Redactieblog

442 x bekeken 2 reacties

Onzekerheid zwaarder dan ruimen

De onzekerheid bij geitenbedrijven in verband met de maatregelen rond Q-koorts treffen geitenhouders zwaarder dan de ruimingen zelf.

Dat concludeert sociaal pastoraal werker Henk Knapen van ZLTO.

De organisatie heeft in haar werkgebied met alle geitenbedrijven die besmet zijn met Q-koorts contact gehad. Enkele ondernemers verkeren in emotionele nood. "Dat is vaak in gevallen waar ook al andere ingrijpende situaties zijn zoals ernstige ziekten of overlijden", aldus Knapen. Hij verwacht dat de geitenhouders er met steun van de omgeving doorheen komen.

"We hebben met alle bedrijven telefonisch contact gehad. Daarnaast zijn we bij een klein aantal bedrijven op bezoek geweest", zegt Knapen. Hij merkt dat geitenhouders en hun gezinnen de ruimingen als zeer zwaar ervaren, maar dat ze het goed verwerken. "De ruimingen gebeuren op een heel zorgvuldige manier, zowel bij de omgang met de gezinnen als met de dieren. Dat draagt hier zeker aan bij", aldus de sociaal werker.

Ook ervaren de geitenhouders veel steun van hun omgeving, vrienden en familie. "We concluderen dat de periode daarna emotioneel en sociaal lastiger is voor de ondernemers. Er is veel onderzekerheid over de toekomst van de bedrijven. De ondernemers weten niet wanneer en hoe ze hun bedrijf weer kunnen opbouwen. Daarmee is de situatie heel anders dan tijdens bijvoorbeeld varkenspest. Toen werden alle dieren op het bedrijf geruimd en na een periode van leegstand en ontsmetting werd het bedrijf en het gebied vrij gegeven, waarna de herbevolking weer kon beginnen."

Ook vragen geitenhouders zich af of ruiming de juiste oplossing is in de strijd tegen Q-koorts.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  patrijs

  En ZLTO henkie,ben je ook al bij de slachtoffers van de Q koorts geweest?
  Ik denk dat deze ook wel onzeker zijn of ze nog ooit beter worden.
  Zijn dit niet dit de werkelijke onschuldige slachtoffers ?
  De ZLTO weet al 100 jaar wat de gevaren zijn van Q koorts (zegt hun voorman)
  Vooral doorgaan met mega stallen en veeproppen,je kent de risico's

 • no-profile-image

  moniquevos@t-online.de

  Patrijs, dat heb je goed verwoord! Nu we het er toch over hebben, weet je hoeveel mensen er lijden aan de gevolgen door complicaties van een normale Wintergriep? Nee? 250 tot 2000 doden per jaar, en dan de rest nog, die er wat aan overhouden. Juist JIJ kan de persoon zijn die een ander de Wintergriep bezorgt. Denk daar eens over na als je in het vervolg weer es naar een ander wijst! (makkelijk he zo achter je computertje). En over megastallen en veeproppen, ga eens naar een grote stad, joh, Ga met de trein, in het spitsuur, waar iedereen in elkaars gezicht aan het niezen en hoesten is. Kijk eens om je heen en krab je eens op je kop, voordat je anderen aanwijst. Want ook jij kan de oorzaak zijn dat een ander aan een "normale" griep sterft.

Of registreer je om te kunnen reageren.