Redactieblog

349 x bekeken 17 reacties

Aanpak Q-koorts onder vuur

Buitenlandse specialisten op Q-koortsgebied zetten grote vraagtekens bij de Nederlandse aanpak van Q-koorts.

Dat bleek vandaag tijdens een internationaal congres in Breda over de bacterieziekte. De kritiek komt vooral van Australiërs en Fransen.
Q-koortsspecialist Stephen Graves uit Australië vindt de ruimingen van drachtige geiten een slechte maatregel. "Met het doden van geiten heb je de bacterie nog niet gedood. Wel wordt een belangrijke economische sector kapot gemaakt." Hij vreest dat het besluit om over te gaan tot ruimen, een paniekmaatregel is. Graves vindt het vaccineren van jonge dieren, in combinatie met vaccinatie van mensen, een betere weg dan het ruimen van dieren.

"Het probleem zit niet bij de geiten, maar bij de mensen", aldus Graves. "Je moet het probleem aanpakken door mensen tegen Q-koorts te beschermen met een vaccin", vervolgt de deskundige. In Frankrijk, waar eveneens problemen zijn met Q-koorts, worden geiten eveneens niet geruimd in verband met Q-koorts, omdat de omgevingsbacterie niet uit te roeien is. In België worden besmette bedrijven vooralsnog ook niet geruimd.

Opvallend is dat de problematiek van Q-koorts verschillend is per land. Terwijl in Frankrijk vooral abortusproblemen bij vee zijn, zijn in Australië vrijwel geen problemen bij vee, maar worden mensen ziek. In Australië worden mensen al twintig jaar met succes gevaccineerd tegen Q-koorts. In Nederland worden de mogelijkheden van vaccinatie onderzocht. Hier moet in juni een advies over komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ex geitenhouder

  het is dus niet bij de geit begonnen, maar de mens is de schuldige, jammer dat de politiek zich niet informeerd voor ze een sector om zeep helpen,en als ze nu de geitenhouders maar weer de kans geven om de bedrijven weer op te starten, en het fokverbod opheffen zodat er dit jaar nog jonge dieren komen om een nieuwe start te maken

 • no-profile-image

  geitenhoudster

  Regelmatig is er op deze en andere sites gereageerd door verschillende mensen dat er info uit het buitenland (Australie, Frankrijk etc.) gehaald moest worden en dat men niet eerst zelf het wiel moest proberen uit te vinden omdat die tijd er niet is! Ben blij dat dit beleid er van langs heeft gekrgenen. De vraag is nu wat doet onze minister zonder boeren- hart met al deze opmerkingen. Of heet zij voortaan IWAB (Ik Weet Alles Beter)

 • no-profile-image

  Jan

  Het bericht van het AGD is gekleurd en hier en daar onjuist. Ik was ook bij het congres in Breda.
  Australie is een zeer groot en leeg land. Daar doen ze niets aan de schapen en zeggen tegen de mensen: "Als je je wil beschermen dan vaccineer je je maar." Deze houding is in de Nederlandse situatie met miljoenen mensen die in de buurt van intensieve geitenhouderijen wonen ondenkbaar.
  In Frankrijk heeft vanaf 2004 de sector preventieve maatregelen genomen door te vaccineren voordat er problemen met grote aantallen humane ziektegevallen optraden.
  In Nederland heeft men de literatuur niet bijgehouden en niet gerealiseerd welke gevolgen de enorme groei van de melkgeitenhouderij zou gaan geven.
  Insiders weten al wat de commissie van Dijk zal gaan zeggen (mits deze commissie haar werk goed doet)

 • no-profile-image

  gert

  Was Verburg hier ook aanwezig of was ze weer niet uitgenodigd ?

 • no-profile-image

  dierenvriend

  INGE ,als geruimd bedrijf heb jij het recht om dit landelijk bekend te maken ,doe er wat mee .

 • no-profile-image

  herkauwer

  De Q-koortsruimingen en alle andere LNV-ellende spelen zich Boven-Poltiek af! Zij zijn een resultaat van heimelijke afspraken die er in de jaren '90 gemaakt zijn met het agri-industriële en bancaire machtsblok en die al vanaf 1997 door de ambtelijke top van LNV worden uitgevoerd. Daaraan veranderd een kabinetscrisis niks! De enige mogelijkheid is om via de Hoge Raad te eisen dat LNV onder curatele wordt gesteld en dat de hele ambtelijke top, die sinds 1990 in dienst was/is, gearresteerd en onder ede gehoord wordt. Met behulp van de leugendetector!

