409 x bekeken 44 reacties

Dierenpartij wil vlees fors duurder maken

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil de prijs van vlees flink verhogen.

Naast een accijns van twee euro per kilo komt er een heffing op de import van veevoer en gaat voor dierlijke eiwitten het hoge btw-tarief gelden, zo stelt de partij in haar concept-verkiezingsprogramma.

De vleestaks moet de staat jaarlijks 1,4 miljard opleveren. De verhoging van de omzetbelasting brengt nog eens 1,1 miljard in het laatje. Een deel van dit geld wordt gebruikt voor de financiering van de afschaffing van de btw op biologische producten.

Waar andere partijen kiezen voor een menscentrale aanpak, pleit de PvdD naar eigen zeggen voor een planeetrede visie. Onderdeel daarvan is het stopzetten van de inkomenssteun aan boeren, afschaffing van de intensieve veehouderij, opheffing van het ministerie van landbouw, beperking van de duur van diertransporten, verbod op megastallen en een snellere realisatie van de EHS.

Waarschijnlijk komt de partij later vandaag met een concept-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Wie zorgt er voor voedsel? Hans uit Brasil natuurlijk. Brasil kan het beter, goedkoper en zonder geneuzel. Blijft de vraag hoe die griezels van de pvdd de economische crisis aan gaan pakken.

 • no-profile-image

  Han

  Boerin, NL U vraagt wie komt er op voor de boeren. Hier kan ik eenvoudig op antwoorden >NIEMAND< de tijd dat er mensen voor anderen op komen is voorbij. De boeren zullen hun eigen broek moeten ophouden. De boeren zijn beter georganiserd dan de arbeiders, helaas ze doen er NIETS mee. De boeren laten alles gelaten over zich heen komen. Ik merk nu tijdens de verkiezingen niets van een >boeren lobby< of een boeren oplossing voor milieu of economische problemen. NEE boeren zitten achterover en WACHTEN AF!

 • no-profile-image

  Realist

  Maak het voedsel voor de consument maar duurder en voor de boer een lagere prijs! Hoe lang duurt het dan voor dat alles instort? Het is te gek voor woorden om aan die onzin nog tijd te besteden!!!

 • no-profile-image

  Harm

  Wat wilders wil met de allochtonen, doet marianne met de boeren. Net als in de vorige eeuw bij onze oosterburen met de daar aanwezige minderheid.
  Zij passen in hetzelfde rijtje thuis.

 • no-profile-image

  Henk

  Watik mis in deze discussie is dat je als producent maakt wat de markt van je wil afnemen.
  Dus als sector niet zeuren maar maken wat men koopt.
  En laat de pvvd maar praten het houd de boel in iedergeval wakker.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Idealisme, kan soms doorslaan naar Extremisme!!!!!..... Zowel links alsook rechts van het midden, zitten hier en daar een paar schroefje's los, denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  Marga

  Welke partij is voor het fiks belasten van vlees én het steunen van de kleine boer- en tuinder? 1 keer per week een klein stukje (biologisch)vlees eten is meer dan voldoende. Prima om een politiek wereldomvattend ecologisch programma op te stellen dat afgestemd is op Nederland. Ik stem erop. Dat ik het met een aantal zaken niet eens ben doet er niet zo toe. Het basis idee is prima! hier spreekt visie uit.

 • no-profile-image

  thijs gerritse

  Ik denk dat marianne slimmer is dan jullie denken. Samen met haar ex bio boer heeft ze het goed voor. Waarom vragen jullie je eigen af? De ex bio boer is een bedrijf begonnen in verkoop en productie van vleesvervangers. Dus zou het haar perfect uitkomen om het vlees duurder te maken dan kan manlief meer vleesvervangers verkopen en komt er weer meer geld binnen in huize thiemen.
  Eigenlijk doet ze iets voorstellen waar ze haar eigen voordeel uit kan halen mag dat wel als je die positie bekleed, of probeert te bekleden. Het stoort me erg dat ze op deze manier het mes aan 2 kanten probeert te laten snijden.
  Graag zou ik dit breed uitgemeten in de media willen zien.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Dat is Henk van der Pol uit Tollebeek, verbaasde lezer.

