Redactieblog

354 x bekeken 4 reacties

LTO: netbeheerder moet kaarten WION betalen

De kaarten die agrariërs moeten hebben in het kader van de Wet Informatieuitwisseling Ondergrondse Netten (Wion) moeten betaald worden door de leidingbeheerders.

Dat vindt LTO Nederland. In het kader van de grondroerdersregeling moeten alle boeren die hun grond tot een diepte van 50 centimeter bewerken dit melden bij het Kadaster. De agrariërs moeten daarnaast per 1 januari 2010 in het bezit zijn van grondkaarten met de leidingen. Deze kaarten kunnen via Dienst Regelingen of het Kadaster besteld worden. Kaarten kosten 24 euro per stuk. LTO vindt dat deze kosten door de leidingbeheerders betaald moeten worden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  @BoertjevB. We kunnen een rekensom maken iedere boer zeg 2 kaarten om zijn percelen allemaal in kaart te hebben. Dus Euro 50 per boer X 60.000 boeren = Euro 3.000.000 leuke opsteker voor Kadaster dat op dit moment met dalende inkomsten zit nu er weining huizen worden gebouwd en over geschreven. Wil je als overheid nog wat halen bij boern moet je dat doen via hun vermogen of eigendom LAND + GEBOUWEN dus. Via de inkomstenbelasting is de laatste jaren en in de nabije toekomst zinloos. Ik ben dan ook van mening dat iedere belanghebbende die kaarten maar moet leveren en tevens de garantie dat er geen leiding boven de 50 cm grens ligt.

 • no-profile-image

  gert

  Kunnen weer heel wat zakkenvullers mee betaald worden

 • no-profile-image

  Netbeheerder

  De Wion is in eerste instantie in het leven geroepen om het (grote) aantal graafschades te verminderen. Een grondroerder is verplicht een klic melding te doen en zorgvuldig te graven. Als netbeheerder onderteun ik dit natuurlijk. Dat ook de agrariers voortaan in het bezit moeten zijn van kaarten met daarop alle kabels en leidingen die in hun grond liggen is denk ik alleen maar goed. Dat dit hele grapje nu weer geld gaat kosten is natuurlijk een logisch gevolg. Dat de boeren moeite hebben met de kosten zal voornamelijk een principe kwestie zijn denk ik aangezien de kosten wel mee vallen. Voor de boeren is het immers eenmalig. Aannemers en ook de netbeheerders moeten deze kosten telkens maken als zij in de openbare grond werken en bovendien is de informatie maar beperkt geldig. maar dit terzijde.

  Goed om te weten is dat de naleving van de Wion door het Agentschap Telecom (AT) wordt uitgevoerd. Zij doen er op dit moment alles aan om iedereen in het gareel te krijgen door het uitdelen van hele forse boetes. De maximale boete is 450.000 euro.

  Het artikel geeft de stelling dat de netbeheerder dit moet betalen. Daar ben ik het niet mee eens. Ik zou het logischer vinden om deze kosten te verhalen op de regering (kadaster of AT).

  Ik ben dan ook benieuwd wat de onderbowing van LTO is om te vinden dat de kosten door de netbeheerders moeten worden gedragn.

 • no-profile-image

  boertje van buten

  Wat is hier aan de hand? Kadaster weet op welke percelen rechten gevestigd zijn ten behoeve van leidingen. Ook netwerkbeheerders weten dat. Waarom moet nu dan iedereen die een perceel bewerkt dit melden. Is het eigendom nog iets waard in dit land? Het kijkt van niet!
  Ambtenarij ten top. Boeren de klos, zij betalen het gelag

Of registreer je om te kunnen reageren.