Redactieblog

363 x bekeken 5 reacties

Is coöperatie middel of doel? (6)

Het 'wijgevoel' bij de coöperaties is er niet meer. Kan dat nog terugkomen of moeten we het maar vergeten?

Natuurlijk bestaat er nog wel een wij-gevoel bij de kleinere coöperaties. Reken maar dat de leden van Rouveen en Cono-Beemster trots zijn op hun coöperatie. Ze kennen de directeur en de bestuursleden nog persoonlijk en dat schept een band.

De sterkste band vormt echter de prestatie. De uitstekende melkprijs van deze kleine coöperaties doet de leden van de andere coöperaties watertanden. Maar 'klein' zegt niet alles. DOC is ook een betrekkelijk kleine coöperatie, maar daar voelen de leden zich weinig gelukkig. Het zijn de jaren van achterblijvende melkprijs. De verslechterde financiële situatie van de coöperatie maakt dat ook de verwachtingen voor de volgende jaren niet goed zijn. DOC-leden beuren nog jaren een lagere melkprijs. Het wij-gevoel verdwijnt dan alras.

Daar helpen geen moderne communicatiemiddelen bij. En het weer invoeren van een Algemene Vergadering, zoals Peter ten Hoeve wil is onmogelijk. Je kunt geen duizenden leden laten beslissen.

Daarom moeten we accepteren dat onze coöperaties grote ondernemingen zijn, die op afstand opereren. De besturen slagen er niet in die kloof te overbruggen. Nu niet en in de toekomst ook niet.

De liefde van het lid zal daarom steeds meer via de portemonnee gaan. De coöperatie moet het beter doen dan de particulier. Dan blijft er binding.

Plus de financiële betrokkenheid. Leden hebben nu veelal geen aansprakelijkheid meer, maar ook geen aandeel in de coöperatie. Dat zou anders moeten.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Peter hier mijn mail; agratax@xs4all.nl als je me je mail adres stuurt kunnen we rustig van gedachten wisselen over co-op 's en hoe voorkomen dat het een bedrijf met >mond dode< leden wordt.
  Ik heb de nodige ervaring in zowel Nederland als Oost Europa met het fenomeen boeren co-op.
  groeten Han

 • no-profile-image

  HetWeigevoel

  Dat "Weigevoel"wordt bewust uit de cooperaties gesloopt door mensen die last hebben van grootheidswaanzin, de resultaten zijn er dan ook naar.

  www.HetWeigevoel.nl

  En de boer die ploegde voort!!!

 • no-profile-image

  Han

  De co-op zal blijven, als was het alleen al omdat de boer de zekerheid wil hebben van afname van zijn product. Een particulier kan morgen de afname van "onrendabele" melk stoppen. Campina doet dat in bv. Rusland, in Canada hetzelfde met geitenmelk. Alleen ik denk dat boeren weer terug moeten naar de vergader tafel en hun gedachten (commentaar) daar moeten uiten en niet wachten tot de stamtafel als de directie en bestuur naar huis zijn. Het lid zal zich bewust moeten zijn van het feit dat >hij nooit een domme vraag< heeft het bestuur kan hoogstens een >dom antwoord< geven.

 • no-profile-image

  Peter Hofs

  Ik las met plezier je blog over de coops-.
  Ben hier ook betrokken bij de start van cooperaties. Op kleine schaal weliswaar.
  Werk met Agriterra samen met een landelijke coop. vereniging hier in de hoofdstad Antananarivo.

  Je sluit je blogs af met: Dat zou anders moeten.
  Heb jij referenties / info die ik zou kunnen gebruiken om de gevolgen van de schaalvergroting zoals die in NL plaatsvond zolang mogelijk uit te stellen?

  Met een hartelijke groet,
  Peter

 • no-profile-image

  Eenheid maakt macht

  Helaas is het fout gegaan! De eenheid heeft men niet kunnen bewaren. Conclussie: het samen sterk staan voor een sterke cooperatie waar alle boeren die erbij betrokken zijn, een redelijke opbrengstprijs voor hun product zullen ontvangen. De cooperatie heeft er een machtsspel van gemaakt. Dit over de ruggen van de boeren. Dat veel boeren met dit beleid het niet eens zijn blijkt uit de oprichting van de vakbonden. Als ik lees in de 10 geboden (conclussies) van de discussie over de cooperaties, dat NMV door haar onderzoek, de cooperaties kan opblazen. Ik denk dat dit ook wel duidelijk is in de discussie in de Tweedekamer. De boeren mogen een leveranciersvereniging op richten die het doel heeft om een kostprijs dekkende opbrengst te vragen. Daarmee kun je de cooperaties wel mee omzeep helpen. De vraag is, of dit erg is? Als we de prijzen zien die we nu ontvangen, is het helemaal niet erg. Zij hebben de markt ook gemanipuleerd, dit hebben veel boeren niet door, maar het gaat over hun rug. Zo kan het niet doorgaan, geen boer houd het vol! En de graaiers graaien maar door. Velen zijn woedend doordat ze zo misbuikt worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.