Redactieblog

336 x bekeken 4 reacties

EFSA bezorgd over nieuwe runderziekte

De Europese organisatie voor voedselveiligheid EFSA vraagt deskundigen op het gebied van diergezondheid en welzijn een standpunt in te nemen over Bovine Besnoitosis.

EFSA noemt de ziekte een nieuw emerging disease in Europa, op basis van een toename van het aantal besmettingen in verschillende lidstaten. In Nederland is de ziekte nog niet vastgesteld.

Bovine besnoitosis is een ziekte die via dazen en stalvliegen wordt verspreid. De ziekte uit zich door verkleuringen en verdikkingen van de huid. De ziekte kan tot 10 procent sterfte veroorzaken. De ziekte is gevonden in delen van Zuid-Europa, Israël, Afrika, Azië. Vorig jaar dook de ziekte op in Zuid-Duitsland, vermoedelijk door een diertransport uit Frankrijk. Vee dat besmet is geraakt, blijft levenslang drager en daarmee infectiebron voor andere dieren. Vermoedelijk kan de ziekte via natuurlijke dekkingen worden overgedragen.

In sommige landen buiten Europa wordt gevaccineerd tegen de ziekte.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hey Ho.Nog meer landen zonder controle van wat dan ook he in jullie zogenaamde bescherming halen.Vooruit wetend dat het niet kan maar 10 knakkers beslissen voor 100 miljoen.Gevolg ik kan nooit meer een koetje uit NL. naar hier importeren. Nu moten we het al doen met koeien uit Hongarije!?Waar NL. 20 jaar gelden de grootste rommel van KI zaad heet heen gestuurd. En daar moeten we dan 3000 euro voor dokken.Dank je.
  land hier heeft aanvraag voor 15000 dieren uit .Ja liefst NL.

 • no-profile-image

  gert

  @israelier, stage naar israel is niet toegestaan! er komen al zoveel ziektes uit die richting

 • no-profile-image

  Israelier

  Gelukkig blijkt het hier nog mee te vallen, Bart Last

 • no-profile-image

  Agnes

  Willen jullie mij niet zo belachelijk maken op Hyves?

Of registreer je om te kunnen reageren.