 • no-profile-image

  Hans

  Han, mijn persoonlijke mening: hoe rijker de burgers van een land, des te individualistischer ze worden. Deze individualistische/egocentrische mens weet niet meer wat saamhorigheid is. Iedere mens heeft liefde nodig en deze individualistische mens ook, alleen knuffelen ze liever met hun huisdieren dan met hun eigen soortgenoten. Huisdieren worden dan op den duur door deze mens als soortgenoot gezien en die mag je dan niet meer doodmaken. En daarom moet er dan ook kunstvlees komen. Han, geef een levende kip aan de NL huisvrouw en vraag haar om de kop eraf te slaan en het beestje in de pan te doen. Geef nu die kip aan een braziliaanse of africaanse vrouw.......je snapt 'em wel. Voor voorlopig maken we ons in Churascoland Brasil nog niet zoveel zorgen.

 • no-profile-image

  Karin

  Ach, laten we maar hopen dat dit ze alleen maar stemmen gaat kosten.
  Vlees is trouwens so wie so al te duur voor de vele mensen die van een minimum (vaak nog minder) moeten leven.
  Ik hoop dat verwende Marianne nog eens aan den lijve moet ervaren wat échte honger is.

 • no-profile-image

  Han

  Hans jouw mening over hoe rijker etc. deel ik volkomen. Die kip en de kippebout helemaal mee eens. Misschien geeft deze site je nog inspiratie m.b.t. de finaciele crisis en de verschillen met 1989 Moskou en nu 2009 Wallstreet en de verschillen in overlevings kansen voor de bevolking van beide blokken.
  http://www.energybulletin.net/node/23259

 • no-profile-image

  Thijs

  Op goed en gezond vlees heffing op zetten?
  Als men op drugs en alcohol, alles op alles zet, dat deze producten niet of veel minder gebruikt worden, daar kun je begrip voor hebben! Of beter gezegt, je moet zorgen dat je deze producten, die mensen kapot maken,niet gebrijkt mogen worden !!! Deze kosten in verhouding ongeloofelijk veel meer dan voedsel. Waar is een partij voor dieren mee bezig? Probeer nuchter en gezond te leven!

 • no-profile-image

  Hans

  Echte BOEREN (titel) uit NL, ja jullie die nog een keuze mogelijkheid hebben, Als deze PvdD een substantieel aandeel van de stemmen krijgt, dan weetje wat je moet doen, als je tenminste dat machtige mooie vak nog aan de volgende generaties wilt doorgeven. Neem van mij aan, hoe verder je van de familie afwoont, des te beter je ermee overweg kunt. Een huis is een huis en een Auto een auto, maar BOER zijn, en doorgeven, dat is een roeping !!!!

 • no-profile-image

  Hans

  Klopt, Koetje Boe, boomknuffelen doen ze graag daar, waar geen bomen meer zijn. Daarvoor wordt nou juist de ecologische hoofdstructuur overeind getrokken.

 • no-profile-image

  keutelboer

  Als je tegen mega veebedrijven bent , moet je als overheid zorgen dat gewone kleine gezinsbedrijven een bestaan hebben en blijven houden . Door vlees te belasten wordt er minder vlees gekocht . En zullen de kleinere boeren als eerste het loodje leggen . Dus ze ruimen zelf de bedrijven op waarvoor ze eigenlijk voorstander van zijn . En ze missen de belasting inkomsten van deze bedrijven . De vlees consumptie zal afnemen en de berekende inkomsten voor de staat zullen velen malen lager zijn dan zij nu stellen . Voor vlees vervangers is ook veel grond nodig en het is de vraag of dat het allemaal wel haalbaar is . Dit omdat in veevoer veel goede afval produkten verwerkt worden die voor de mens ongeschikt zijn ,maar waar dieren nog veel voedingsstoffen uit kunnen halen .Met een snel groeiende wereld bevolking en de welvaart toename in bepaalde delen van de wereld . Zal de vraag naar voedsel sneller gaan toenemen . Als wij dan onze landbouw afgeslacht hebben ,moeten wij duur eten gaan importeren . Nu importeren we grondstoffen die voor deel doorvoeren en de rest be of verwerken tot hoogwaardig voedsel voor mens en dier . Hier wordt goed aan verdient .(Zie winsten van deze bedrijven) Dit is goed voor de schat kist . En zorgt voor betaalbaar voedsel voor de burger .
  Of moet straks de gewone burger zijn of haar gezin maar weer roggebrood met spek te eten geven .

