Redactieblog

468 x bekeken 1 reactie

Rechter buigt zich over onteigeningswaarde polder

De rechtbank in Den Haag buigt zich maandag over de onteigeningswaarde van landbouwgrond in de Eendragtspolder bij Rotterdam.

Het is de eerste zaak die dient over een kwestie die ook in andere gebieden in Nederland speelt.

De Eendragtspolder, die nu nog gebruikt wordt als landbouwgebied, wordt veranderd in waterberging voor de naastgelegen gebieden. De afgelopen periode zijn een deel van de betrokken boeren al onteigend. De ondernemers gaan echter niet akkoord met de agrarische waarde die ze krijgen voor de grond.

"In het gebied komt waterberging die nodig is om woningen te kunnen bouwen. Deze woningbouw wordt alleen toegelaten als de waterhuishouding op orde is.", legt advocaat Jacques Sluysmans van Van der Felz advocaten uit. "De boeren vinden dat zij recht hebben om mee te delen in de opbrengst van de bouw van deze woningen. Ze willen daarom een hogere waarde dan de agrarische waarde, maar een complexwaarde voor de grond."

Ook in andere gebieden waar sprake is van aanleg van natuurcompensatie speelt deze kwestie. Deze natuur wordt daar aangelegd omdat er elders een nieuwe economische bestemming krijgen, zoals bij het Oostvaarderswold en de Hedwigepolder.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Leen

    Veel succes gewenst. De samenleving moet eens afleren om de boer als sluitpost te gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.