248 x bekeken 38 reacties

Ruim 1.000 euro extra steun voor elke melkveehouder

Nederlandse melkveehouders krijgen gemiddeld 1.100 euro aan extra steun van Brussel.

Het gaat om 0,2 cent per kilo quotum, waarbij 31 maart 2010 als peildatum geldt. Dat schrijft landbouwminister Gerda Verburg vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. De betalingen moeten in de eerste helft van mei plaatshebben.

Vorig jaar maakte de Europese Commissie 300 miljoen euro vrij voor om de in zwaar weer verkerende melkveesector te ondersteunen. Aan Nederland is destijds 24,59 miljoen euro toegewezen met de voorwaarde dat het geld uiterlijk in juni is uitgekeerd. Gezien deze krappe uitvoeringstijd is niet voor een investeringsregeling gekozen, maar een generieke betaling.

Om ondernemers die als gevolg van voldoende productie quotum reactiveren te kunnen meenemen in deze extra premie, wordt het totale bedrag verdeeld over het gehele Nederlandse quotum, inclusief de nationale reserve. Deze laatste groep van melkveehouders kan de uitkering een maand later dan rest tegemoet zien.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  "Altijd dezelfde". Ik heb even een rekensommetje gemaakt met afgeronde gegevens, als ik me vergis lees ik het wel. Bij een premie van €400,- ha en opbrengst van 8000 kg, bedraagt de steun voor de akkerbouwer per kilo graan 5 eurocent. Als de premie wordt afgeschaft zal de graanprijs voor de afnemer met eenzelfde bedrag stijgen, óf er wordt geen tarwe meer gezaaid. Uiteindelijk maakt het voor de akkerbouwer niks uit of hij zijn opbrengst direct op indirect beurt. Maar dit bedrag komt wel direct bovenop je krachtvoerprijs. Bij een gemiddelde afname van 600 ton krachtvoer beurt ook een varkensboer € 30.000,-- euro (indirecte) subsidie. En ik dacht dat de intensieve veehouderij nog altijd de grootste krachtvoerverbruiker was en dus het meest profiteert, of zie ik dit mis?

 • no-profile-image

  DDB, EMB lid

  Zie je wel, het DDB lidmaatschap legt ons geen windeieren.

 • no-profile-image

  boertje

  wat een verwende sector. als ze iets minder krijgen voor de melk lopen ze gelijk te janken. Ze zijn jaren een beschermde markt geweest. waarom krijgen akkerbouwers niks als ze niets voor hún producten krijgen? en waarom geitenboeren niks daar ligt de kostprijs 10 cent hoger als bij koeiensector.
  waarom geven ze niet iedereen die 1100 euro?

 • no-profile-image

  littlefarmer

  het is wel de realiteit.

 • no-profile-image

  mijn boertje

  mooi wark

 • no-profile-image

  erik

  hey mensen, hier een beetje commentaar van een melkveehouder. Ik ben het met u eens dat dit soort uitkeringen een beledeging voor de sector is, kom op nou 1100euro. Maar dat wij sector breed niet klaar zijn voor de vrije markt wil ik niet zeggen. Als het op variabele kosten aan komt boeren wij al heel goed op wereld niveau. wat ons nekt zijn stijgende grond prijzen, en de belachelijk hoge bedragen die wij in productierechten hebben zitten(wat wij overgens met zn allen veroorzaakt hebben, met dank aan de heer van bakel en consorten)

 • no-profile-image

  melkveehoudster

  Natuurlijk is dit onzin om 1.100 euro tegemoet te komen,want laten we eerlijk zijn het is een ondernemers risico.
  En ja de rundvee sector moet nog aan de grillen van de markt wennen zoals dat ook voor ander sectoren geldt.
  Dat wil niet zeggen dat alle rundveehouders huilebalken zijn!!!
  Maar van mij mag ook al het geld naar de collega geitenboeren. Al was het alleen als een riem onder het hart.

 • no-profile-image

  altijd

  De gemiddelde melkveehouder krijgt 30 duizend euro aan DIRECTE steun hier kan een varkens of pluimveehouder nooit aan komen en inderdaad melkveehouder als er tekorten aan granen zou komen zou de prijs van granen stijgen maar het jaar daarna gaat iedereen weer graan zaaien en je raad het al de prijs die zakt als een pudding in elkaar dit noemt men nou markwerking zoals die ook hoort tezijn zonder sturing

 • no-profile-image

  Melkveehouder Jan

  Heb moeite met het uitspreken van
  0,002 eurocent, wat een fooitje, want daarmee wordt de veehouderij welke tak ook mee bediend door het LNV.
  De indruk dat boeren wéér subsidie krijgen en de Burger dit zo ziet en zag.
  Kan er nog geen eens de duurder geworden kosten mee betalen.
  LNV kan weinig meer doen dan nu weer iets inoverend belonen als het loopt belasten met heffingen, na de oorlog is daaral mee begonnen, was niet zoals Nu onder Hemelse naam INOVATIE.
  Inoveerders pas op.

