680 x bekeken 22 reacties

Opnieuw compartimentering

Minister Gerda Verburg voert de compartimentering voor varkens en pluimvee opnieuw in. Zij doet dit nadat zowel de provincies als de Tweede Kamer daarom hadden gevraagd.

Hoewel een wetsvoorstel nog moet worden ingediend, wordt de handel in rechten nu al flink beperkt.
Donderdagavond nam het parlement een motie van de PvdA’er Harm Evert Waalkens aan, waarin wordt verzocht de eerder afgeschafte compartimenteringsregeling voor pluimvee- en varkensrechten opnieuw te introduceren. Verburg had al eerder aangegeven hier wel voor te voelen en besloot gisteren zo snel mogelijk een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te sturen.

Volgens de minister is compartimentering noodzakelijk om de milieudruk als gevolg van de concentratie van intensieve veehouderijen te voorkomen. Ook hoopt zij hiermee iets te kunnen doen aan fraude met betrekking tot de mestgebruiksnormen, waardoor het stelsel zou kunnen worden ondergraven.
De nieuwe regeling is dezelfde als die twee jaar geleden werd afgeschaft en geldt daarmee voor de concentratiegebieden Zuid (Limburg en Noord-Brabant) en Oost (Gelderland, Overijssel en een deel van Utrecht).

Verburg wil voorkomen dat in de periode voorafgaand aan de inwerkingtreding van de nieuwe wet bedrijven in deze gebieden massaal productierechten verwerven uit andere landsdelen met een grote concentratie tot gevolg.
Daarom mogen rechten die nu zijn geregistreerd buiten de concentratiegebieden straks niet worden benut op bedrijven geheel of gedeeltelijk binnen deze gebieden. Dit betekent dat de handel in varkens- en pluimveerechten nu al aan banden wordt gelegd.

Kamerstuk: Herinvoering compartimentering dierrechten

Laatste reacties

 • no-profile-image

  koetje

  Vast niet Boerke en volgens mij interesseert het de gemiddelde Nederlander ook geen drol wat de kostprijs is van vlees of wat voor landbouwproduct dan ook.

 • no-profile-image

  R. Vogelzang

  Scheld maar raak.
  Een echte ondernemer neemt zijn verantwoordelijkheid voor mens en dier.
  Als je reageert durf dan ook met je echte naam te ondertekenen.
  Hou anders je mond

 • no-profile-image

  boerke

  ik mag aannemen dat je watersnip bedoeld?

 • no-profile-image

  varkensboer

  mooi dan worden de lease/koop rechten voor ons een mooi stukje goed koper

 • no-profile-image

  kapitaal

  Als het de minister echt menens is met duurzame landbouw, dan schaft ze de rechten per direct af! Kunnen we het geld dat we besparen inzetten voor duurzaam varkens houden incl. mestverwerking, welzijn, luchtwassers, enz. enz. enz...

 • no-profile-image

  JPB

  Goeie zaak, worden de rechten goedkoper en hoeft men niet steeds meer om zogenaamd toch de omzet te behalen. Als U het met 150000 kippen niet kunt verdienen, moet u het niet zoeken in meer maar moet u zorgen dat u een beter contract in handen krijgt. Dat begint met een contract vast te leggen met een vaste looptijd en die niet automatisch doorloopt bij niet opzeggen. Denk daar maar eens goed over na, want velen van u zijn slechte onderhandelaars bij de slachterijen.

 • no-profile-image

  watersnip

  Uit de reacties blijkt al dat de hele intensieve sector zo corrupt is. Het wordt tijd dat de milieuschade verhaald wordt op deze ondernemers. Tuig is het.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Hou het wel een beetje netjes aub. Met gescheld gaat alleen ons imago eraan terwijl we argumenten genoeg hebben.

 • no-profile-image

  boerke

  ik ben geen tuig, watersnip, ben wel lid van een kerk. en geen enkele verstandig mens stemd op wilders. die discrimineerd bepaalde groepen, waaronder de intensieve landbouw. En daar maak ik ook deel van uit. Ik zorg volgens alle wetelijke regels goed voor mijn varkens . wel voor een veel te lage prijs maar dat kun je op het bordje van de consument leggen, die graag veel op vakantie gaat en voor alles veel geld over heeft, behalve voor levensbehoefte nummer een, voedsel.

 • no-profile-image

  zwets

  WAT AMBTENAREN AL NIET VERZINNEN OM AAN HET WERK TE BLIJVEN. AFSCHAFFEN EN DAN WEER INVOEREN.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Ach Boerke, er komt vanzelf een andere tijd. De boel is sneller afgebroken dan weer opgebouwd.

