323 x bekeken 4 reacties

Verburg: schijndrachtige dieren wél ruimen

Landbouwminister Gerda Verburg voelt er niets voor om schijndrachtige melkgeiten en -schapen op met Q-koorts besmette bedrijven te sparen.

Volgens haar levert dat een te groot risico op verspreiding van de ziekte op.

Dat zei Verburg gisteravond in de Tweede Kamer in een reactie op een breed gesteunde motie van Bas van der Vlies. De SGP-leider vindt dat schijndrachtige dieren niet gedood hoeven te worden, omdat het onderscheid met schapen en geiten die echt zwanger zijn gemakkelijk is te maken. Volgens Verburg is dat niet het geval.

De fracties van CDA, VVD, Christenunie, PVV, Groenlinks en Partij voor de Dieren zijn het met Van der Vlies eens, waarmee een ruime Kamermeerderheid achter zijn motie staat. Een verzoek van SP'er Henk van Gerven om natuurgebieden met schapen en geiten voor publiek te sluiten of er ten minste waarschuwingsborden te plaatsen, kreeg donderdag te weinig steun.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dierenvriend

  VERBURG ,VERBURG,wel de klok horen luiden ,maar U weet niet waar de klepel hangt .U had beter eerst bij de veeartsen stage kunnen lopen ,voordat U de DIEREN ging ruimen . maar U bent nooit te oud om te leren .

 • no-profile-image

  van Roekel

  Weet de minister zelf wel wat schijndracht is? Wil ze elke maand terugkomen om onze schijndrachtige dieren te komen ruimen?
  Een beleidsmedewerker van LNV die na moest denken over de toekomst van de getroffen bedrijven heeft ons gezegd dat ze het liefst de bokken ook wilden ruimen, want dan komt schijndracht ook niet meer voor.
  Als je zo'n man dan uit moet leggen dat schijndracht juist voorkomt zonder dat er een bok aan te pas komt, dan schrik je er wel van hoe weinig men van onze sector afweet.

 • no-profile-image

  peter

  Als er iemand schijndrachtig is en geruimd moet worden dan is het gerda en haar gevolg wel

 • no-profile-image

  André van Dijk

  Het onderscheid tussen dracht en schijndracht is juist heel goed te bepalen met scannen. Er moet onderzocht worden of schijndrachtige dieren daadwerkelijk Q-koorts bacterien uitscheiden. Is hier ooit onderzoek naar gedaan?

Of registreer je om te kunnen reageren.