Redactieblog

215 x bekeken

NAJK: maatschappij en overheid te negatief schaalvergroting

De opstelling van de maatschappij en de overheid over schaalvergroting in de agrarische sector is overdreven en te negatief van aard.

Dat vindt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK). "Schaalvergroting in Nederland is vaak maar relatief in vergelijking tot het buitenland. Daarnaast kan er een sociale reden zijn om in te zetten op schaalvergroting", aldus de jonge boeren. NAJK doelt op het makkelijker inzetten van extern personeel, wat de sociale vrijheid vergroot en tot een meer constante zorg voor vee kan leiden.

Schaalvergroting vraag volgens NAJK wel meer risicomanagement op gebied van dierziekten. "Het is logisch dat overheden hierbij voorwaarden stellen, maar hierin moet absoluut perspectief zitten", aldus NAJK.

De belangenorganisatie voor jonge agrariërs heeft de afgelopen maanden met haar leden gesproken over bedrijfsontwikkeling. "Voor jongeren is het met de huidige marktontwikkelingen een must om goed na te gaan welke ontwikkeling voor hun bedrijf de beste is", aldus het NAJK. De organisatie realiseert dat bedrijfsontwikkeling en schaalvergroting dicht bij elkaar liggen. "Maar het is absoluut niet hetzelfde. Meer jongeren zoeken mogelijkheden in verbreding of innovatie."

NAJK vindt dat de organisatie en de ondernemers zelf verantwoordelijk zijn om te werken aan een objectieve beeldvorming van schaalvergroting.

Of registreer je om te kunnen reageren.