Redactieblog

300 x bekeken 15 reacties

Is coöperatie middel of doel? (Slot)

De tien geboden voor de hedendaagse coöperatie:

1. Geef meer aandacht aan de leden. Als de coöperatie geen middel meer is om het inkomen te verbeteren, verdwijnt het doel. Het wantrouwen, dat wordt aangewakkerd door de NMV, is dodelijk voor de coöperatie.
2. De coöperaties zullen steeds groter worden. Dat is ook nodig omdat alleen grote ondernemingen internationaal kunnen opereren. Echter in de schaduw van de grote zullen de kleine blijven bloeien. De nichemarkten worden steeds interessanter.
3. De coöperatieve ideologie verandert. Het is niet meer de emotie van 100 jaar geleden. Het is nu de zakelijkheid die voorop staat. Daarin past extra inspanning voor duurzaam ondernemen.
4. Het is een tijd van verandering en crisis. Het lukt met name de grote coöperaties niet daar voldoende op in te spelen. Voorbeelden zijn de ledenbladen. Ze staan vol met hetgeen de coöperaties zijn en doen. Wat ze voor de boer betekenen blijft onderbelicht. Meer empatisch gevoel richting leden zou de coöperaties sieren.
5. Breng de coöperatieve geest ook binnen de onderneming. De medewerkers weten dan weer waar ze het voor moeten doen.
6. Bestuurders zijn vaak de papegaaien van de directie. Ze moeten meer doen richting de leden en die het gevoel geven dat ze er voor hen zijn.
7. De prestatie via de prijs blijft het beste bindmiddel binnen de coöperatie. De liefde van de boer voor zijn coöperatie gaat nu vooral door zijn portemonnee.
8. De financiële stromen moeten gescheiden worden. De ene stroom is de prijs. Dat is wat de coöperatie betaalt voor bijvoorbeeld melk of vraagt voor voer. De tweede stroom is de financiering. Er is nu teveel geld in de dode hand. Dat moet veranderen.
9. Boeren moeten meedelen in het vermogen dat gevormd wordt tijdens hun lidmaatschap, terwijl het vermogen in de dode hand op naam gesteld kan worden. Het is uit de tijd dat coöperaties steeds rijker worden en boeren – soms – arm eindigen.
10. Financiering door derden met zeggenschap moet worden afgewezen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer

  Eerst een antwoord voor Piet uit Zoeterwoude. Ik heb de serie over coöperaties wel zelf geschreven. En in de toekomst schrijf ik gewoon zoals het in mijn hoofd opkomt. Ook over coöperaties. Want die blijven volgens mij nodig. Edwin. Ook in deze tijd. Misschien wel meer dan ooit. We hebben echter bestuurders nodig, die wat meer in het heden leven en minder in het verleden. De "tien geboden" zijn daarvoor bedoeld als handvat.

 • no-profile-image

  paul

  ik denk dat boeren niet moeten onderhandelen met de cooperatie, Jan, want boeren zijn nl zelf de cooperatie.

 • no-profile-image

  Piet

  Heeft u deze serie stukjes zelf geschreven, vergaderboer? Ik vond het een hele goede reeks, maar totaal verschillend van uw andere schrijfsels. Meestal is u ongenuanceerd kritisch. Nu een weloverwogen mening over de coöperatie in deze tijd. Wie u ook bent, ik zou op deze wijze doorgaan. Het afserveren van mensen en zaken heeft helemaal geen zin. Dus niet weer vervallen in uw oude fouten.

 • no-profile-image

  vermogen

  Goed stuk vergaderboer. Bij Agrifirm en Cehave is er nog net de kans om het vermogen op naam te laten stellen. Moet dan wel snel gebeuren. Wanneer coöperaties last krijgen van grootheidswaanzin, gaan ze talrijke speeltjes opzetten over de grens. Met dank aan de boeren die hen dit geld in handen gedrukt hebben.

 • no-profile-image

  Jan

  Paul, Cooperaties zouden met afnemers moeten onderhandelen. Clusteren van volumes. Afspraken maken waartegen afnemers product kunnen komen. Of kortgezegd daadwerkelijk een aan-en verkoop cooperatie worden en niet alleen de verkoopfunctie uitvoeren voor bijvoorbeeld granen of het clusteren van probleem(bij)producten zoals mest. Daar zouden de boerenbestuurders zich eens hard voor moeten maken. Jan

 • no-profile-image

  edwin

  cooperaties zijn niet meer van deze tijd,althans niet de huidige formule,het doet mij meer denken aan een gemeentelijke instelling,waar de boeren de medewerkers moeten betalen,een traage logge organisatie met weinig disipline,waar de keiharde verdiende euro van de boeren worden versleten.

