Redactieblog

230 x bekeken

Geitenhouder naar rechter over ruiming bokken

Geitenhouder Jan Schepers uit Laren stapt naar de rechter in verband met de regeling voor het ruimen van bokken op bedrijven met Q-koorts.

"Het ministerie heeft aangegeven dat we binnen twee weken aan moeten geven welke bokken we willen laten testen en welke geruimd kunnen worden. Dit is voor een geitenhouder niet mogelijk omdat niet duidelijk is óf en wanneer het fokverbod wordt opgeheven", aldus Gerrit Schepers.

Hij spreekt van politiek gekrakeel, waardoor er nog geen duidelijkheid is over de regelgeving. Daarnaast loopt over het bedrijf van Schepers nog een juridische zaak over de besmetverklaring. "We hebben de ruiming van de geiten destijds aangevochten bij het College voor Beroep van het Bedrijfsleven. Toen heeft de rechter aangegeven dat de ruiming gerechtvaardigd was, maar over de besmetverklaring is nog geen definitief oordeel", aldus Schepers, die het ook opvallend vindt dat er altijd is gezegd dat dieren niet individueel getest konden worden op Q-koorts, terwijl dat nu wel gebeurt bij de bokken.

De zaak dient dinsdag bij het CBB in Den Haag. De ruiming van de bokken op het Gelderse bedrijf staat voor woensdag gepland.

Of registreer je om te kunnen reageren.