 • no-profile-image

  Klein Boertje

  Best slim van marianne.. nu ze 2 vegetarische slagerijen gaat openen in Amsterdam alhoewel is dat geen belangenverstrengeling ??

 • no-profile-image

  Patrick

  @Karin, wat stel je voor dan, vlees onder de kiloknaller prijs maar gewoon weggegeven?
  Dat veel mensen niet kunnen rondkomen of bij de voedselbank komen, heeft wel iets meer andere oorzaken dan vlees alleen. Er wordt zoveel voedsel overgeproduceerd. Het verschil tussen rijk en arm wordt alleen maar groter. Dus in de wereld zit er wil iets meer verkeerd in structuren. Hoe vertel jij die 1 miljard mensen die echt honger hebben dat oa Nederland de 3e wereldlanden vol dumpen met haar voedsel zodat daar de boeren niet kunnen ontwikkelen? Je bent wel erg kortzinning als het om honger in de wereld gaat.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  te veel dieren in het wild kan niet . ze hebben dan niet genoeg voer en moeten dan weer bijgevoerd worden .de boeren hebben hun eigen voer voor hun dieren nodig .

 • no-profile-image

  koetje

  Vluchten kan altijd nog,als een klein groepje schreeuwers denkt dat zij de eetgewoonte's van het land moeten gaan bepalen,is het altijd nog de meerderheid van de kiezers die bepaalt of dit acceptabel is.

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  euh... Kritische, ik kan slechts 2 artikeltjes vinden. ook nog uit 2006 dus wees is kritisch of zie ik wat over het hoofd.

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Kritische Lezer, Amsterdam, Wie is dat dan??

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Hoi Han. Individualisme en Egocentrisme tekenen de mensen in westelijke Wereld. Bovendien denkt bijna iedereen dat zij/hij het alleen weet!!!... Dus de wijsheid in pacht heeft!!!... Ook dat speelt een Grote rol in de huidige samenleving!!!... Daardoor vervreemden wij (de mensen) van elkaar en begrijpen elkaar niet meer. Hans Brasil en Koetje Boe, schreven het reeds, er is meer ''liefde'' voor dieren en bomen, dan voor onze medemensen. Waar zal het naar toe gaan ???. Qua Vadis ? groetje's, piet.

 • no-profile-image

  boerin

  Heel erg akelig wat er nu weer gebeurt,ik kan me steeds beter voorstellen hoe mensen zich in de oorlog voelden die een ster moesten dragen!Het voelt steeds meer dat wij agrariers in een heel enge hoek gedrukt worden nu we na 30 jaar alle leugenachtige wetjes nog steeds overleven!Waar gaat dit eindigen??We zullen toch niet in een nacht van ons bed gelicht worden?Wie neemt het toch eens een keer op voor onze sector!!!

 • no-profile-image

  grensbewoner

  Ik ga wel even naar de overkant,naar die Fleiserei .Diepvries vol ; 200 euro verdient.

 • no-profile-image

  roel

  Inderdaad partij van onderdrukking, deze lui zij nog minder dan communisten. Wat doen mensen die onderdrukt worden? juist die komen in verzet, als het zo nog een poosje doorgaat in dit land, dan zou het me niet verbazen, dat er eens wat opgeruimd wordt.
  Ze vragen er zelf om met hun idiote regels en voorstellen.
  Dit land doet me steeds meer denken aan de film "Demolition man" hier werd ook alles door de staat gecontroleerd, en moest iedereen verplicht vegetarier zijn, op het laatst kwamen de mensen tegen dit regime in verzet, en werd er gewapenderhand in gegrepen door het volk.
  Ik hoop dat het hier niet zo ver hoeft te komen, en dat er nu eens nagedacht gaat worden, want genoeg is genoeg.
  Maar hier in Nederland zal men het wel nooit leren, niet eerder dan dat er honger of grote problemen komen, dan moet ineens alles anders.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Je ziet behoorlijk wat over het hoofd, Verbaasde Lezer.

