407 x bekeken 1 reactie

Dierenactivisten worden gewelddadig

De bereidheid van dierenrechtenextremisten om intimidatie en geweld te gebruiken, groeit.

Het aantal activisten blijft echter constant, zo meldt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in zijn gisteren verschenen jaarverslag.

Vorig jaar hadden voor het eerst in lange tijd weer grootschalige nertsenbevrijdingen plaats. In Zeeuwse Stavenisse werden dieren losgelaten door een activist die bekend is geworden als de 'vegan streaker'. Barchem in Gelderland was eveneens toneel van een nertsenbevrijding. In beide gevallen zijn de daders opgepakt.

De AIVD had vooraf al gewaarschuwd voor bevrijdingsacties. Aanleiding volgens de inlichtingendienst is het wetsvoorstel van PvdA en SP voor een verbod op de pelsdierhouderij, dat nog steeds ter behandeling in de Eerste Kamer voorligt. Of een eventuele verwerping van het plan tot meer bevrijdingen zal leiden, meldt de AIVD niet.

Extreme dierenrechtenorganisaties slagen er steeds beter in illegale en legale activiteiten met elkaar te combineren. Op die manier kunnen deze clubs zich presenteren als maatschappelijk en politiek acceptabel. Zo heeft de Anti Dierproeven Coalitie een burgerinitiatief opgezet om experimenten met honden en katten op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

Een nieuwe ontwikkeling is dat dieractivisten en links-extremisten hun krachten bundelen. Zo riep het afgelopen jaar de groepering Respect voor Dieren een aantal keren de hulp in van anti-fascisten. Met rechtse voorvechters van dierenrechten willen zij echter niets te maken hebben. Leden van Respect voor Dieren gingen in 2009 meer dan eens op de vuist met het extreem-rechtse Met de Dieren Tegen de Beesten.

Eén reactie

  • no-profile-image

    koetje

    Die lui zijn nog erger dan moslim-terroristen;ook verstoken van enig democratisch besef.

Of registreer je om te kunnen reageren.