Redactieblog

538 x bekeken 1 reactie

Compartimentering varkensrechten

In ons dagblad stond zaterdag een onwaarschijnlijk bericht: "Minister Verburg gaat het mestprobleem aanpakken; veehouders in Gelderland kunnen niet meet uitbreiden", daar kwam het op neer.

Ik geloof alles wat er in de krant staat, behalve als het over agrarisch recht gaat. Ook ditmaal klopte er weer niets van. Dat kan aan de krant liggen, maar ook aan de minister, die ook geen gelukkige hand van communiceren heeft. Zo stond er op dat moment geen bericht op de website van het ministerie.

Hoe dan ook, het bleek te gaan over de compartimentering: varkensrechten uit Groningen mogen niet meer naar Brabant. Deze regeling is in 2008 afgeschaft. Destijds was dat tegen de wil van de provincies. Met kracht van argumenten werd de afschaffing destijds door de minister verdedigd. Het belangrijkste was: compartimentering helpt niet. Niet bij de oplossing van het mestprobleem en niet bij het tegenhouden van megastallen. Ik ben benieuwd met welke argumentatie men komt voor de herinvoering van de compartimentering. Je zult het maar moeten verzinnen.

Mijn conclusie is: wij slagen er eenvoudigweg niet in om regels af te schaffen, zelfs als ze duidelijk overbodig zijn. Artikel 77 van de Meststoffenwet zal ook wel niet worden nageleefd. In dezelfde krant stond ook dat een groot aantal hoogleraren een manifest heeft uitgebracht waarin wordt gesteld dat we in Nederland op een heel andere manier met dieren om moeten gaan. Het is een schande zoals veehouders hun vee behandelen, volgens deze hoogleraren. Zo’n appel kan ik moeilijk volgen. Wat zijn dat voor hoogleraren?

Natuurlijk kan alles beter, maar dit is wel een zeer ongelukkig moment om veehouders nog eens in de grond te trappen. Of denken deze hoogleraren dat nu juist een moment is aangebroken voor het uitdelen van de genadeslag? Van alle kanten komt het onheil op de veehouders af.

Ik vind het een schande zoals onze veehouders worden behandeld. Ik hoop dat de dreiging wordt wegbezuinigd, te beginnen bij de hoogleraren. Maar ook dat zal wel niet gebeuren. We kunnen eenvoudigweg niets afschaffen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Willie van Gemert

    Helemaal mee eens,nu de volgende stap stel ook een manifest op met als uitgangspunt de laatste alinea s van dit artikel.Ik zal het zeker ondertekenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.