 • no-profile-image

  wie zorgt er dan voor

  Partij van de honger en onderdrukking dus....

 • no-profile-image

  martin

  't is ook echt een partij met een eenzijdig programma. Daarom alleen al verdienen ze geen zeten in de kamer

 • no-profile-image

  Piet WIsse

  Het is ook zo'n geloofwaardig verhaal van de dierenbeschermersclub. De veehouderij speelt geen noemenswaardig verhaal in de economie (Stichting Natuur en Milieu) maar ze mogen dus wel een paar miljard aan bezuinigingen ophoesten.

 • no-profile-image

  Han

  Hoe denkt de PvdD ooit 1,4 miljard euro binnen te halen als je: 1) het veevoer onbetaalbaar maakt, 2) het vless via heffing onbetaalbaar maakt en 3) de vlees producenten weg werkt. Deze maatregelen op een rij zetten verdwijnt de veehouderij en de import van voer en daarna is er geen vlees meer om te belasten. Conclusie een begrotings gat van 1,4 miljard + andere gedorven belastingen en alle veehoudes en slachthuis medewerkers in de Sociale bijstand.
  Hun berekende geld berg eindigt in een lege schatkist.
  Dit verhaal toont maar weer aan hoe de kwaliteit van het onderwijs achteruit gehold is. Zelfs kamerleden kunnen niet meer overzien wat hun eenvoudige voorstellen tot gevolg hebben.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  daarom hebben de geiten boeren die met de Q koorts bacterie besmet zijn geen steun ontvangen van de PvdD.de boerenbedrijven moeten oprotten .alleen de overbevolking van herten en wilde zwijnen mogen volgens de PvdD niet afgeschoten worden ,die mogen het voer van de boeren wel opvreten volgens de PvdD. laten die de dieren liever verhongeren ??????

 • no-profile-image

  centje

  Belangenverstreneling dus !! En dat kan niet in de politiek dus volksverlakkerij

 • no-profile-image

  Hans

  Jawel Hans uit Kollum, maar wist je dat in Brasil nog geen 6 % van de grond onder de ploeg is geweest? Dat als je grond koopt in de zuidelijke staten 20% van de grond in reserve moet houden en 80 meter bij het water weg moet blijven? Dat komt er op neer dat je van de 3 ha er maar 2 mag gebruiken. En wist je dat de reserve in Mato Grosso 50% is en in de bioma amazonica (alles wat onder het bos valt) de reserve 80% is?

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, persoonlijk denk ik wel dat het een goede zaak is om vlees substantiel duurder te maken. Er is zoveel mis, met productie, handel en verwerking dat het wel eens goed uit zou kunnen pakken voor boeren. Vergeet aub niet dat op de koers van CDA en VVD je altijd produceerd tegen lage opbrengsten en met een zwaard van de bank in je nek. CDA en VVD spiegelt ook voor dat de helft van boeren zal gaan verdwijnen. Dus ga aub niet doen dat je op de huidige weg een goede toekomst hebt. Dus vlees duurder maken kan 1 van de oplossingen zijn. Een link die ik eerder plaatse dat de Engelse supermarkt Tesco, tonnen aan vlees verbrand omdat het niet verkocht wordt, en laat het 25% zijn van alle voedsel en vlees productie, dan is er toch iets mis met elk huidig systeem. Als iedereen nu eens volmondig kan zeggen vlees eten is ok, maar in maximaal welzijn condities maar onbenullig veel hoeft nu ook weer niet. EN vraag en aanbod is in balans ipv 25% weggooien. Leven zonder vlees is ook mogelijk. Jonge generaties hebben zeker minder vlees nodig maar worden voorgelicht/gelogen door huidge generaties. Vrije keus staat dan nog steeds op de voorgrond, inclusief een grotere verantwoordelijkheid. Kijk, zoet water gaat ook een probleem worden op de planeet, hoeveelheid mensen zal een zware druk geven op alle systemen. Allen al met dat gegeven ben je verplicht als verantwoordelijke, dus gezondheidszorg, lokaal, regionaal, continentaal bestuur tot aan alle andere sectoren, maar ook de landbouw dus iets meer na te gaan denken ipv zeggen dit kan niet. Een gewone/onbewuste burger zal er niet over nadenken, maar juist die gene in verantwoordelijke posities zijn dat wel verplicht, dus zorgvuldig kijken naar systemen en invulling van systemen ipv zeggen de bevolking moet verminderd worden, want dat zijn er al velen die daar over nadenken uit eigen gemakzucht. Maar zonder oplossing van problemen is dat ook een slechte gang van zaken. Dit geklaag uit de landbouwsector is altijd hetzelfde, hoe zielig ze wel niet zijn als anderen hun een spiegel voorhouden van stop wacht eens even. Als prijsverhoging van vlees nu eens een onderdeel is van een groter plan dat boeren een eerlijke prijs geeft, en dienstbaar produceerd wordt ipv overmatig veel. Tuurlijk moet het geld niet komen bij banken die het weer vergokken of op maken aan bonussen etc.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Verbaasde: slaap lekker verder!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  ''NEE boeren zitten achterover en WACHTEN AF!'' Er is een zekere APATHIE onder de boeren, dat vind ik ook @ Han. Ik denk wel eens dat het een nederlandse karaktertrek is + jaloezie en afgunst. Hier is dat ook merkbaar onder de nederlandse boeren, zowel links alsook rechts van de oder/neisse grens. Bovendien is het individualisme in de nederlandse ziel zeer vast verankerd !!!... Saamhorigheid is een vreemd woord geworden!!!... Omdat kennelijk niemand meer begrijpt wat dat betekend ! (?).

