.

 • no-profile-image

  a hamstra

  de nertsen moeten zo snel mogenlijk los gelaten worden, in de oostvaarder plassen, om de natuur kompleet te maken, al hoewel ze lusten alleen vers vlees.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Ja beste Logisch Denker . Wat de burger wil , denkt en doet , zit een groot verschil . Hij / Zij wil scharrelkippen maar de grootste hoop koopt nog gewone eieren . Men wil geen bio industrie , maar grootste hoop koopt deze produkten . Ga zomaar door . Wat is logisch denken . Als je weet dat het dier (de nerts) dan onder slechtere omstandigheden in buitenland gehouden gaat worden . Het meest logische is dan laat ze in Nederland waar men zicht op de bedrijfstak heeft . Nu wordt er goed verdient en dat is goed voor de schatkist . Maar dan is de nertsenhouder ook in de gelegenheid om in welzijn te investeren als daar nog mogelijkheden voor zijn . Deze dieren zullen altijd gehouden worden is het niet hier dan in landen waar men blij is met elk bedrijf wat geld in het laadtje brengt . En landen waar een dier nog amper telt zijn er ook nog genoeg , als er maar geld wordt verdient .Als de nerts in Nederland verboden wordt is de nerts de grote verliezer , want hij zal elders onder slechtere omstandigheden gehouden gaan worden . In veel landen minder regels en dus zo goedkoop mogelijke huisvesting en welzijn ho maar . Dus met u logisch denken veroordeelt u de nerts tot een slechter leven .

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Daar zet ik twee dikke strepen onder Hans! Het is toch raar dat we een sector naar het buitenland verbannen, omdat we het emotioneel niet aankunnen, en de producten niet kunnen betalen. Ondertussen gaat het in andere landen verder.

 • no-profile-image

  Hans

  Juist Koetje Boe, en nu komen ze erachter dat het bovengronds mest uitrijden ook nog beter voor de bodem en bodemleven is. Dus moet je net over de grens gaan zitten, beetje verder over de grens mag ook.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Maar niet naar Griekenland want die laten zich wel door ons onderhouden . Nederland is een land van wollen geitensokken aan het worden . Geld verdienen hoeft blijkbaar niet meer . In een tijd dat alles terug loopt en er veel geld in banken gepomt wordt om economie proberen op overeind te houden . Gaat men een bedrijfstak die geld in het laadje brengt kado doen aan buitenland . Nederland is nu nog netto betaler in de EG . Maar het kan zomaar zijn dat dat over is . Dan is het de vraag of er nog landen zijn die bereid zijn om straks voor ons te betalen . De kans is groot dat de armere EG landen geld opmaken en als wij het nodig hebben de pot leeg is . We zullen alle inkomsten hard nodig hebben om onze welvaart enigzins op pijl te houden .

 • no-profile-image

  Hans

  Gaan ze nu ook het dragen van bont, het looien/bewerken en commercialiseren ook verbieden???in Nederland??

 • no-profile-image

  gert

  Dan kan de nertsenhouderij wel vertrekken de grens over,dit houdt in dat er gewoon verder gegaan wordt met nertsenhouderij,er is op dit moment veel vraag naar vachten ,met goede prijzen

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Ja, Hans, dat verhaal kennen we wel. Maar er is ook een deel van de Nederlanders die wel graag in Nederland blijft wonen. Ik zal altijd voor ruimte voor de intensieve veehouderij pleiten omdat ik graag op die manier mijn boterham verdien en omdat ik in Nederland wil blijven wonen.

 • no-profile-image

  varkensboerke

  het word hoog tijd dat we de nederlandse bevolking is duidelijk maken wat dit verbod gaat kosten als de hoogste rechter in europa heeft gesproken. miljarden, en daar kunnen we veel mensen die aan de zijlijn van de maatschappij staan mee helpen, na een tijdje gaan we maar eens kijken of we de aandacht niet op een hardere manier kunnen krijgen. ik weet wel dat we de publieke opinie niet tegen ons mogen krijgen maar als we dan toch ten onder gaan dan maar strijdend. ik loop wel mee voorop in de strijd voor mijn collega boeren en ik hoop dat ik dan niet alleen ben. Wat een land!