 • no-profile-image

  herkauwer

  Er moet natuurlijk staan: Boven-Politiek!

 • no-profile-image

  Herma van Timmermans

  nooit zal de schande worden weggenomen waaraan we schuldig zijn door prachtige gezonde drachtige dieren te doden. Een volkomen gebrek aan integriteit en ethisch besef. Kenmerkend voor het gehele CDA, LTO LNV en niet alleen Verburg. Met haar vervangen bereik je niets. Stem nooit, nooit meer op het CDA en CU.

 • no-profile-image

  Patrick

  Wel, de aanpak ligt al vanaf dag 1 onder vuur. Toegeven zal moeilijk zijn voor de omhooggevallen deskundigen en politieke marionetten. Terugkijken is altijd makkelijker, dan op de goede momenten ingrijpen. Dat passieve gedrag van niet kunnen beslissen, niet willen beslissen, niet durven beslissen, ik bedoel op tijd en proportioneel zal een les moeten zijn ook voor de GD, GGD de boeren vertegenwoordigers, boeren en wie dan ook. Echter dit zie je terug in elke sector of organisatie. Het wil dus niet zeggen dat een volgende keer het niet weer gebeurd, want het sluipt er zo in, van hopen en afwachten, wishfull thinking en denken dat anderen wel ingrijpen omdat ze specialisten zijn. Maar ja, die zijn het niet, dus die moeten weer onderzoeken, en diegene die onderzoekt heeft altijd meer tijd nodig. Wel zie je in probleem momenten precies wie capabel is voor een verantwoordelijke functie. Want zeg nu zelf, als er niets aan de hand is, of de volgende dag weer hetzelfde is als de vorige dag kan iedereen dat. Ik ben bang dat er heel, heel veel schakels gefaald hebben, letterlijk gefaald in wat ze zouden moeten doen, en dat is erg triest.
  Heel veel verkeerde mensen op verkeerde of langdurige functies/plekken, en die gaan de volgende keer weer de mist in. Dat gaat niet veranderen, want het zit er gewoon niet in bij deze mensen, dat is niet erg of zielig, wel een voldongen feit. Dus gevangenis straf is op zijn plaats, voor mismanagement, overkill besluiten en gewoon falend beleid. Wat ze moeten doen, doen ze niet, en wat ze dan doen, doen ze niet goed. 3 keer niets dus.

 • no-profile-image

  dirk

  Denk je dat Verburg met haar kliek zich daar wat van aan trekt Denk van niet Ik heb dit ook cda ers met de verkiezingen fijntjes meegedeeld en er voor te zorgen dat deze dame met de meeste spoed word vervangen voor er nog meer ongelukken gebueren

 • no-profile-image

  p

  dit is iets wat al lang bekend was ,maar altijd al genegeerd werd ! zou dat nou veranderen??? hopelijk voorde boeren dat ze nu de inzicht gaan krijgen en het verstand!!!

 • no-profile-image

  Brabantse

  Ik zou zeggen, leen deze en/of dergelijke berichtgevingen eens uit aan de landelijke pers, dan bereiken we de burgers nog meer, die lezen nl. geen of nauwelijks agrarische sites, en daar stonden de laatste weken toch veel opmerkelijke dingen op over alles omtrent de QKOORTS.

 • no-profile-image

  dierenvriend

  Verburg wil verder met natura 2000.Verburg wil van de Nederlandse boerenbedrijven af .de wil van Verburg is wet .ze gaat veel ,veel te ver .wie gaat haar STOPPEN ????

 • no-profile-image

  geitenkop

  de qkoorts kan haar stoppen door haar geen medicijnen toe te dienen.

 • no-profile-image

  Inge

  Ik ben heel erg benieuwd, wat de ministers met deze informatie doen. Helaas lees ik dit bericht alleen bij agd en niet in de landelijke ochtendbladen. Dit vind ik al een fout teken. Ze zullen het toch niet in de doofpot gooien?
  Hier MOET wat mee gedaan worden, onze geiten krijgen we er niet mee terug, maar hopelijk wel onze toekomst met onze bedrijven.
  Want als het nog lang gaat duren zonder nieuwe/andere maatregelen dan gaan veel bedrijven dit niet overleven.

 • no-profile-image

  Inge

  We laten ons echt wel horen. Dat hebben we steeds gedaan. Aan ons zal het niet liggen, we hebben de pers wel vaker opgezocht.

 • no-profile-image

  Vruub

  Ja, laten we lekker overal tegen vaccineren, dat is een veel beter idee.
  Laat dit eerst maar eens goed onder de loep worden genomen in Nederland, er is nog veel te weinig aandacht voor.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.