Redactieblog

253 x bekeken 3 reacties

Zuivelactie altijd boeronvriendelijk

De vakbonden in de zuivel willen actievoeren. Op een boervriendelijke manier. Dat kan natuurlijk niet.

Acties in de zuivel zijn altijd boeronvriendelijk. Hoe je het ook wendt of keert, de boer betaalt de rekening van de acties. Of direct omdat hij zijn melk niet kwijt kan, of indirect omdat het zijn Zuivelfabriek geld kost. Dat vindt hij terug in zijn melkprijs. Lariekoek dus, de opmerkingen van vakbonden om boervriendelijke acties te voeren.

Dat begint al met het tijdstip. Boeren zitten midden in een crisis. Vele boeren kunnen maar net de eindjes aan elkaar knopen. Ze hebben duizenden guldens minder inkomen. Als ze tenminste nog een positief resultaat halen.

Het is dan ongehoord en onfatsoenlijk van de zuivelmedewerkers om een loonsverhoging te eisen, die boven de prijsstijging en de gemiddelde loonstijging in Nederland uitgaat. Ze zouden het niet moeten willen. Ze leven voor een groot deel midden tussen de boeren. Een beetje begrip voor de ellende op het erf mag je toch verwachten.

De opmerkingen over de boervriendelijke acties leren ons ook wat. Kennelijk willen de actievoerders geen confrontatie met de boeren. Dat is ze laatste keer slecht bekomen. Een bewijs dus dat de acties van boeren toen wel succes hebben gehad.

Dus weer op de barricaden als de zuivelmedewerkers actie gaan voeren? Nee, natuurlijk niet. Maar we weten nu wel waar de zwakke plek zit bij de Vakbonden. Dat is altijd prettig voor de onderhandelaars. En boeren hebben korte lontjes tegenwoordig.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Stadsboer

  Durk ziet de boeren "rijkdommen" en concludeerd dat het wel niet zo slecht zal zijn. Deze redenatie geld omgekeerd ook. Durk blijft de melkfabriek trouw ondanks dat hij van hot naar her gereorganiseerd wordt. Hij zal dus verhoudingsgewijs wel een topsalaris verdienen. Geen reden tot klagen dus. Nog even een gratis adviesje aan Durk: loop niet voorop als jullie acties tot een confrontatie leiden met boeren.

 • no-profile-image

  Durk

  Ik ben door alle fusies in de zuivel van hot naar her verplaatst. Er is geen boer die ooit gevraagd heeft of ik dat wel leuk vond. voor mij is de zuivelfabriek alleen maar de plek waar ik mijn geld verdien. En liefst zoveel mogelijk. Daar wil ik desnoods voor staken. En wat de boeren betreft: ik woon er midden tussenin, maar heb geen medelijden. De boeren rijden in de dikste auto's en kopen de duurste bungalows. Zo slecht zal het dus wel niet zijn. En boeren klagen toch altijd, dus daar hoeven we niet naar te luisteren.

 • no-profile-image

  lol

  Durk weet helaas niet dat de boerderij in grote is verdubbeld en hierdoor ongeveer net zoveel kan vedienen als 40 jaar terug... en helaas weet hij ook niet dat deze verdubbeling gefinancierd is door hele grote leningen bij de bank.... Een leuk weetje durk, jou salaris gaat met de inflatie mee... helaas de melkprijs niet

Of registreer je om te kunnen reageren.