Redactieblog

459 x bekeken

De oorlog is nu echt voorbij

Deze column markeert het eind van een tijdperk aan de Groninger universiteit.

Toen ik op de Groningse universiteit ging werken, ontdekte ik al snel dat de bibliotheek van Economie/Geografie geen abonnement had op Boerderij. Dat kon natuurlijk niet voor een instituut dat landbouweconomen opleidde. Ik vroeg belet bij mijn hoogleraar Remmelt van Hees. De hooggeleerde Van Hees was meer grootgrondbezitter dan professor. Namens zijn familie beheerde hij boerderijen en landbouwgrond in Drenthe en Overijssel, en hij was zeer begaan met het lot van de boeren. U begrijpt het, ik verwachtte een pluim en een schouderklop voor mijn ontdekking. De anders zo rustige Van Hees liep echter rood aan. Boerderij was een fout blad, de toenmalige uitgevers, de gebroeders Misset, waren fout in de oorlog. En dus geen Boerderij zolang hij er over ging. Inmiddels weet ik dat niet iedereen hetzelfde denkt over de gebroeders. Regionale tv-zenders in Gelderland hebben er recent zelfs een serie over uitgezonden. De conclusie: de Missets waren misschien wel fout, maar ook wel een beetje goed. Het feit dat Misset al in 1976 was overgenomen door Elsevier deed er voor Van Hees evenmin toe. Fout was fout, geen Boerderij in de bibliotheek.

Toen ik er na de dood van Van Hees zelf over ging, heb ik geen actie ondernomen. Gewoon vergeten. Er zijn bij de Rijksuniversiteit nu twee abonnementen, maar niet bij Economie/Geografie. Vanwege de oorlog dus. Toen de Boerderij-redactie me vroeg columns te gaan schrijven, kwam het allemaal weer boven. Deze bijdrage heeft daarom historische betekenis: de oorlog is nu echt voorbij, ook in Groningen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.