Redactieblog

456 x bekeken

Een BTW-tarief voor uitmesten en voeren van paarden

Het uitmesten van boxen en voeren van paarden betreffen één btw-prestatie: het verzorgen van paarden. Deze btw-prestatie is volgens het Hof Arnhem belast tegen het tarief van 19 procent.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Arnhem de volgende:

A en zijn vrouw exploiteren in vof-verband een paardenpension. De prestaties die belanghebbende (X vof) verricht bestaan - naast de verhuur van de box en het gelegenheid geven tot sportbeoefening - uit het uitmesten van de boxen en het voeren van de paarden. Volgens belanghebbende zijn dit alle aparte prestaties. De inspecteur stelt echter dat het uitmesten en voeren van de paarden als één prestatie moeten worden aangemerkt: het verzorgen van de paarden. In geschil is de toepassing van het btw-tarief. Rechtbank Arnhem oordeelt dat het verstrekken van voer en het uitmesten als één prestatie moeten worden aangemerkt: het verzorgen van paarden. Op deze prestatie is het algemene tarief van toepassing.

Hof Arnhem oordeelt dat belanghebbende er niet in is geslaagd aannemelijk te maken dat een deel van haar prestaties bestaat uit de levering van voer. Het hof volgt belanghebbende niet in haar stelling dat er in dezen sprake is van twee prestaties. Volgens het hof is er sprake van één prestatie: het verzorgen van paarden. Het hof beslist de discussie in het voordeel van de inspecteur. Het hof verlaagt de naheffingsaanslag nog wel, omdat belanghebbende en de inspecteur hierover overeenstemming hadden bereikt.

Meer informatie: Hof Arnhem, MK II, 2 november 2010, nummer 09/00406

Of registreer je om te kunnen reageren.