176 x bekeken

Moeizaam gevecht

agd.media
Dat de uitvoering van Natura 2000 niet gemakkelijk verloopt, is genoegzaam bekend. Dat daar weinig aan valt te doen evenzeer.

Begin dit jaar nog deden toenmalig premier Balkenende en landbouwminister Gerda Verburg een poging meer armslag te krijgen van de Europese Commissie. Tevergeefs.
Toch ziet de nieuwe staatssecretaris Henk Bleker mogelijkheden. Hij wil samen met andere lidstaten onderzoeken waar de problemen zijn en vervolgens bekijken wat daar aan kan worden gedaan; de kracht van het getal dus. Met deze strategie hoopt hij te slagen daar waar het vorige kabinet faalde.

De sector zal hem die opstelling in dank afnemen. De ammoniakproblematiek heeft veehouderijen nabij Natura 2000-gebieden op slot gezet. Een oplossing is voorlopig niet in zicht, aangezien de Programmatische Aanpak Stikstof nog steeds op zich laat wachten. Veel boeren zitten met de handen in het haar.

Of Bleker zal slagen in zijn missie, valt echter te betwijfelen. Zijn pleidooi moet dan wel heel breed worden gedeeld. En dan nog is het moeilijk voorstelbaar dat de Europese Commissie gaat morrelen aan de fundamenten van het zwaar bevochten natuurbeleid. De staatssecretaris wacht een moeizaam gevecht.

Of registreer je om te kunnen reageren.