Redactieblog

458 x bekeken 7 reacties

Rabobank: dierenarts moet rol verbreden

Dierenartsen moeten hun rol in de maatschappij verbreden.

Dat zegt Wim Thus, directeur landbouw van Rabobank Nederland. "De dierenarts moet zijn dienstverlening richting de veehouder natuurlijk zo goed mogelijk blijven doen, en daarbij zo min mogelijk geneesmiddelen gebruiken. Maar hij moet ook breder actief worden. De dierenarts heeft zijn verantwoordelijkheid in de veehouderijsector en die moet hij ook nemen", zegt Thus tijdens een symposium van dierenartsen voor landbouwhuisdieren van de KNMvD.

Hij vindt dat dierenartsen prominenter aanwezig moeten zijn in de maatschappelijke discussies over de veehouderij. Ook in het debat over volksgezondheid speelt de dierenarts volgens Thus een belangrijke rol. "Dierenartsen hebben heel veel kennis en kunde en deze kunnen ze volgens ons beter verspreiden, bijvoorbeeld in gesprekken met de humane medici over zoönosen."

Rabobank benadrukt wel dat dierenartsen voor hun diensten wel een eerlijke vergoeding moeten krijgen. "Het inkomen van de dierenarts mag niet te zwaar afhangen van de medicijnverkoop."

De visie van Rabobank sluit aan bij die van voorzitter Peter Egberink van de Groep Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren (GGL) van de KNMvD.

De rol van de dierenarts is in de loop van de jaren veranderd van dokter voor het vee naar bedrijfsbegeleider. "In de toekomst zullen we steeds meer worden gezien als de hoeder van dierenwelzijn, diergezondheid, voedselveiligheid en volksgezondheid", zegt Egberink.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Frank

  Het is altijd nog de ondernemer die een financieirng benodigd heeft en niet andersom.

  zou mooie boel worden

 • no-profile-image

  down under

  Dus volgens dhr Thus moeten de dierenartsen prominenter aanwezig zijn in de maatschappelijke discussies over de veehouderij (ik maak hieruit op: uit eigenbelang meer de belangen van de veehouders behartigen/verdedigen). Geld dit dan ook niet voor de bankiers? Immers een groot deel van hun "kapitaal" heeft als onderpand de agrosector.

 • no-profile-image

  boer

  Jammer dat Wim Thus hier weer volledig de plank mis slaat, je kunt wel horen dat het geen ondernemer is maar een penne likker

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De rabobank als moraalridder. Laten ze dan eerst hun eigen rol eens onder de loep nemen. Boeren en tuinders opschepen met enorme financieringen met als gevolg enorme overproductie en armoede in de , en de financieringen zijn zo hoog geworden dat familie bedrijven ophouden te bestaan en de landbouw eigendom wordt van aandeelhouders banken en speculanten

 • no-profile-image

  gerrie

  Wordt eens tijd dat ze wat meer rentekorting geven als je eigen vermogen als gezinsbedrijf is toegenomen. Bel ze hierover maar eens op

 • no-profile-image

  Dierenarts

  Rabobank moet niet zo terughoudend zijn met het verstrekken van leningen tegen veel te hoge rentes.

 • no-profile-image

  Evert

  Das wel makkelijk roepen van de Rabobank, overal een mening over behalve van bankieren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.