Redactieblog

262 x bekeken 1 reactie

VWA: tweede ronde ruiming verloopt rustig

De tweede ronde van het ruimen van geiten op Q-koortsbedrijven verloopt rustig.

Dat zegt de Voedsel en Waren Autoriteit. De organisatie is inmiddels ruim twee weken bezig om alle geruimde bedrijven opnieuw te bezoeken. Hierbij worden alle dieren opnieuw gescand op drachtigheid. De drachtige dieren worden vervolgens alsnog gedood. "Het aantal te ruimen geiten varieert tussen de 0 en de 200 dieren per bedrijf", aldus de VWA. Het gaat vooral om dieren die bij de eerste ronde nog maar net drachtig waren, waardoor dit tijdens het scannen nog niet zichtbaar was. Ook worden dieren geruimd die schijndrachtig zijn.

De VWA zegt geen weerstand te ondervinden bij de tweede ruimingsronde.

Eén reactie

  • no-profile-image

    meten

    schijndrachtige dieren worden ook geruimd in de tweede ronde. Bedrijven die nu besmet verklaard worden krijgen geen tweede ronde omdat na de instelling van het fokverbod hier in de tweede ronde geen drachtige dieren gevonden zullen worden. Dit is tot dusver nog te begrijpen, maar hoe zit het dan met de schijndrachtige geiten die komen straks toch ook voor op de nieuwe bedrijven en die worden dan niet geruimd. Het zou dan toch heel logisch zijn om in de tweede ronde de schijndrachtige geiten hier ook niet te ruimen. Mij bekruipt het gevoel dat schijndrachtige dieren NOOIT een gevaar zijn geweest voor de besmetting met Q- koorts en dat men pas op het laatst besloten hebben om deze dieren toch maar te ruimen , terwijl men met het scannen perfekt kan aangeven of een dier drachtig of schijndrachtig is. Dit heeft zeer veel geiten onnodig het leven gekost en dat is een schande

Of registreer je om te kunnen reageren.