Redactieblog

373 x bekeken 8 reacties

Durft de RABO niet?

Vorige week snel het LTO-blad Nieuwe Oogst opengeslagen. De Banken zouden reageren op de kritiek van Holman en Van Weperen. Wat bleek? De RABO ontbrak.

Andere banken, zoals ING en de kleine Friesland Bank gaven hun reactie. ABN-Amro komt later. Maar RABO zei dat men met een eigen verhaal komt.

Directeur Duijzer van Food en Agri van de Rabobank gaf wel aan zich niet te herkennen in de kritiek van Holman en Van Weperen. "Het is een karikatuur", bagatelliseerde hij.

Wat een hoogmoed van de Rabobank. Een paar vooraanstaande boeren stellen het probleem van de financiering aan de orde. Ze zijn ernstig ongerust over de banken. Ze vragen terughoudendheid om Deense toestanden met noodlijdende bedrijven en in elkaar zakkende grondprijzen te voorkomen.

En wat doet de Rabobank? Hult zich in hoogharig stilzwijgen. Nota bene de bank die tachtig procent van de boerenbedrijven financiert. Het minste wat zo'n boerenbank kan doen is aan te geven wat er mis is met de redenatie van Holman en Van Weperen. Dat zou vele boeren met een (te) hoge financiering per kg melk rust geven. Nu blijft het gissen wat de waarheid is. De mening van twee leidende boeren of die van de bank.

De Rabobank geeft wederom een brevet van onvermogen. Ze ging voor miljoenen voor de bijl met "hypotheek op maat". Dat gaf een deuk in het vertrouwen. Dit nieuwe stilzwijgen en het veroordelen van de kritiek van Holman en Van Weperen versterken dit.

Is dit nog onze eigen Rabo?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  geen boer

  inderdaad, dit kan op z'n best spijkers op laag water zoeken genoemd worden. Of is het zomaar wat roepen om een 'leuke discussie' op gang te brengen. Op de hooghartigheidsschaal scoren die andere banken hoger, konden we allemaal de afgelopen jaren zien. Onder de maat vergaderboer, volgende keer beter.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Van 2 bedrijven, 1 bedrijf maken vindt de Rabo interessant, begrijpelijk!!!... Dat zijn de laatste mogelijkheden voor schaalvergroting!!!... Schaalvergroting is nu de nieuwe trend die alleen door fusie gehonoreerd wordt met een financiering!!!... Let maar op beste mensen; er is een nieuw tijdperk aangebroken, daar zullen wij aan moeten wennen!!!...

 • no-profile-image

  rene arts

  Wat een waardeloos artikel, vergaderboer. Eerst gingen banken niet ver genoeg en nu geven ze teveel. De boer zet zelf zijn handtekening en is er dus zeker grotendeels zelf schuldig aan als hij overgecrediteerd wordt. En wat die reactie betreft, die zal er echt wel komen.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Holman en van Weperen hielden gewoon een verhaal voor eigen parochie of hachje. Zowel van Weperen als Holman en zijn club willen graag groeien en hebben ongetwijfeld een lage kostprijs. Beiden zijn dan ook van mening dat boeren met een matige kostprijs veel te veel betalen voor de grond. Liever zien beide mannen dat alleen de (top)bedrijven van henzelf gefinancierd worden. Daardoor zal de quotumprijs en met name de grondprijs dalen is hun redenatie. Van Weperen zegt zelf dat de grondprijs kunstmatig hoog wordt gehouden, zijn oplossing is dan ook: de bank moet minder grond financieren, zodat ik de grond beter betalen kan. Het verhaal van Holman komt op hetzelfde neer. Het lijkt mij meer op frustratie bij beide mannen, dan op terechte kritiek. En misschien, en dat is zeker geen schande, deelt vergaderboer deze frustratie deels.

 • no-profile-image

  ondernemer

  De rabobank moet door financieren. Als zij de agrarische sector niet genoeg geld geven voor overnames dan valt het als een lucht kasteel in elkaar. De rabobank geeft iedere euro die zij uit kunnen geven uit om zelf niet om te vallen. Zij hebben de voorwaarde voor de tuinbouw al gesplits in 2 soorten uitbreidingen. Als iemand nieuw wil bouwen dan krijgen zij geen geld. Als iemand een ander (lees de rabo zelf) uit wil kopen krijgen zij heel snel geld. Dit gebeurt al op kleine schaal in de varkenshouderij en ook in de melkveehouderij. Voor deze laatste sectoren gaat het straks nog veel meer gebeuren. Als zij nu de geld kraan dicht draaien dan valt de Rabo zelf als eerste om. De abn en de ing die hebben alleen de top bedrijven gefinanciert en hebben hier dus veel minder last van. Deze banken financieren nog wel in het buitenland. De rabobank kan niets meer in het buitenland. Dit zullen zij nooit naar buiten brengen. Als iemand dit verhaal wil checken kunnen zij dat het best na vragen bij de internationale makelaars. Of zij eerlijk zijn is ook de vraag. Vele zijn bang voor deze bank!

 • no-profile-image

  Gert

  Ik heb in Nieuwe Oogst ook de gevraagde reactie van de RAbo gemist. Het is daarom helemaal niet vreemd dat vergaderboer dit aan de kaak stelt. Als de Rabo zegt dat Holman en Van Weperen een karikatuur schetsen, dan dienen zij daar in ieder geval een onderbouwing aan te geven. Nu vind ik het slap en lijkt het er op dat men wat heeft te verbergen. Transparantie is veel beter, Rabo.

 • no-profile-image

  Han

  Vergaderboer ik kan hier alleen maar het volgende opzeggen; >Wie stil zwijgt stemt toe<. De Rabo heeft geen kort maar krachtig antwoord op het artikel van beide boeren. Dus een lang onduidelijk artikel moet de wolken weg nemen en iedere boer gerust stellen. In de trand van och die Denen deden altijd al VREEMD, kwam in Nederland niet voor. Met de nadruk op KWAM en met de KENNIS van NU. Ik vrees met u dat de heren Holman en van Weperen ZEER dicht zo niet TE dicht bij de waarheid zitten.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Zeurverhaal, geen inspiratie meer vergaderboer?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.