Redactieblog

238 x bekeken 3 reacties

Kunnen besturen nog besturen?

Dat schoot me door mijn hoofd toen ik las dat DOC vorig jaar € 25,96 uitbetaalde en Cono € 31,12. Beide inclusief btw. Dat scheelt ruim 5 cent per kilo melk.

Beide coöperaties worden geleid door een bestuur en de directeur (directie) zorgt voor de uitvoering. De vraag dringt zich op wie nu verantwoordelijk is voor dit verschil van 5 cent. Het zijn beide kaasfabrieken. Niet groot en met één of twee vestigingen.

Dan houdt de vergelijking op. De één, Cono, heeft zich toegelegd op de productie van merkkazen. De andere, DOC, zoekt het in de lage kostenroute en maakt bulkkazen. De melkprijzen weerspiegelen het succes.

Aan wie moet je de ramp van DOC en het succes van Cono toerekenen? Formeel aan de besturen. Die hebben jarenlang hun fiat gegeven aan de plannen van de directie. Of zouden ze zelf de plannen hebben bedacht? Ik betwijfel het. Meestal zijn het de directies die met de plannen komen en de besturen, die volgen.

Daar zit vermoedelijk de basis voor het welslagen of het mislukken van de resultaten. Zijn de besturen nog wel in staat om de plannen van directies goed te beoordelen? Is boerenverstand genoeg om een bedrijf te leiden en een toekomstvisie te ontwikkelen?

Ik betwijfel het. Directies krijgen als regel de vrije hand om te doen wat ze willen. Bij capabele directeuren pakt dat goed uit, bij minder capabele slecht. Dat zie je bij DOC en Cono.

Wat kunnen besturen dan nog doen? Zelf opstappen heeft weinig zin. Dan blijft er één oplossing over: een andere directie zoeken, die wel in staat is goede resultaten te realiseren. Ik vrees dat DOC voor de keuze staat zich die vraag te stellen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frans

  Niet alleen bij DOC kunnen besturen niet bestueren, maar ook bij FrieslandCampina. Daar is de directie ook de baas. Daar is ons de hoogste melkprijs beloofd door Wantenaar en er is niets van terechtgekomen. Maar je hoort er nooit iets over. Boerenverstand is inderdaad niet meer genoeg om een bedrijf te leiden. Daar moet je professionals voor hebben. En die steken de besturen in hun zak.

 • no-profile-image

  Boer

  bij Cono gebeurd er niets buiten medeweten en fiat van het bestuur. Elke aankoop, ontslag en strategische zet wordt besproken.
  Het is wel zo dat de directie vaak met ideeën komt en dat deze uitgewerkt worden.
  De directie word de hand niet boven het hoofd gehouden, er moet gepresteerd worden.
  Het bestuur van RFC lijkt letterlijk achter de directie aan te lopen. Ze vinden zichzelf heel wat maar als het er op aan komt verliezen ze het doel van de cooperatiem het vermarkten van het boerenprodukt voor de hoogste prijs, uit het oog en lopen ze achter het doel van de directie aan, premie opstrijken. Immers bij elke overname wordt de waarde van het bedrijf groter en dus ook de verdienste van de hoge heren.
  Ook valt me op dat bij ledenvergaderingen de boeren stil zijn, angstig stil, laten alles mar over zich heen komen. Het word daar hoog tijd dat men een tijdje met een knuppel in de rondte gaat zwaaien zodat het bestuur, en de directie, zijn functie eens waar gaat maken.
  En niet elkaar de hand boven het hoofd houden, want let op, ook zulke besturen is vriendjespolitiek, degenen die er in zitten worden er op uitgezocht in hoeverre ze met elkaar meepraten, een tegengeluid zal nooit binnenkomen.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Daarom is concurentie bikkel harde noodzaak! Je moet makkelijk naar een ander kunnen! De boer hoeft niet schatrijk te worden maar en kostprijsdekkende opbrengstprijs is noodzakelijk. De cooperatie is ingepikt door de dictators. Zij bepalen, en steken de winst in hun zakken. Die tegengas geeft wordt gemeden, dus goede bestuurders met een goede komaf en een rechte rug komen niet in het bestuur!

Of registreer je om te kunnen reageren.