Redactieblog

322 x bekeken 1 reactie

Minder nesten leeg door GPS

Nesten van weidevogels worden minder vaak leeggehaald door een vos of kraai als ze zijn geregistreerd met behulp van GPS in plaats van met markeringsstokjes.

Dat blijkt uit een proef van de weidevogelwacht van de Agrarische Natuurvereniging Vockestaert te Midden-Delfland. "Waarschijnlijk zijn vossen en kraaien zo slim dat ze weten dat er wat te halen valt als ze stokken of nestbeschermers in het land zien staan", aldus Martin van Holsteijn van de weidevogelwacht.

"In de Woudse polder had ik vorig jaar 36 nesten van weidevogels geregistreerd met GPS. De overlevingskans van nesten, waarbij geen stok stond, bleek twee keer zo groot", aldus Van Holsteijn.

Agrarische Natuurvereniging Vockestaert is enthousiast over de resultaten met GPS en stelt voor dit jaar een aantal GPS-apparaten beschikbaar voor de vrijwilligers van de weidevogelwacht in Midden-Delfland.

Eén reactie

  • no-profile-image

    fugelwachter

    Wat ik niet snap, is dat ze allemaal dure fratsen uithalen terwijl je de vossen en kraaien veel beter kunt bestrijden.
    Er zijn misschien minder nesten verloren gegaan, maar hoeveel kuikens er groot geworden zijn staat er niet bij. Vroeger werden kraaien actief bestreden en van nieuwe predatoren zoals vossen en roofvogels hadden we nog nooit gehoord. Op zich niet zo vreemd dat het in die tijd veel beter met de weidevogels ging dan nu. Wanneer worden ze in Den Haag eens wakker en zien ze in wat de werkelijke oorzaak van de slechte weidevogel stand is. Deze flora en fauna wet werkt niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.