 • no-profile-image

  Broodvechter

  Logische denker , of doe even Spanje bezoeken en kijk hoe ze daar een hond behandelen.... erger nog ,verdiep je in Roemenie en kijk hoe ze daar een mens behandelen!!!!!!
  In NL hebben ze last van welvaartsgekte.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Beste ( Logish)Denker u kunt helemaal niet logisch denken . Dus al zijn de dieren in buitenland slechter af dan in Nederland . Deze in Nederland tog verbieden om dat u tegen bent . Want we praten nu over een verbod in Nederland . Dus als u logisch na zou denken zou u ze in Nederland houden tot dat er wereldwijd een verbod zou komen . Wat nooit zal gebeuren . Ik vraag mij af wie erbij gebaad is als de nerts in Nererland weg is , en in buitenland meer nertsen gehouden worden . In iedergeval niet de nerts . Ik noem dit geiten wollen sokken praat ,waar niemand bij gebaad is . En Nederland veel inkomsten gaat kosten en dan de kosten voor stoppen van de bedrijven , want deze zullen schadeloos gesteld moeten worden . Wie gaat dat betalen , de belasting betaler . Ma ja jaag alles maar weg en straks nog AOW als je 80 bent . Maar het zal wel WW worden want er is geen werk meer . Ik vraag mij af waar we in Nederland mee bezig zijn . Velen willen uit de pot snoepen . Maar als je als moraal ridder alles maar weg jaagt , wordt de pot niet meer gevuld . Dan vertrekken de zakken vullers en de moraal ridders volgen hun . De rest van de bevolking kan de lasten ophoesten en heel sober leven .

 • no-profile-image

  Hans

  Keutelboer, niet de nerts maar de intensieve veehouderij is de grote verliezer. Nersenboeren in het buitenland houden nertsen met het zelfde doel als de Nederlandse, namelijk om er wat aan te verdienen. En om dat te kunnen moet de vacht kwaliteit hebben, en daarvoor heb je een gezond beestje nodig, en dat kun je rustig aan buitenlandse nersenhouders toevertrouwen, mischien doen ze het nog wel beter dan hun Nederlandse collega's. Nee de grote verliezer is de NL intensieve veehouderij, want er wordt nu een precedent geschapen. De zelfde reden kunnen in principe ook gebruikt worden tegen de rest van de intensieve veehouderij. Hiermee wordt de achterdeur open gezet. De varkens en kippen vakbonden moeten op de barricades en de standsorganisatie ook. Waarom moet een gemigreerde boer naar Brasil dit nou opschrijven?

 • no-profile-image

  logisch denker

  Accepteer het dat de burger nertsen, roofdieren die in de natuur een groot territorium hebben, niet meer in kleine kooien wil hebben. Er is geen draagvlak voor deze vorm van intensieve veehouderij.

 • no-profile-image

  Jeroen

  logisch denker, wat niet goed? Neem een retour china dan bezoekje NL en ga dan logisch nadenken?!

 • no-profile-image

  Hans

  Ik verbaas me steeds meer. Ik verbaas me dat een goede professionele Nertsenfokker er nog steeds animo in heeft om zijn huiden in Nederland te produceren. Als men je daar alleen goed genoeg acht om de belasting te betalen en voor de rest met de nek aankijkt, wat houd je daar dan vast? Als je moest kiezen tussen stoppen of oprotten, dan wist ik het wel.

 • no-profile-image

  koetje

  Zolang er vraag is naar bont kun je beter dieren er voor fokken en houden dan het bont uit de vrije natuur halen,want dat is het alternatief.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.