338 x bekeken 6 reacties

Opheffing LNV slecht voor concurrentiekracht sector

Zonder een afzonderlijk departement van landbouw verliest de agrarische sector flink aan concurrentiekracht.

Dat stellen LNV-minister Gerda Verburg en bestuursvoorzitter Aalt Dijhuizen van Wageningen UR. Zij vrezen dat opheffing ten koste gaat van de Nederlandse koppositie in de agribusiness.

Een groot aantal partijen in de Tweede Kamer pleit voor het onderbrengen van LNV bij het ministerie van Economische Zaken; een apart departement voor de agrarische sector achten zij niet nodig. Volgens Verburg en Dijkhuizen gaat daarmee een belangrijke schakel verloren in wat zij de gouden driehoek noemen.

"De lijnen tussen mijn ministerie en het groene onderwijs en onderzoek zijn kort", stelt Verburg. "In combinatie met goed ondernemerschap is dat onze nationale sterspot. Het is net als met Simson in de bijbel: knip de haren eraf en de kracht is zoek." Ook Dijkhuizen vindt afschaffing geen goed idee. ”Als wij alles in één keer wegschrijven, gaan ook de goede dingen verloren."

Best

Alle enquêteresultaten en het interview met demissionair landbouwminister Gerda Verburg en WUR-topman Aalt Dijkhuizen zijn te lezen in Best. De eerste exemplaren van dat eenmalige tijdschrift worden vandaag bij de bekendmaking van Agrarisch Ondernemer 2010 uitgereikt.

Best is een initiatief van het Agrarisch Dagblad ter gelegenheid van de 15e editie van Agrarisch Ondernemer van het Jaar. Het glossy magazine verschijnt in een oplage van 72.000 exemplaren en wordt de komende dagen gratis bij boeren en tuinders in Nederland thuisbezorgd. Het blad bevat verder onder meer interviews met een reeks topondernemers uit de land- en tuinbouw.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Helemaal mee eens Gerrie. En wat zeker moet gebeuren is JUIST LNV en de WUR scheiden. Wageningen is niet onafhankelijk. Nu is het niet alleen een situatie van de slager die zijn eigen vlees keurt, maar deze slager mag ook nog zelf zijn keuringsstandaarden opstellen, beslissen hoe, waar en wanneer en gekeurd wordt en uiteindelijk ook nog zelf beslissen wat er onder de pet blijft en wat wèl gepubliceerd wordt.

 • no-profile-image

  Han

  Mevr. Verburg haalt het verhaal van Simson en zijn haar. Ik denk, dat ook als er niets verandert binnen de organisatie structuur er de laatste paar decennia al heel wat haar van Simson verloren is gegaan. De boeren zijn het praktijk laboratorium van Wageningen, de laatste jaren wordt dit proefnemen door geld gebrek steeds moeilijker. In mijn beleving heeft Simson dan ookal heel wat haren verloren en is de kracht duidelijk tanende. Verburg houdt de mythe van de Beste Landbouw ter Wereld weer eens goed in ere. We beginnen last te krijgen van >de remmende voorsprong< en die is alleen op te lossen door een >frisse wind< die de haren eens lekker laat wapperen.

 • no-profile-image

  A.Mijs

  Verspreiding van Best buiten de agrarische sector is Beter!

 • no-profile-image

  gerrie

  Komt het grootste gedeelte van al die zogenaamde subsidie eens bij de boer terecht, inplaats van bij al die overheidsinstanties. Iedere agrarische ondernemer moet toch ook verplicht staan ingeschreven bij de KvK. Goede zaak dus die opheffing. Beter vandaag dan morgen.

 • no-profile-image

  henk

  Dat is toch die Gerda die het hoge salaris van Aalt heeft verdedigd in de 2e kamer. De lijntjes zijn idd zo kort dat de bestuurders van Wageningen een vorstelijk salaris krijgen dankzij LNV en dat alle betrokkenen dankzij die zelfde korte lijntjes elkaar mooie baantjes in het bestuur en/of in de wetenschap kunnen toeschuiven. Gerda wordt binnenkort vast professor duurzame geitenhouderij. Of de sector daar van profiteert is nog maar de vraag.

 • no-profile-image

  Henk

  Waar men zich tegenwoordig druk over maakt is die jaloezie,over hoeveel men verdiend,de zogenaamde balkjes,het intereseerd mijn geen barst hoeveel iemand verdiend,HET IS EEN REGELRECHTE RAMP ALS LNV WORDT OPGEHEVEN laat dit niet gebeuren want dan is de beer los,en is de agro overgeleverd aan rampspoed

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.