Redactieblog

418 x bekeken 4 reacties

Windenergie drukt de prijs van elektriciteit

Windenergie drukt de prijs voor elektriciteit. Dat blijkt uit onderzoek van het Finse onderzoeksbureau Poyry in opdracht van de Europese organisatie voor windenergie Ewea.

"Uit dit onderzoek blijkt opnieuw dat windenergie zorgt voor een lagere prijs van elektriciteit. Dit naast het feit dat windenergie zorgt voor minder uitstoot van CO2, omdat windenergie fossiele brandstof verdringt", zegt directeur Ton Hirdes van de Nederlandse organisatie voor windenergie Nwea.

Het prijseffect komt vooral door de lage marginale kosten van windenergie, omdat er geen brandstof voor nodig is. Hierdoor drukt windenergie andere vormen van energie uit de markt. In het onderzoek zijn verschillende studies uit Duitsland, Denemarken en België met elkaar vergeleken. De tendens is in de verschillende landen vergelijkbaar.

In Nederland staan bijna 2.000 windturbines, die ongeveer eenvijfde van de Nederlandse huishoudens van elektriciteit kunnen voorzien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hans

  Zeg Leen, is het voor jullie geen optie om stroom op te wekken met biomassa (houtpellets) dmv een Organic Rankine Cycle (ORC) en de restwarmte te gebruiken voor verwarming van stallen?
  Houtpellets in vergelijk met gas is goedkoper en de groene stroom verkoop/gebruik je op dezelfde manier als die van de vergister

 • no-profile-image

  Han

  Waarom is wind energie zonder subsidie niet aantrekkelijk nu het blijkt de stroomprijs te drukken? Zonder subsidie zou het duurder zijn en daarmee de energie prijs op een meer reeel niveau brengen. Of heb ik het niet begrepen?

 • no-profile-image

  Leen

  Consument betaalt door toedoen overheid per kW 3x productiekosten windenergie en 10x productiekosten grijze energie. De subsidie dicht het gat tussen deze twee. Consument wordt belazerd door schandalig hoge netwerkkosten en energiebelasting die hoger zijn dan de productiekosten.

 • no-profile-image

  Cees Boogaart

  Heb in de jaren 80 al berekend dat als je alle dierlijke mest via vergisting zou omzetten naar gas je 11% van het toenmalige energieverbruik zou kunnen opwekken met als restproduct compost van een goed kwaliteit (dus geen vam)

Of registreer je om te kunnen reageren.