 • no-profile-image

  melker

  kunnen we weer extra melk quotum bij kopen

 • no-profile-image

  knor knor

  Kunnen de varkenshouders en glastuinders zich ook ergens melden voor extra zakcentje?

 • no-profile-image

  onzeker geitenboertje

  hard voor weinig en geen sponsors

 • no-profile-image

  boerin jenny

  Wij zijn melkveehouders, kunnen het zakcentje goed gebruiken uiteraard.
  Vorig jaar 60.000 minder inkomsten gehad voor de melk (met hetzelfde aantal liters)
  Toch vinden ook wij het een rare regeling om dit geld alleen te doen toekomen aan onze sector.

  Jenny

 • no-profile-image

  boer

  Ach, wat doe je tegenwoordig nog met 1100 euro. Eén keer shoppen en het is ook alweer op. Dus waar gaat dit eigenlijk over?

 • no-profile-image

  veehouder

  Mei maand vakantiegeld maand. Beschouw dit extraatje als vakantiegeld. de hulp moet je uit het bedrijf financieren maar besteed dit geld nu eens echt helemaal prive. Verdwijnt dit geld in de bedrijfskas dan is het bij velen een druppel op de hete plaat. Een weekje weg, dan ben je even niet met je bedrijf bezig wat heel verhelderend kan werken.

 • no-profile-image

  wouter

  Belachelijk die steun voor melkveehouders ze worden aan alle kanten geholpen geitenmelk bedrijfen en schapenmelkbedrijfen krijgen toch ook geen steun als de melkprijs lager is !! zo kan een schapen of geiten boer nooit concureren met voer en mest afzet en land huur de bouw froude is er niks bij NMA doe hier iets aan!!

 • no-profile-image

  prutser

  walgelijk

 • no-profile-image

  boertje

  moet je de aller eerste reactie eens lezen daaraan zie je toch dat het eigenlijk niet nodig is. "kunnen we weer melkquotum kopen" zegtie

 • no-profile-image

  veeboer

  Dit stimuleert de quotum prijs.

 • no-profile-image

  en ik kan het weten

  De melkveesector die gaat de komende jaren een grote verandering tegemoet , melkquota verdwijnt , premies en toeslagen veranderen dit vraagt een hele hoop van de melkveehouder het echte ondernemerschap moet nog beginnen vele hebben helemaal geen visie en weten niet te vertellen wat de kostprijs is dit is gewoon een must ben bang dat deze sector nog zware tijden tegemoet gaat

 • no-profile-image

  Wat zullen buitenstaanders lachen als ze lezen wat voor kwats hier wordt gekakeld.
  Man, man

 • no-profile-image

  piet

  belachelijk stelletje huilbakken ,60000 in de min ,jullie zijn helemaal niks gewend .
  jullie liggen aan het subsidie infuus ,keiharde sanering en heel snel !

 • no-profile-image

  johnny

  er zullen wel bestuurders in brussel zitten met twee petten op

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Met mestafzet moet je je sowieso niet bezighouden. Iedere boer die na het verhaal op het forum "chauffeur met teveel kippenmest in Duitsland" nog meedoet aan de mestwet is een dief van z'n eigen portemonee.

 • no-profile-image

  boertje

  weer 22 miljoen extra staatsschuld. laat die koeienboeren het zelf uitzoeken. toen de melkprijs hoog was gingen ze allemaal hiper-de-luxe stallen bouwen. dat kan natuurlijk niet!

 • no-profile-image

  sjeng

  Mijn deel van het geld mogen ze gebruiken om in een pot te doen om de noodleidende geitenhouders uit de problemen te helpen. Maar let wel: deze pot moet niet door LNV beheerd worden. Ik wil dat al het geld op een correcte wijze verdeeld wordt. Met LNV kan dat niet.

 • no-profile-image

  Willem

  Daarbij is het zo dat varkensvlees op deze manier, via de verkapte subsidies, een concurrentie voordeel ten opzichte van met gras en ander ruwvoer geproduceerd rundvlees. Ook concurreren de akkerbouwsibsidies, via de plantaardige olie (margarine) de boter.
  Uiteindelijk komen alle subsidies die aan de boeren betaald worden, verderop in de keten terecht.
  De vrije markt is een markt waarop een concurrentie heerst tussen verschillende subsidieniveaus. Ontwikkelingslanden kunnen niet mee in dat spelletje.

