255 x bekeken

Broze basis voor kaas-succes

agd.media
Europa doet het goed op de wereldmarkt voor kaas. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie en het Productschap Zuivel.

Daar blijkt ook uit dat Nederland moet oppassen voor Duitsland. Dit land is al de grootste kaasproducent en -exporteur in de EU, maar boekte in de eerste negen maanden ook de sterkste exportgroei.

Duitsland is gelukkig voor Nederland vooral sterk in bulkkazen, maar dat wil niet altijd zeggen dat daar minder winst mee is te halen. In een jaar als dit, met grote prijsstijgingen van zuivelproducten en een grote vraag naar kazen, zijn de marges ook op bulkkaas goed. Zie de melkgeldbetalingen van DOC Kaas.

Voor Europa (en Nederland) is vooral Rusland van belang, in combinatie met het herstel van de wereldeconomie. Het is een markt om zuinig op te zijn, maar het is ook een uiterst kwetsbare markt. Hebben de Russen even iets minder import nodig of speelt er een politiek probleem; de export zit zo in de knel. Daar is niet veel aan te doen.

Alternatieve bestemmingen bieden (nog) onvoldoende soelaas. Of de Chinezen moeten opeens belangstelling krijgen voor Europese kaas. Tot nu toe zijn zij geen grote importeurs. Vooralsnog valt te constateren dat de exportcijfers goed nieuws zijn, maar ze laten ook zien dat de basis van het succes broos is.

Of registreer je om te kunnen reageren.