 • no-profile-image

  Han

  Hoi Piet. Saamhorigheid is ver te zoeken, omdat het door de politiek uit de mensen is geslagen. De ene groep is door links suf gepraat en gepamperd (loonslaven) Verplichte solidariteit!! Boeren en andere kleine ondernemers worden tegen elkaar opgezet, De concurent slaapt nooit, hij wil je uit de markt drukken etc. In Rusland kom ik dezelfde gelatenheid tegen. Twee generaties gelden wisten de Nederlanderse boeren elkaar nog te vinden om hun situatie te verbeteren of om elkaar eens uit de "stront" te helpen zowel letterlijk als figuurlijk. Helaas die tijd is over en komt niet (vanzelf) terug. Eën troost op de hele wereld hebben de vriendjes van de PvdD een sterke antie veehoudeijr lobby. Amerika spreekt niet meer over dierenrechten lobby maar over >Oorlog tegen de veehouderij<. Hans in Brazilie mag zijn borst ook wel vast nat gaan maken, PETA en andere dieren liefhebbers staan in de startblokken. Dit kan onze enige hoop zijn op een gelijke spelregels. Helaas kost dit tijd en dat is er maar bitter weinig meer, dus de boeren moeten saamhorig worden en een duidelijke uitsprak doen over hun toekomst beeld. Wacht niet op de pluche zitters.

 • no-profile-image

  koetje

  Tegenwoordig heb je hier zelfs boomknuffelaars,dat zie ik ze in Brasil ook niet zo snel doen.

 • no-profile-image

  hans

  Hans Brasil, er zijn meer bossen in Nederland als dat er ooit geweest zijn!

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Ja Hans Brasil, dat weet ik.

 • no-profile-image

  h.wouters@kollumerland.nl

  Kritische. Waar kan de goede bedoelingen van deze man dan vinden?

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Roel uit Drenthe: mensen die onderdrukt worden komen in verzet? Was het maar waar! Ik heb het al vaker gezegd: er is niet één beroepsgroep die zó met zich laat sollen en zich zoveel onzin laat aanpraten. En dit zal nog lang zo doorgaan. En boerin uit NL: Er IS iemand die zich al ruim 12 jaar kapot staat te knokken voor de agrarische sector, dit om aan te tonen dat de agrarische sector NIET milieuvervuilend is. 12 jaren met niet aflatende energie en op eigen kosten. Hij is intussen tot de conclusie gekomen dat de agrarische sector het niet waard is.

 • no-profile-image

  Frans

  Ester Ouwehand EXIT?????

Laad alle reacties (40)

Of registreer je om te kunnen reageren.