Redactieblog

264 x bekeken 22 reacties

Vergoeding geruimde geiten kost LNV 25 miljoen euro

De ruiming van geiten in verband met Q-koorts kost het ministerie van landbouw tot nu toe bijna 25 miljoen euro aan vergoeding voor de geruimde geiten.

Dat blijkt uit een berekening van het Agrarisch Dagblad.

De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft tot en met vorige week 44.194 drachtige geiten geruimd in verband met Q-koorts. De vergoeding voor de dieren varieert tussen 255 euro voor een dier dat 800 kilo melk geeft en ouder is dan vier jaar, tot 500 euro per jong drachtig dier dat meer dan 1.100 kilo melk produceert.

Daarnaast betaalt het ministerie een toeslag voor dieren die vrij zijn van de besmettelijke ziekte CAE (Caprine arthritis encephalitis). Deze toeslag varieert tussen de 35 tot 100 euro per dier, afhankelijk van de leeftijd van het dier. In Nederland is ongeveer 70 procent van de geiten vrij van CAE.

De vergoeding van 24,8 miljoen euro is gebaseerd op basis van een gemiddelde productie van 1.000 kilo per jaar per dier van alle geruimde dieren. Voor de opbouw van de geitenstapel is uitgegaan van 38 procent drachtige dieren tot 2 jaar, 26 procent tussen de 2 en 3 jaar, 16 procent dieren tussen de 3 en 4 jaar en 20 procent ouder dan vier jaar. Dit is ook de verdeling die wordt aangehouden in een onderzoeksrapport van de Universteit van Wageningen.

De waarde van de geiten bedraagt 18,1 miljoen euro, de premie CAE 2,2 miljoen euro. Geitenhouders krijgen daarnaast 100 euro extra per geit, als tegemoetkoming omdat er weinig geiten ter vervanging zijn.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  getroffen bedrijf

  SJONGE SJONGE SJONGE
  Wat is dit een gigantische flater van het AGRARISCH DAGBLAD in deze berekening.
  Ze praten over de toeslag van € 100 voor het gebrek aan lammeren op dit moment maar DIT IS NIET ZOOOOOO!!!!!
  DEZE TOESLAG ZIT BIJ JULLIE BEREKENING ER AL BIJ IN!!!!!!

  Zorg AUB dat u goed bent ingelicht anders niet z"'n onzin schrijven.

  Wij als getroffen bedrijven strijden nu al ruim 4 wkn. omdat we ons genaaid voelen door de overheid omtrend de uitbetaling.
  De publicatie van de waarde tabellen kloppen niet. de tabellen zijn van € 250 tot € 600 maar deze is dus incl. de €100 extra vergoeding. Dit wordt je meegedeeld bij de taxatie. Deze € 100 wordt ook apart uitbetaald onder de noemer "toegemoedkoming in de kosten"
  Betekent dit dan ook dat dit de vervolgschade moet zijn? (Voor mij betekent dit een addertje onder het gras)
  En dat de getaxeerde bedragen worden excl. BTW uitbetaald, terwijl iedereen incl. LTO niet anders weet dat de bedragen incl. worden uitbetaald.
  Met andere woorden onze geiten zijn gedood en daarna trappen ze ons nog steeds na.

  De echte kosten zijn gemaakt bij de ruimingen met voor sommigen lonen van € 200 per uur. En als klap op de vuurpijl hebben onze stropdas mensen in Uden aan het einde van de eerste ruimings ronde wel een erg groot BUFFET verdiend

  Jongens jongens WAAR ZIJN WE NU TOCH MEE BEZIG!!!!!!!!!

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Met eerlijkheid kom je niet ver in dit land, beste mensen!

 • no-profile-image

  Bart

  EN maar met geld gooien in deze tijd van het jaar! Iedereen heeft het zwaar ivm de economische crisis en wat doet de Ned. Staat.....geld uitgeven als water, 10duizenden gezonde dieren doden, gezinnen kapot maken, die komen weer in de fin. problemen, laat staan psychische problemen...het blijft een cirkel waar gen einde aan komt als we massaal op CDA blijven stemmen!

 • no-profile-image

  william

  beste "schapenboer" ik hoop voor jou schaapjes dat je ze op het droge houd, of is het toevallig zo dat je geen melktank hebt waar ze even met een pollepel in kunnen roeren om jou bedrijf kapot te maken??? in dat geval zou ik ook zo beidehand doen................
  natuurlijk heb ik allerlei ontsnappingsmogelijkheden bedacht maar in dit land is big brothers watching us dus daar had ik echt niet goed aan gedaan beste cowboy.

 • no-profile-image

  beuk

  Ik zie net deze vreselijke beelden bij hart van nederland.
  De tranen biggelen over mijn wangen..............vreselijk.
  Dit kan toch niet.
  Ik wens alle betrokken boerenbedrijven heel veel sterkte.

 • no-profile-image

  schapenboer

  Precies Inge, dat bedoel ik nu,ik kan me heel goed voorstellen wat het betekent dat ze je gezonde geiten komen afmaken en kan me daarom niet voorstellen dat je dat zonder slag of stoot laat gebeuren.Een voorbeeld is bv: laat al je drachtige dieren ''verdwijnen".

 • no-profile-image

  pietje

  Zonder opleiding weet volgens mij iedereen wat bezuinigen is. Is het nou wel of geen crisis?