 • no-profile-image

  watersnip

  piet, jullie imago is al lang begraven. Juliie sector zadelt de samenleving op met enorme kosten (MKZ,varkenspest, vogelgriep, Qkoorts etc.) Dan heb ik het nog niet eens over de vervuiling (fosfaat, stof, ammoniak) die de natuur onherstelbaar aantast. En dat alles voor nog meer geld. Jullie zijn ook de grote graaiers, net als de banken. Na mij de zondvloed. Als ik maar in de BMW kan rijden. Onverantwoord en vaak ook nog lid van de kerk. Onbegrijpelijk. En wel Wilders stemmen zeker?

 • no-profile-image

  boerke

  zouden de nederlanders weten dat de agrarische sector, gemiddeld voor vlees, melk, eieren, groente, tarwe aardappels ed/ ongeveer de zelfde prijs krijgen als 40 jaar geleden! de lonen, energie een nieuwe auto bv. is denk ik in die tijd meer als eens zo duur geworden, met dat probleem zitten wij, en maar schelden op de boer!!!!

 • no-profile-image

  boerke

  je zal wel gelijk hebben, is ook niet veel aan te doen denk ik. Wel jammer dat er zoveel over ons geschreewd word wat we allemaal wel niet goed doen, en dat we allemaal tuig zijn. als de mensen iets meer wisten en beter na zouden denken voor ze beginnen te roepen zouden we mischien iets meer respect krijgen als nu. Wat we ook verdienen denk ik. maar ja, het land word geregeerd door enkele onruststokers, nova, zembla en radar. Als die drie keer onzin in de wereld brengen kan de politiek( om stemmen te winnen) niets anders dan die mensen maar te volgen. hebben ze trouwens wel goed voor elkaar

 • no-profile-image

  R.Vogelzang

  Wie de schoen past trekt hem aan!!!

 • no-profile-image

  Riky Schut-Hakvoort

  Herinvoering compartimentering te laat!
  Het is jammer dat de compartimentering nu pas weer wordt ingevoerd. Het kwaad is al geschied. Dierrechten uit niet intensieve gebieden zijn reeds verplaatst naar intensieve gebieden. Iedereen was in het zuiden is dan ook verbaasd over de uitbreiding van de intensieve veehouderij in o.a. Brabant en Limburg. Ook de vele acties tegen megastallen hebben helaas nog niet het beoogde resultaat opgeleverd. We mogen van de overheid en politiek wel een beter landbouwbeleid verwachten dan tot nu toe. Bij de komende verkiezingen zal juist het huidige landbouwbeleid kritisch onder de loupe moeten worden genomen. Ik ben blij met het pleidooi van 100 hoogleraren voor een duurzame veehouderij. Jammer dat ze de kritische boeren en boerinnen en actiegroepen niet eerder hebben ontdekt en ondersteund. R. Schut-Hakvoort ex-boerin in Lottum

 • no-profile-image

  alles moet

  Wie gaat dan voor voedsel zorgen Snippie ??? Hypocrite lul, gun je een hongerdood, want zelf ben je zo verschrikkelijk stom, je eigen voedsel voesel verbouwen lukt je gewoon niet.... Oja en voor je weer begint te zeuren over biolandbouw, deze zorgt voor honger in de wereld omdat er doodgewoon niets verbouwd wordt en als er iets verbouwd wordt heeft het wel zo verschikkelijke veel energie gekost en datr is slecht voor miliue.

 • no-profile-image

  boerke

  zou het in nederland bekent zijn dat ik in het eerste kwartaal van 2010 gemiddeld 1.25 euro/kg geslacht gewicht voor mijn varkens heb ontvangen? zou het in nederland bekent zijn dat ik om geen verlies te maken 1.40 euro/kg geslacht gewicht moet hebben?

 • no-profile-image

  Kip

  Oeps, dit gaat voor pluimvee in gebied Oost veel geld kosten. De grote uitbreiding gebeurt hier. Toch maar weer omschakelen naar varkens?

 • no-profile-image

  ries

  jaja scheld maar lekker watersnip, lucht lekker op he en ook goed voor je schuldgevoel want zolang consumenten als jij niet willen betalen voor eerlijk voedsel omdat ze meer geld willen overhouden voor vervuilende vliegvakanties en energie slurpende tvs zal er weinig veranderen. En idd doen boeren dat voor het geld, het zijn geen liefdadigheidsinstellingen, Je zult moeten betalen voor voedsel !! En dan boeren schuld geven omdat ze zorgen voor voedsel ?? Hoe kom jij aan eten eigenlijk ??

 • no-profile-image

  geen boer

  Watersnip is inderdaad een hypocriete lul. Heeft niks met schelden te maken, is gewoon een constatering op basis van zijn tekst. Helaas zijn veruit de meeste consumenten net zo hypocriet, iedereen wil gewoon meer voor minder geld. De vakantie, auto en plasma moeten immers nog afbetaald worden! En ondertijd maar schelden op die 'vervuilende' rotboeren natuurlijk...

 • no-profile-image

  kooikip

  goedkoper!!!!!! in het zuiden veel duurder zul je bedoelen, daar bouwen ze volop stallen zonder dat ze rechten hebben. sukkels he!!!!!!

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.