341 x bekeken 2 reacties

NMA alleen voor consument

agd.media
De Nederlandse Mededingingsautoriteit NMA heeft meelfabrieken grote boetes opgelegd wegens kartelvorming.

Vijftien meelfabrieken uit Duitsland, België en Nederland zouden zich in de periode van 2002 tot 2007 niet aan de regels hebben gehouden. De NMA meldt dat de bedrijven zich schuldig hebben gemaakt aan het gezamenlijk opkopen van concurrenten en het maken van afspraken om elkaars klanten niet af te pakken.

Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa, spreekt van een ernstige zaak. Een kartel dupeert alle Nederlanders als zij geen eerlijke prijs betalen voor hun basisvoedsel, vindt Kalbfleisch.

Kalbfleisch heeft gelijk dat de zaak ernstig is, al mist hij een belangrijk argument. De graanprijzen waren in de jaren waarin dit speelde erg laag. Het is zeer zorgelijk dat de meelfabrieken zelfs bij deze lage graanprijzen maatregelen blijken te nemen om het hoofd boven water te houden. Dit moet de akkerbouw zich ook aantrekken. De NMA komt op voor de consument, maar niet voor de boer die een erg lage prijs voor zijn product krijgt. Er is maar een oplossing: de mededingingswet moet worden aangepast, zodat niet alleen de consument beschermd wordt, maar ook de primaire producent.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Niet alleen schrijven in de krant maar ook zorgen dat dit op de agenda van de kamer komt en reacties vragen aan kamerleden en LTO.

 • no-profile-image

  Aad van Dijk

  Ik vind het schandalig zoals de heer Pieter Kalbfleisch, met twee maten meet.
  Ander voorbeeld De NMA gaat de paprika telers een GROTE Boete opleggen over z.g. prijsafspraken. De telers moesten in dat jaar gemiddeld €10.- per M" erbij leggen is dus €100 000 per ha. heel veel bedrijven gaan kapot Maar ja de Heer Pieter Kalbfleisch komt uit het Groot super marktconcern
  1 en 1 = ??? Wie helpt Wie??/
  Wie gaat uiteindelijk de rekening betalen?? De concument.!!


  Mvr. Grt. Aad van Dijk Bleiswijk Tell: 010 522 1754

Of registreer je om te kunnen reageren.