Redactieblog

297 x bekeken 9 reacties

In de put

Nee, niet in de melkput. Dat is een feest. Maar als je Harm – Sombermans – Holman hoort, dan praat hij je regelrecht in de put.

Sombermans is voorzitter van de European Dairy Farmers. Zijn toekomstvisie op de melkveehouderij is gitzwart. Een korte bloemlezing: de melkprijs krijgt spoedig weer te maken met een dal van 21 cent. Minstens vijftig procent van de boeren overleeft dat niet. De financiering van de bedrijven is veel te hoog. Boeren investeren te veel. De grondprijs zal dalen. De lage melkprijs is niet tijdelijk, maar duurt voort.

Ziehier de ontboezemingen van Sombermans Holman.

Hij doet mij denken aan Sieta van Keimpema. Die weet ook alle kommer en kwel op een rijtje te zetten. Maar draagt geen werkbare oplossingen aan. Ook zij praat de boeren in de put.

Schieten we daar iets mee op? Nee. Er zijn ook lichtpuntjes. De melkprijs heeft zich vorig jaar toch weer een beetje hersteld. De banken zijn veel positiever over de financiering dan Sombermans Holman. En gaan er veel boeren failliet?

Nee. Zelfs de boeren die aan DOC leveren zijn er nog. En DOC betaalt toch enkele centen per kg melk minder dan de rest van Nederland. Conclusie: de veerkracht van de melkveehouderij is behoorlijk groot.

En dan de berichten dat de melkprijs dit jaar gemiddeld twee cent hoger zal zijn dan vorig jaar. De voerkosten zijn aanmerkelijk lager dan twee jaar terug. Kortom, er zijn genoeg positieve punten. Maar daar hoor je Holman en Van Keimpema niet over.

Jammer. Waarom de boer de put in te praten, terwijl het ruikt naar de lente, de tijd waarin het boerenhart weer sneller gaat kloppen? Perspectief bieden, dat heeft de boer nodig. Dat behoren leiders te doen. Want zong Ede Staal niet: "Et het nog nooit zo donker west, maar et wordt altiet wel weer licht?" Holman en Van Keimpema moeten dat cd-tje kopen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik ben het met in grote lijnen met Han eens. Holman doet juist dát aankaarten waar anderen niet aandurven. omdat de boodschapper wordt vermoord. Nee vergaderboer, juist jij praat de boer (op termijn) de put in met omdat mensen op het verkeerde been worden gezet en de ernst van de zaak uit het oog verliezen totdat het te laat is.
  Het enige punt wat je hebt zijn de voerkosten en een paar luttele centen melkgeld, voor de rest niets. Met optimistische gevoelens van de bank, wellicht om krampachtig de waarde van het onderpand enige tijd in stand te houden, kan ik mijn gezin niet voeden. Wat Holman doet is zijn collegae waarschuwen en een spiegel voorhouden, en dat doet hij terecht en goed.

 • no-profile-image

  Jan

  Het is goed dat Holman de vinger op de zere plek legt. Alleen heb ik ook een hekel aan leiders, die wel de problemen aankaarten, maar niet met oplossingen komen. Zeker is namelijk dat er over tien jaar nog veehouderij is in Nederland. Sterker nog, er zal altijd veehouderij blijven. Ik hoor liever van mensen als Holman met een brede blik welke boeren dan wel kunnen overleven. Dat geeft dan een richting aan, waar we ons op kunnen instellen. Alleen afbreken en onrust zaaien, zoals Holman nu doet, komen we geen stap verder mee. Een beetje positivisme kan geen kwaad.

 • no-profile-image

  Han

  Profeten worden altijd verguisd. Dit artikel doet me denken aan uitlatingen van Gorbatsjov begin tachtig vorige eeuw, waarin hij waarschuwde voor de economische achteruitgang van het toenmalige Rusland. We weten wat er gebeurde eind tachtig, het systeem storte in en nog steeds heeft Gorbatsjov de schuld hiervan. De heer Holman die niet anders doet dan waarschuwen voor een vastlopend systeem, wordt door Vergaderboer weg gezet als een >zwartgallige negatieveling<. Ook Bonifasius is vermoord bij Dokkum vanwege zijn boodschap, die even verkeerd aankwam. Vergaderboer ik hoop dat Holman te somber is, maar als jij nu eens te optimistisch bent en de boeren geen noodzakelijke actie ondernemen omdat JIJ zegt "Slaap zacht vergaderboer houdt de wacht?" Wie redt dan de veehouders bij de volgende prijs val??? Gerda Verburg heeft dan "Glossy" zorgen!

 • no-profile-image

  Gert

  Een ander cd-advies is: Sammy loop niet zo gebogen............Kijk omhoog Sammy enz.

 • no-profile-image

  Dick

  Helemaal eens met vergaderboer. Niet voor niets hebben we als boeren de naam dat we altijd klagen. Dat doen we al tientallen jaren. En toch volgden goede en slechte tijden elkaar altijd weer op. Bovendien: van een half vol glas geniet je meer dan van een half leeg glas. Het wordt tijd dat boeren hun eigen zon weer zien schijnen.

 • no-profile-image

  De productiekosten van een hybriede auto zijn

  een beetje mee rondkomen;is geen duurzaam bestaan.

 • no-profile-image

  De verwerkende industrie moet lonend blijven

  Als je weet dat primaire voedsel/melkproductie in de lidstaten en europa als economische trekker gebruikt worden ;en buiten hen om de maatschappij steeds meer nodig heeft ,dan kunnen de beleidsmakers en een beetje de,,edf"aan zien komen dat er voor de producenten steeds in grotere mate minder overblijft.
  Is dit een sector de put in praten of is dit de een tipje van de realiteit onder ogen brengen?

 • no-profile-image

  paul

  toch komt de melkprijs van maart weer verdacht dicht bij de 25 cent.......

 • no-profile-image

  Gert

  Dat is nu weer echt in de put praten, Paul, met 25 cent. We moeten met gemiddelde prijzen over het jaar werken en denken. Met de toeslag komt die dit jaar zeker weer op dertig cent. Wedden?
  En dar kan ik zo"n beetje mee rondkomen.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.