Redactieblog

527 x bekeken 5 reacties

Antibioticagebruik gedaald

Het antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren in Nederland is in 2008 voor het eerst gedaald na jarenlange toename.

Dat concluderen onderzoekers in de jaarlijkse Maran-rapportage.

De antibioticaresistentie in bacteriën uit runderen, varkens en vleeskuikens is in 2008 weinig veranderd. De verkoop van antibiotica is in Nederland met meer dan 5 procent gedaald, uitgedrukt in gram per kilogram levend gewicht. Dit is ook het geval in Noorwegen en Frankrijk. In de overige landen in Europa is de verkoop vrijwel stabiel.

De verschillen per diersoort zijn echter groot. Terwijl het gebruik in de kalversector en bij zeugen- en biggenbedrijven is gedaald, steeg het antibioticagebruik bij vleesvarkens, vleeskuikens en in de melkveehouderij.

Op het gebied van resistentie is er in 2008 weinig veranderd, met uitzondering van ciproflxacin resistentie bij E.coli in vleeskuikens en campylobacter bij vleeskuikens en mensen. Deze resistentie is toegenomen.

De onderzoekers spreken overigens wel van een alarmerende situatie bij het voorkomen van ESBL’s bij vleeskuikens. Uit onderzoek op 26 bedrijven blijkt dat op 100 procent van de bedrijven ESBL-producerende E.coli’s worden gevonden. Bij 85 procent van de bedrijven zit deze kiem in het darmstelsel van kippen. ESBL’s zijn enzymen die antibiotica inactief kunnen maken.

Net als in voorgaande jaren zijn in vleeskuikens de hoogste resistentieniveaus waargenomen. "Dit geeft aan dat in vleeskuikens optimale omstandigheden aanwezig zijn voor de selectie en de verspreiding van resistente bacteriën", aldus de onderzoekers.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gert

  Gerda is op haar wenken bediend ,ze had het er vrijdag nog over na de ministerraad

 • no-profile-image

  silvia

  En de niet ingenomen antibiotica spoelen we door de plee weg, komt in het oppervlakte water en dan kunnen we
  wederom met het vingertje naar de boer wijzen want dan komt de resistentie door bemesting van de landbouwgronden.

 • no-profile-image

  Mark

  Daar gaan we in de EU dus snel wat aan doen. Door de gentech.fabrieksaardappel, met ingebouwde resistentie tegen anti-biotica zal door verkruising, maar ook door bodemleven etc. de aardappels en groenten worden besmet met "een resistentie voor antibiotica". Er gaan waarschijnlijk nog honderden kwetsbare mensen te weinig dood in Nederland volgens het CDA. Dan moet je wel ingrijpen door fiks wat extra resistente antibiotica vormen toe te staan. Anders wordt de gezondheidszorg onbetaalbaar?..is dat de reden? We worden door het beleid van Glossy Glimmer ziekgemaakt en moeten vervolgens de verhoging van de gezondheidszorg betalen. Ziekte en dood van de burger als marketinginstrument voor het CDA. Bizarre situatie

 • no-profile-image

  john

  waarom worden niet alle feiten verteld over MRSA? slechts 10% van de MRSA gevallen is veroorzaakt door de veehouderij.. de overige 90% door verkeerd antibiotica gebruik door mensen zelf!. antibiotica kuren niet afmaken is mijn inziens de belangrijkste oorzaak van de problematiek in het land. Net zoals veehouders moeten ook burgers goed voorgelicht worden over hoe er omgegaan moet worden met antibiotica. Nu is alles eenzijdig gericht op de veehouderij. De burger geeft nu de veehouderij de schuld en gaat zelf gewoon door met het niet afmaken van kuren.

 • no-profile-image

  Northwest

  Mark, Vucht op 6:22, Volgens mij heb jij iets geslikt of gerookt wat niet helemaal goed voor je is. Jouw verhaal slaat nergens op. De Amflora aardappel heeft hier niets mee te maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.