227 x bekeken

Veilig maar riskant

agd.media
De voorstellen die EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos vandaag gepresenteerd heeft voor het landbouwbeleid na 2013 zijn weinig verrassend.

Niet alleen waren de plannen in grote lijnen al uitgelekt; ook inhoudelijk vaart Ciolos op zeker.

Dat de EU zal afstappen van de historische referentie als basis voor de inkomenstoeslagen was al langer aangekondigd. Ook een eerlijker verdeling van de landbouwgelden tussen de lidstaten ligt in de rede. Tegelijk is de precieze uitwerking van de voorstellen nog allerminst duidelijk, nu er bij gebrek aan overeenstemming over de toekomstige EU-begroting nog geen bedragen aan hangen.

Ciolos heeft een evenwichtig stuk willen presenteren. Dat is ook nodig nu hij 27 lidstaten achter zijn plannen moet krijgen. Keerzijde is dat het op vele punten vaag blijft. Het lijkt op ’voor elk wat wils’: een beetje herverdelen, een beetje groener. Risico is dat als de voorstellen concreter worden mensen alsnog teleurgesteld raken. Dat lijkt onvermijdelijk nu het lijkt dat de begroting na 2013 zeker niet zal groeien.

Ciolos pleit voor geleidelijke hervorming. Hij zegt ook een ruime overgangstermijn te willen nemen, waarbij de periode tot 2020 voor de hand ligt. Ook daarin schuilt een gevaar: dat het GLB te weinig wordt hervormd en onder zware maatschappelijke druk komt te liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.