Redactieblog

224 x bekeken 1 reactie

Ruiming tijdelijk stil gelegd door nieuwe uitslagen

De ruiming van geiten op het bedrijf van William van der Burg in het Utrechtse Zegveld is tijdelijk stil gelegd.

Aanleiding is een brief van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) met daarin de uitslag van tankmelkonderzoek naar Q-koorts. "Op basis van het monster dat zaterdag 27 februari is genomen blijkt dat we vrij zijn van Q-koorts. Dit monster is na de rechtszaak genomen die we vorige week hebben aangespannen. In die rechtszaak hebben we bezwaar gemaakt over de monstername van de VWA, op basis waarvan het bedrijf besmet is verklaard. In onze ogen is dat monster niet hygiënisch genomen", vertelt Renzo van der Burg. De rechter stelde in de zaak het ministerie van landbouw in het gelijk en oordeelde dat de drachtige dieren geruimd mogen worden.

Na de brief heeft de ruimingsploeg van de VWA de activiteiten tijdelijk stil gelegd op verzoek van de familie, die het emotioneel zeer zwaar hebben. "Er liggen nu veertig geiten nog versuft in de stal. Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren”, aldus Van der Burg. “Maar de wereld moet weten dat deze geiten onterecht worden geruimd."

De VWA reageert dat voordat een bedrijf wordt geruimd, uitgebreid getest wordt. "Ook bij dit bedrijf is de q-koortsbacterie in diverse monsters aangetoond. Besmette geiten scheiden niet continu bacteriën uit. Daarom wil een negatieve uitslag niet zeggen dat de bacterie niet aanwezig is. Een negatieve testuitslag na de besmetverklaring heft de besmetverklaring dus niet op", aldus de VWA.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Esmee Zuijdervliet

    De hele wereld mag weten wat voor een stelletje klunzen er bij de GD werken. Van die lozers die de moeite niet hebben genomen om op tijd te bellen toen ze zagen dat er niks geen q shit aanwezig was. Waarom moet Nederland weer 'haantje de voorste' zijn, met deze achterlijke ruimingen. Geen enkel ander land doet dit. Het is echt verschikkelijk, hier zijn geen woorden voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.