 • no-profile-image

  paul

  de prijs die boeren beuren voor de melk, zou centraal moeten staan, en minder bla bla bla.........

 • no-profile-image

  Han

  Vergaderboer de strekking van je verhaal is duidelijk. groeien om internationaal te gaan. Ik zou zeggen wil je internationaal meedoen, vorm dan alsregionale co-op's een netionale co-op die weer samen kan werken met buitenlandse co-op's. Waarom willen we allemaal de >grootste< zijn en proberen onze (buitenlandse) collega co-op te overtroeven, ja er zelfs uit te werken. Dit heeft tot nu toe alleen maar verliezers opgeleverd. en dat zal zo blijven in de toekomst. Bij >kleine< organisaties is het WIJ gevoel makkelijker te verwezenlijken dan bij de mologgen die niemand meer kan overzien en die alleen per directie dictaat kunnen worden bestuurd.
  Samen optrekken in de markt levert vast mee rop dan tegen elkaar vechten in deze overvoerde markt. Wanneer worden de boeren bestuurders en directies eens WIJS en gebruiken de al oude kennis SAMEN ZIJN WE STERK.

 • no-profile-image

  Jan

  Paul,
  Wat je zegt is idd zo gek nog niet. Waarom die grote focus op inkoopvoordelen van voer, kunstmest, gbm, zaaigoed etc. Is het niet veel verstandiger als de cooperatie onderhandelt met de melkfabrieken over de prijs van de melk, de prijs van de aardappelen maar ook voor gewassen zoals spruiten, witlof etc.
  De cooperatie kan er dan voor zorgen dat al die inkoopvoordelen ook saldo-voordelen worden want voor wat mij betreft mag het voer best duurder worden als ik daarmee meer voor mijn melk kan beuren...
  JAN

 • no-profile-image

  gert

  Transparantie is noodzaak ,ook de salarissen en onkostenvergoedingen van directie en bestuur duidelijk publiceren in het jaarverslag

 • no-profile-image

  een ei

  Ben blij dat wij als legpluimveehouder totaal niet cooperatief zijn we kopen het voer op prijs/kwaliteit verhouding is dit toevallig een cooperatie nou dan is dat zo en onze eieren gaan of naar Nederland maar kan net zo goed Duitsland of zelfs Zwitserland zijn bij de melkveehouderij is de HANDEL helemaal weg

 • no-profile-image

  Wolter

  Het interesseert mij helemaal niet wat onze directeuren en bestuurders krijgen als salaris en onkostenvergoedingen. Het gaat mij er om wat ze presteren. Als ze de hoogste melkprijs betalen mogen voor mij de directeuren en besturen van FrieslandCampina en de andere coöperaties ook een heel hoog loon krijgen. Dat verdienen ze dan ook. Het is net als met voetballers: als ze vaak scoren zijn ze nooit te duur. Als ze dat niet doen, kosten ze altijd teveel. Wat mij betreft maak je de salarissen van bestuur en directie afhankelijk van de hoogte van de melkprijs. Dit dan in vergelijking met de anderen. De laagste melkprijs uitbetalen betekent dan ook een heel laag inkomen. Hierop doorbordurend vind ik dat de directeur van DOC niet meer zou mogen verdienen dan het minimumloon en de directeuren van Rouveen en Cono meer dan de eerste man, 't Hart, van FrieslandCampina.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  Mooie serie waarbij vooral het protest tegen vermogen in de dode hand goed vind. Cooperatie moet niet alleen een mooie gedachte zijn, maar vooral zich uitbetalen in harde munt. Verder is degenen die bepaald ook de geldverstrekker. Dat is bij vermogen op naam veel duidelijker.

 • no-profile-image

  Ronald Kalter

  Mooie serie vergaderboer, het zou goed zijn als deze hele serie bij iedere cooperatie aan de voordeur zou worden gespijkerd.

 • no-profile-image

  Henk

  Helemaal mee eens. Eindelijk eens een goede begrijpelijke analyse van onze coöperaties in deze tijd. Met waardevolle voorstellen voor veranderingen. Vooral het punt van de werknemers spreekt mij aan. Die weten echt niet meer dat ze voor een coöperatie en dus voor de boer werken. Ook daar zouden de besturen wat aan kunnen doen. VErder zijn het natuurlijk wel onze bestuurders, die ons in deze vervelende situatie hebben gebracht. Coöperaties zijn voor de boer onmisbaar; het zijn echter onmogelijke, oncontroleerbare lichamen geworden. Dat moet anders.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.