Redactieblog

370 x bekeken

Wij missen de krenten in de pap

Aardappelcoöperatie HZPC heeft een moderne financiering. Via aandelen. Dat levert een leuk rendement op.

In het jaar 2000 gaf HZPC aandelen uit met een nominale waarde van 20 euro. Vorige week vrijdag sloot de koers op € 48,40. De hoogste koers sinds de uitgave. De aandelen leveren ook nog een goed rendement. In voorgaande jaren varieerde het van 7 tot 14 procent. Samen met de koersstijging een uitstekende belegging dus. En de aandelen zijn in handen van de eigen kring. Telers, oud-telers, personeelsleden, oud-personeelsleden en bij de HZPC aangesloten kwekers zijn de eigenaren en profiteren. Zij krijgen dus de krenten in de pap.

Die krijgen – buiten de leden van Forfarmers – de veehouders niet. Het nieuwe Agrifirm heeft een enorm vermogen in de dode hand, waar de leden niet van profiteren. Hetzelfde geldt voor FrieslandCampina. Ook daar blijft het vermogen in de dode hand. Alle forse reserveringen verdwijnen in de onmetelijke pot van onze zuivelcoöperatie. Ergerlijk. Wat hadden we dat bij Friesland Coberco, later Friesland Foods, beter voor elkaar. Ook daar aandelen, die ons door de jaren heen een uitstekend rendement hebben opgeleverd.

Hoe is het mogelijk dat bestuurders van Agrifirm en FrieslandCampina dit hebben laten gebeuren. Boerengeld wordt dood geld. Als je stopt met je bedrijf, blijft er niets over. Anderen gaan er mee aan de haal.

Is er nu niemand die dit tij meer kan keren?

Of registreer je om te kunnen reageren.