 • no-profile-image

  Willem

  De pluimveehouders en varkenshouders die lekker ruig doen tegen de melkveehouders over geen inkomenssteun en vrije markt, etc. moeten niet vergeten dat het voer dat ze kopen om hun beesten te voeren, wat een groot deel van de kostprijs van het eindprodukt uitmaakt, zwaar gesubsidieerd is via inkomenstoeslagen betaald aan de akkerbouwers. Indirect zijn varkenshouders en pluimveehouders het meest gesubsidieerd van iedereen.
  Zijn deze varkens- en pluimveehouders wel vrije ondernemers ? De meeste zitten in een integratie en zijn maar gedeeltelijk baas in eigen buik.
  Het geeft mijns inziens geen enkele zin op elkaar te zitten hakken. Als we er gewoon voor zorgen solidair te zijn en samen vechten voor betere inkomensniveaux, zijn we veel beter af dan stoer voor de "vrije" markt te produceren en geen stuiver over houden.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Varkenshouder, je snapt er maarweinig van. De EU koopt bij lage prijzen graan op om de teelt veilig te stellen. Zou de EU dit niet doen dan zakt de graanproductie in elkaar, komen er tekorten, en zouden jullie geconfronteerd raken met óf geen voer óf peperduur varkensvoer. Om dat te voorkomen zijn de(inkomens)toeslagen voor plantaardige teelten in het leven geroepen. Dit om de continuïteit van productie veilig te stellen. Willem heeft dus helemaal gelijk met zijn stelling dat juist jullie als intensieve veehouderij profiteren van de subsidie c.q. toeslagen die telers ontvangen. Ondanks de inkomenstoeslagen wordt er met de teelt amper droog brood verdient, en komen de subsidies als je goed nadenkt dus verkapt bij jullie terecht dus, .........volgende keer even nadenken voordat je iets roept.

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Willem uit frankrijk heeft duidelijk geen kijk op de nederlandse varkens-en pluimveehouderij. Volgens mij zijn er de afgelopen jaren heel veel wisselingen geweest in voerleveranciers, hoezo geen eigen baas?. De meeste varkens-en pluimveehouders zijn vrijer in de keuze van hun leveranciers en afnemers, dan de melkveehouders.
  En het graan: wanneer het te goedkoop wordt, neemt brussel het over, om de prijs op peil te houden. Moeten wij weer meer betalen voor het graan. Wanneer het vlees te goedkoop wordt, zijn ze niet zo scheutig met opkopen. En dat is maar goed ook, het komt toch een keer weer op de markt. Voortaan even nadenken voordat je een mening over anderen ventileerd. Melkveehouders zijn nog niet gewend aan de vrije markt, die hebben nog wel een aantal jaren "hulp"nodig. Wanneer het vaste inkomen wegvalt, ga je vanzelf meer op de kosten letten.

 • no-profile-image

  agrarier zuid

  melkveehouders het gros zijn verwende
  geldmachnaten ,als het even een beetje tegen zit schrewen ze moord en brand
  voorheen hebben ze hun buit wel binnen gehaald,nu weer wat subsidie, morgen weer de mark op om melk bij te kopen lukt dat niet dan maar wat grond kopen ze hebben altijd in weelde geleeft ,ze zijn verwend en kunnen zich niets ontzeggen
  en dan maar jammeren en klagen

 • no-profile-image

  adje

  Belachelijk!!!!

 • no-profile-image

  jenny

  1100 euro is wel 100 euro per maand.

  Niet veel misschien als je goed spek op de botten hebt. Voor mij zijn het 2 karren met levensmiddelen .

  Jenny

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Zie het als verkapte steun aan de banken.

 • no-profile-image

  boer

  Belachelijk dat de melkveesector dit krijgt.
  Geitenboeren waar hun vee wordt opgeladen en weten niet wanneer er weer nieuwe komen laten ze stikken. Dit geld zou voor hun moeten zijn en niet voor de melkveehouderij die voor 2 jaar terug maar raak bouwden, en nog steeds trouwens. Ze hebben alleen een half jaar een te lage melkprijs gehad oke, maar ze hebben alle koeien nog. Er is zelfs nog quotum gekocht voor 23/23,5 cent per % vet.
  Schandalig dat dit geld hier naar toe gaat.

 • no-profile-image

  Pluimveehouder

  Zo dit is weer een goeie stap richting de zelfstandigheid voor de melkveehouders. Tjonge jonge dat gaat helemaal goed komen als het quotum eraf gaat en ze volledig op de vrije markt komen. Als de energie die ze stoppen in het schooien om geld toch eens stoppen in het proberen om de kostprijs op hun bedrijf te verlagen zouden ze verder komen. Dit geeft maar weer aan dat de melkveehouderij op een voetstuk staat en dat alle andere sectoren zichzelf maar moeten redden. Het worden inderdaad nog zware tijden voor de melkveehouders als ze straks volledig voor de vrije markt gaan produceren.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Helemaal eens Sjeng, heel goed initiatief Ook ik doe mee.

 • no-profile-image

  Dairyfarmer

  Het is inderdaad te gek voor woorden dat het alleen voor de melkveehouders wordt geregeld. Toch moeten we naar mijn mening blij zijn dat het uitgekeerd wordt als directe steun i.p.v. de investeringsregeling die eerst voorgespiegeld werdt. Het geld was beschikbaar gesteld als steun voor de lagere inkomsten, dan moet het ook als directe inkomsten worden uitgekeerd, oftewel goed werk belangenorganisaties!

Laad alle reacties (34)

Of registreer je om te kunnen reageren.