 • no-profile-image

  coby

  WEG MET HET CDA!

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Daar had je heel veel entstof voor kunnen kopen, "mw Verburg".

 • no-profile-image

  william

  dank jullie wel, de steun uit de omgeving is inderdaad ook immens, maar mijn gezonde vee ligt nu bij de rendac.
  ik hoop dat wij de laatste waren..............................

 • no-profile-image

  gert

  License to Kill

 • no-profile-image

  schapenboer

  Was dit alles wat je voor je geiten kon doen William, een kort geding? er zijn toch wel zinniger dingen te bedenken om je geiten tegen dit stelletje zotten te beschermen!!
  Maar toch heel veel sterkte donderdag.

 • no-profile-image

  inge

  schapenboer, wat een rotopmerking richting William.Weet je eigenlijk wel wat het betekend voor een boer als ze je "gezonde" dieren komen halen. En als je het dan allemaal zo goed denkt te weten, geef dan voorbeelden

 • no-profile-image

  Hobbyboer

  Hallo Mariska. Jij moet samen met Jan Braakman nog een keer in de schoolbanken. De kosten voor 5 man VWA en 10 man AID en RENDAC en AUTO met SHOVEL en PLANNING zijn nog niet eens meegerekend.

 • no-profile-image

  geruimd bedrijf

  Als er alleen voor de bobo's een groot buffet wordt geregeld, mag je zelf bepalen of ze het wel of niet vieren. In elk geval was dit niet voor de mensen in het veld die "deze klus" moesten klaren. Deze mensen hadden ook geen behoefte aan een buffet. Als je daadwerkelijk meemaakt op de bedrijven wat er zich afspeelt dan heb je toch ook niet zo'n trek meer.
  De bobo's met de stropdassen die op hun kantoortje vanachter hun bureau de regeltjes bedenken en echt niet weten dat het NIET alleen maar geiten doden is ( wat door merg en been gaat)maar dat daar ook nog mensen bij betrokken zijn met hun gezin.
  En dat het voor het gezin betekent dat hun toekomst, hun levenswerk en hun levensstijl hierbij verleden tijd is.
  En als je deze dingen niet door hebt dan kun je misschien wel trots zijn op je prestatie en belonen met een giganties buffet!!

 • no-profile-image

  william

  het spijt me maar morgen gaan er nog eens een kleine 200 drachtige geiten bij komen op de nota van verburg. Het hele dorp leeft met ons mee, iedereen is ziek van het Q-koorts wanbeleid terwijl niemand in de omgeving Q-koorts heeft gehad. ik heb mijn best gedaan tijdens het kort geding vandaag in den haag maar het is tevergeefs geweest. Ik ben mijn drachtige lammeren net nog langs gelopen normaal geniet ik ervan als ik dat spul er zo mooi bij zie lopen nu springen de tranen me in de ogen..........
  morgen komt het hele peleton de drachtige dieren selecteren en donderdag moeten ze dood, slaap zacht coethino, klink en verburg. Och wat hebben jullie de burger goed beschermd tegen deze vreselijke bacterie met dit DOELLOZE beleid, ga je KAPOT SCHAMEN

 • no-profile-image

  LTO-Hater

  Begrijp ik het goed dat ze het nog hebben zitten vieren ook?

 • no-profile-image

  dierenvriend

  dus gewoon 25 miljoen weggegooide euro's ,duizenden geiten dood en gezinnen kapot gemaakt .want dit was niet nodig geweest VERBURG.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  welke straf krijgen VERBURG en KLINK ??? want zij hebben de beslissing genomen over ZINLOOS GEWELD door het DODEN van geiten en schapen en het GEESTELIJK ziek maken van MENSEN en het kapot maken van bedrijven .

 • no-profile-image

  inge

  je hebt wel heel veel fantasie schapenboer. Dat hebben ze toch meteen door. Alle dieren staan geregistreerd, dat gaat niet zomaar. Wij proberen alles op een eerlijke manier op te lossen.......

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Zo is dat William, zorg dat het probleem niet groter wordt dan dat het al is. Je bedrijf heeft je nodig morgen, en je wilt er bij blijven om te zorgen dat alles in goede banen wordt geleid en er zeker van te zijn dat er niet meer stress komt in de stal dan nodig is. De dieren kennen jou stem, ze reageren daar ook op, het stelt ze iets gerust als al die klojo's in hun "uitrusting" de stal in lopen. En geloof me ze, ze zeggen dat ze het beleid niet begrijpen en er ook niet achter staan, maar ze hanteren wel keer op keer de spuit. Dat is hun broodwinning. Als ze weigeren volgt een evt. ontslag. De geit zijn dood is de VWAer zijn brood. Zo is onze realiteit. Ik wens je heel veel sterkte morgen, ik hoop dat je net zoveel steun mag ontvangen als wij hebben gehad uit onze omgeving. Ik wens je het beste voor de toekomst!

 • no-profile-image

  Han

  Dierenvriend Achterhoek. De straf die de beide bewindslieden krijgen, zal blijken na 9 juni. Is iedereen dan de ruiming vergeten, zal de straf zoet zijn, ijlen de gedachten en gevoelens van de ruiming nog na bij de diervriendelijke CDA aanhang zou de straf wel eens zijn >geen kabinetzetels<, maar kamer bankjes.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.