242 x bekeken

Vaccineren moet al voor 1 juni

Op melkleverende schapen- en geitenhouderijen moeten alle dieren al voor 1 juni zijn gevaccineerd tegen Q-koorts.

Dat geldt ook voor opfokbedrijven. Aanvankelijk was de uiterste datum hiervoor 1 januari volgend jaar. In een brief aan de Tweede Kamer legt landbouwminister Gerda Verburg uit dat vervroeging van de deadline noodzakelijk is om er zeker van te zijn dat de betreffende geiten en schapen allemaal voor de dracht zijn gevaccineerd. Voor niet-melkleverende bedrijven is die urgentie er niet, omdat daar minder vaak miskramen voorkomen.

De vaccinatiecampagne, waarvoor 1,5 miljoen doses beschikbaar zijn, moet op 1 april beginnen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat alle schapen en geiten worden ingeënt, maar daar is onvoldoende vaccin voor. Verburg heeft toegezegd te bezien of zij de hand kan leggen op meer doses, maar boekte vooralsnog geen succes. Een Frans combinatievaccin is volgens haar ongeschikt.

Of registreer je om te kunnen reageren.