Redactieblog

180 x bekeken 5 reacties

Weinig kostenbewuste individualisten

"Hun beroep is hun levenswijze. Bedrijfsmatig werken is ze vreemd. Dat is echter wel nodig om te overleven", zegt Arie Verberk, die zijn rapport over de sector, geschreven op verzoek van de minister, aanbood aan de Tweede Kamer.

Hij is niet mals over de ondernemers. "Het zijn hele pure, zuivere individualisten. Ze zien hun werk niet als hun beroep, maar als een levenswijze. Maar met een investering van miljoenen kun je wel individualistisch zijn, maar je moet ook bedrijfsmatig kunnen werken en samenwerken."

"Ik heb geconstateerd", zo gaat hij verder, "dat velen niet professioneel bezig zijn. Als je vraagt wat hun kostprijs is, krijg je allemaal verschillende antwoorden. Sterker nog, de meesten weten niet precies wat hun kostprijs is. Hoe kun je dan een bedrijf runnen?"

Verberk constateert ook dat sector versnipperd is. Er zijn veel te veel organisaties, die allemaal andere oplossingen bepleiten om uit de crisis te komen. Daarbij ontving hij ook mails van ondernemers, die het in huidige tijden wel kunnen maken. Die waren niet mals: "Je gaat die stommelingen toch niet helpen, die niet mee kunnen komen? Dat gaat ten koste van ons".

De conclusie van Verberk is: "Als de sector zich nu niet gaat verenigen in één organisatie, mogen ze in de toekomst nooit meer klagen. Dan moet de overheid ook niets meer voor hun doen." Heldere taal van rapportschrijver Verberk. Hij had het over de wereld van de schippers, die aanklopt bij de overheid.

Als je voor schippers boeren leest, hebben wij dan niet hetzelfde probleem?

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  En daaruit blijkt maar weer eens dat de vrije handel voor voedsel niet werkt. De fabriek staat immers buiten. Je bent veel te afhankelijk van teveel factoren.

 • no-profile-image

  natuurboer

  Een autofabrikant bepaald als producent voor welke prijs een nieuwe auto aan de consument aangeboden dient te worden. En niet de dealer/garage als tussenhandel. Bepaald een melkveehouder als producent ook voor welke prijs de zuivel aan de consument aangeboden dient te worden? Nee, daar is het precies andersom als bij de autofabrikant en dealer/garage. Bij melk is het de tussenhandel die bepaald voor welke prijs de zuivel aan de consument aangeboden wordt. Bovendien een nieuwe auto wordt eerst besteld en gelijk betaald en daarna pas geproduceert. (levertijd nieuwe auto).
  Bij melk is ook dat andersom. Er wordt eerst melk geproduceerd en daarna de prijsbepaald met betaling. Autofabrikant en melkveehouder worden als ondernemer over één kam geschoren. Echter de marktbenadering van beide is tegenstrijdig met elkaar en valt derhalve niet onder dezelfde noemer te plaatsen.
  Industriële ondernemer of landbouwondernemer, het is maar net hoe je er tegenaan wilt kijken.

 • no-profile-image

  realist

  Verberk dan beb jij met dit verhaal zeker de slimste niet. het is voor ons een druk op de knop en we hebben de kostprijs. Maar de vraag is, hoe is die opgebouwd, wat neem je er in mee! Daarbij, hij veranderd elke dag. En al weet je de kostprijs, je ontvangt dan nog niet de opbrengstprijs die nodig is! Dat de belangenbehartiging verdeelt is weten we. Er zijn die zijn er voor de organisatie en er zijn er voor de leden! Ik denk dat de echte ondernemer allang in het buitenland zit! Hier wordt meer geluisert naar de buitenwacht die niet werkt en alleen maar wil ontvangen.

 • no-profile-image

  .

  De melk miljonairs moeten niet klagen. Als zij meer geld nodig hadden konden zij met veel winst quotum verkopen. Nu is de prijs gevallen. Maar nog lang niet die prijzen die ze in het buitenland betalen. Ik ken melkveehouders die in 2009 enkele balkenende's hadden. En met deze prijzen behoorlijk wat ruttes. Maar die hoor je niet klagen. Het is ook normaal dat iedere 10 jaar het aantal boeren halveert. Gaat ook niet anders. De techniek gaat vooruit. De kwaliteit van het vee en de gewassen gaan vooruit. Daardoor de arbeidsproduktiviteit. Je hoort nu alleen de mensen die niets gedaan hebben in de tijden dat het goed was of dat ze rijk waren. Dat is gewoon dom! Die domheid wordt nu beloont met de bijstand.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Arie kan dan wel afvragen hoe je een bedrijf moet runnen als je de kostprijs niet weet. Mijn vraag daarop is: kun je dan alleen maar een bedrijf runnen als de kostprijs weet? Wat ik wel weet is dat ik bij mij de kostprijs en de opbrengstprijs niet exact weet maar, wat volgens mij belangrijker is, de boekhouding is wel in zwarte cijfers.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.