Redactieblog

361 x bekeken

Weinig aanbod op Zeeuwse grondmarkt

De grondmarkt in de provincie Zeeland kenmerkt zich door weinig aanbod, terwijl er wel vraag is naar grond. Dat zegt makelaar Leo de Oude van ZLTO Vastgoed.

"Je merkt dat ondernemers weer meer perspectief zien in hun bedrijven. De prijzen voor akkerbouwgewassen zijn goed, wat zorgt voor een goede stemming in deze sector. Ondernemers zijn op zoek naar schaalvergroting, wat leidt tot een toename aan vraag en een afname van grondaanbod", legt De Oude uit. "Tegelijkertijd speelt sinds de kredietcrisis dat mensen minder vertrouwen hebben in geld en er dus voor kiezen in grond te beleggen."

De situatie op de grondmarkt zorgt nog niet voor stijgende prijzen. "De prijzen zijn vast." Het prijsniveau voor agrarische grond varieert in Zeeland tussen de 48.000 tot 50.000 euro in Zeeuws-Vlaanderen tot 65.000 euro in Zuid-Beveland. "Verschil in waarde voor gras- en bouwland is er vrijwel niet. Het meeste grasland in deze provincie is ook geschikt als bouwland. Percelen die alleen geschikt zijn als grasland zijn er bijna niet. In deze gronden wordt ook vrijwel niet gehandeld", zegt de ZLTO-makelaar.

Het zijn met name akkerbouwers die actief zijn op de Zeeuwse grondmarkt. De instroom van melkveehouders die elders in Nederland zijn uitgekocht door projectontwikkelaars droogt een beetje op. "Dat komt vooral omdat projectontwikkelaars en gemeenten sinds de kredietcrisis minder actief zijn", zegt De Oude. Hij merkt ook dat melkveehouders minder actief zijn op de grondmarkt dan akkerbouwers. Dat ligt niet alleen aan de tegenvallende melkprijs van vorig jaar. "Je ziet dat de productie anders wordt. Akkerbouwers hebben grond nodig voor productie, terwijl melkveehouders liever investeren in een stal. Economisch kan het aantrekkelijker zijn voer aan te kopen dan grond aan te kopen. Een hectare mais is vaak goedkoper dan de rente van de grond", legt de vastgoedspecialist uit.

De handel in complete bedrijven is wat rustiger doordat de stroom nieuw-vestigers opdroogt. "Maar je ziet dat er bij aanbod van een akkerbouwbedrijf wel ondernemers zijn die de koppen bij elkaar steken om het bedrijf over te nemen. Soms gebeurt dat gezamenlijk, of de grond van het bedrijf wordt verdeeld onder de 'blijvers'."

Voor de komende periode verwacht makelaar De Oude weinig grote veranderingen op de Zeeuwse vastgoedmarkt. Door de positieve stemming in de akkerbouw is te verwachten dat de grondprijzen stabiel blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.