Redactieblog

279 x bekeken

Ganzensector wil geen verenpluk bij levende dieren

Brussel - De vier leidende producenten van ganzenvlees in de Europese Unie staan achter de dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters in hun strijd voor een verbod op het winnen van veren en dons van levende dieren.

Dat meldt Vier Voeters. Het gaat omder andere om marktleider Animex en de bedrijven AMI, Goldrob uit Polen en enkele Hongaarse en Duitse bedrijven.

De Europese voedselautoriteit Efsa meldt na een onderzoek dat veren en dons pijnloos en schadeloos van levende ganzen kan worden geplukt. Hiervoor moeten wel speciale kam- en borstelmethodes worden gebruik op het moment dat de dieren in de rui zijn.

Het wetenschappelijk panel van Efsa stelt daarnaast dat bij het proces zo vriendelijk mogelijk met de dieren moet worden omgegaan bij het vangen en de omgang met de dieren. Of de dieren op een welzijnsvriendelijke manier worden geplukt kan worden vastgesteld op basis van bebloede veren, huidbeschadiging, botbreuken en ontwrichte vleugels.

Vier Voeters en de aangesloten ganzenvleesproducenten pleiten voor een totaalverbod op het winnen van veren en dons van levende dieren, zonder uitzonderingen. De organisatie zegt dat de controles die Efsa vereist gedoemd zijn te mislukken. “De autoriteiten in verenpluk landen zoals Hongarije verbergen wreedheid tegen dieren systematisch”, zegt Marcus Müller van de dierenwelzijnsorganisatie. Vier Voeter zegt videobeelden te hebben dat Hongaarse leveranciers in opdracht van Duitse beddenfabrikanten certificaten vervalsen over de oorsprong van het dons.

Of registreer je om te kunnen reageren.