Redactieblog

442 x bekeken

Gemengde gevoelens over bokken

Geitenhouders reageren gemengd op het protocol voor bokken op bedrijven die besmet zijn met Q-koorts.

De veehouders zijn blij dat er duidelijkheid is, maar hebben ook kanttekeningen. "Het is goed dat we weten waar we aan toe zijn. Wij kunnen wel leven met dit protocol. Het is goed dat er een mogelijkheid is om bokken te testen", zegt Jeannette van de Ven van LTO geitenhouderij.

Martien Rongen van de Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV) is positief dat er een vergoeding komt voor de bokken die alsnog geruimd moeten worden. "Maar we moeten wel concluderen dat het een sterk demotiverend beleid is doordat de kosten voor het testen van de dieren door de geitenhouders moet worden betaald en dat geteste dieren niet meer in aanmerking komen voor de ruimingsvergoeding", zegt Rongen.

Geitenhouders die bokken willen laten testen moeten dit melden. De VWA voert de overige bokken af naar de slacht. De dieren worden voor de afvoer op waarde getaxeerd. Bokken en rammen op Q-koortsbedrijven mogen als ze drie keer negatief testen op Q-koorts weer ingezet worden voor de fokkerij. Dieren die niet gevaccineerd zijn tegen Q-koorts kunnen via bloedmonsters getest worden, voor gevaccineerde dieren geldt een spermatest. Deze laatste is met 81 euro per test aanzienlijk duurder dan de bloedtest (14 euro) De tests moeten driemaal worden gedaan met tussenpozen van zes weken. De verwachting is dat alleen dieren met belangrijke bloedlijnen getest zullen worden op Q-koorts.

Of registreer je om te kunnen reageren.